Fáj, bizsereg? Perifériás neuropátia lehet

Sok embert ér utol, főleg idősebb korban, az idegrendszer egyik betegsége, a perifériás neuropátia. A tünetek között a kéz- vagy/és lábujjak fájdalmas bizsergése, a meleg- és hidegérzékelés zavarai vagy egyes területek nyilalló fájdalma is megtalálható. Az orvosi terápia nem mindig jár eredménnyel, hasznos lehet a természetes kezelési módszerek megismerése.

A panaszok többnyire a végtagokon kezdődnek, de más testtájakon is jelentkezhetnek, akár egyszerre több helyen. A természetes kezelési módszereket jól összefoglalta egy cikk a Medical News Today oldalon, rámutatva, hogy ezeknek az alkalmazása nemcsak a neuropátiás tüneteket enyhítheti, hanem megelőzheti az idegek további károsodását is.

Természetes módszerek, megelőzés

Hatféle természetes terápiás eljárást ismertet a cikk. Ezek: testgyakorlás, étrendi változtatások, leszokás a dohányzásról, célzottan kiválasztott táplálékkiegészítők, relaxációs (lazítási) technikák, valamint különböző alternatív gyógymódok alkalmazása.

A neuropátiás panaszok már attól javulhatnak, hogy tornagyakorlatok (vagy más mozgás) hatására fokozódik az izomtónus, egyszersmind csökken a környéki erekre nehezedő nyomás. A testgyakorlás a neuropátia kialakulásához vezető elsődleges betegségek, főként a cukorbetegség ellen is hatékony, mert segíti a szervezetet a vércukorszint ingadozásának mérséklésében.

Tudjuk, hogy a perifériás neuropátia leggyakoribb oka a cukorbetegség. Ha megfelelő étrendet követünk, akkor csökken a vércukorszint is, ettől pedig mérséklődnek a zsibbadásos, bizsergéses vagy fájdalmas tünetek. A vércukorszint ingadozásait hatékonyan csökkenti a rostokban gazdag és kevés egyszerű szénhidrátot tartalmazó táplálék. A gyors vércukorszint-emelkedéshez vezető (vagyis magas glikémiás indexű) fehér kenyérből és pékárukból, tésztákból, édességekből és feldolgozott snackekből együnk minél kevesebbet.

Válasszunk helyettük inkább összetett szénhidrátokat. Egyes zöldség- és gyümölcsféléket, valamint a magvakat ugyanis a testünk lassabban dolgozza fel, ezért a vércukorszint ingadozását is könnyebben tudjuk kordában tartani. Korlátozzuk a telített és a transz-zsírok fogyasztását, igyunk kevesebb alkoholt, vagy hagyjuk el teljesen. A napi sófogyasztás se haladja meg a 2,3 grammot.

A dohányzás a végtagok ereit (is) szűkíti és károsítja, ezért ha leszokunk róla, máris nagy lépést tettünk a neuropátiás panaszok visszaszorítása felé.

Az étrend-kiegészítők közül az idegrendszeri tünetek elnyomása céljából elsősorban a következők bevitelét javasolja az amerikai cikk: B-komplex (főként B-1, B-6, B-9 és B-12 vitamin), E-vitamin, acetil-l-karnitin (ALC), alfa-liponsav, ómega-3 zsírsavak, N-acetil-cisztein, magnézium és kalcium, glutamin.

A különféle lazító módszerek (relaxációs technikák) sorában a Medical News Today összeállítása kiemeli a mély légzést, a meditációt és a progresszív izomrelaxációt. Ajánlja továbbá a jógát, a tajcsit és különféle nyújtógyakorlatokat.

Az alternatív gyógymódokra áttérve első helyen az akupunktúrát, majd a kiropraktikát (vagyis az Amerikában elfogadott csontkovácsolást) és energetikai eljárásokat, pl. a reikit említi a cikk.

Végül felhívja a figyelmet arra, hogy egyes betegségek (fertőzések, sérülések, diabétesz, autoimmun betegségek, vese- és májproblémák, rák) ugyancsak okozhatnak neuropátiás panaszokat, sőt ilyen tünetek bizonyos gyógyszerek (pl. kemoterápiás szerek) mellékhatásaként is jelentkezhetnek. És egy figyelmeztetés: kerüljük önmagunk diagnosztizálását, szükség esetén inkább forduljunk orvoshoz.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Neuropátia, idegkárosodás – mi okozza?