Fáj, bizsereg? Perifériás neuropátia lehet

Sok embert ér utol, főleg idősebb korban, az idegrendszer egyik betegsége, a perifériás neuropátia. A tünetek között a kéz- vagy/és lábujjak fájdalmas bizsergése, a meleg- és hidegérzékelés zavarai vagy egyes területek nyilalló fájdalma is megtalálható. Az orvosi terápia nem mindig jár eredménnyel, hasznos lehet a természetes kezelési módszerek megismerése.

Neuropátia, idegkárosodás – mi okozza?

Az idegek információkat továbbítanak az agynak és ösztönzik az izmokat, hogy megfelelően reagáljanak. Idegek nélkül például nem riadnánk vissza a forró gyertyalángtól. Mint minden más, az idegek is károsodhatnak (neuropátia) ideggyulladás vagy sérülés miatt. Ennek következménye ideiglenes funkcióvesztés vagy az idegek pusztulása és idegfájdalom (neuralgia).

Neuropátia, a cukorbetegség egyik veszélyes hozománya

A diabétesz azért veszélyes betegség, mert sokféle „mellékhatás” jellemzi. Ezek közül az egyik a neuropátia, ami az idegszövetek károsodását jelenti, és a test bármely pontján okozhat problémákat. Sajnos viszonylag gyakran előforduló szövődmény, főként akkor, ha a diabéteszt nem ismerik fel, vagy nem sikerül stabilizálni a vércukorszintet.