Neuropátia, idegkárosodás – mi okozza?

Az idegek információkat továbbítanak az agynak és ösztönzik az izmokat, hogy megfelelően reagáljanak. Idegek nélkül például nem riadnánk vissza a forró gyertyalángtól. Mint minden más, az idegek is károsodhatnak (neuropátia) ideggyulladás vagy sérülés miatt. Ennek következménye ideiglenes funkcióvesztés vagy az idegek pusztulása és idegfájdalom (neuralgia).

Az emberi szervezet idegrendszere számtalan kis és nagy idegrostból áll, amelyek az érzékelők által felvett információkat a központba továbbítják, ahol ezeket az ingereket feldolgozzák.

A válaszokat megint csak az idegek továbbítják azoknak a helyeknek, ahol bizonyos cselekvéseket kell kiváltaniuk. Idegek nélkül nem tudnánk megfelelően reagálni a külső világra, és a szervezet különböző részei sem kommunikálhatnának egymással.

Hogy keletkezik az idegkárosodás?

  • Gyakran előfordul, hogy az ideget nyomás éri. Tipikus példa a funkciókiesés gerincsérv, vagy a carpalis alagút-szindróma esetén; ritkább esetben daganat is nyomhatja az ideget.
  • (Anyagcsere) toxinok károsíthatják az idegeket; például cukor-, alkoholbetegség esetén, esetleg amikor gyógyszer, vagy étel révén a szervezetbe juttatnak. A vitaminok, különösen a folsav hiánya vagy a sclerosis multiplex szintén befolyásolhatja az idegrendszert. Ha több idegre van hatással, akkor polyneuropátiáról beszélünk, vagy – ha gyulladásos folyamatok is szerepet játszanak – polyneuritis-ről.
  • Idegsérülés vagy -szétválás keletkezik például közlekedési baleseteknél vagy vágott sebek esetében, és gyakori a sebészeti beavatkozások lehetséges szövődményeként is.
  • Ideggyulladás fertőzés következtében is felléphet. Így a bárányhimlő vírusa továbbra is fennmaradhat a testben, és bizonyos helyzetekben kiváltják az övsömört, amelyhez a tipikus idegfájdalom társul. A HIV-fertőzést és a Lyme-kórt is kísérheti neuralgia.

Hogy nyilvánul meg az idegkárosodás?

A neuropátia fő tünetei azokon a testrészeken nyilvánulnak meg, amelyet az érintett ideg ellát: az izmok funkcionális károsodása, bénulás, szenzoros zavarok, idegfájdalom, de a reflexek is módosulhatnak. A panaszok típusa, helye és kiterjedése mindenekelőtt az érintett idegektől és a kiváltó októl függ.

A polyneuropátia jelei

A polyneuropátia jellemzően a bőr téves érzékeléseivel (különösen „hangyák futkosásával”) és szenzoros zavarokkal kezdődik, amelyek szimmetrikusak, és inkább a lábakon jelentkezik. A bénulások és az izomsorvadás később lépnek fel.

Az isiász-szindróma gyakran a lábakban húzódó idegfájdalomban, a gerincsérv főként izombénulásban és a bőrön lévő érzéketlen foltokban nyilvánul meg.

Mi jellemző a neuralgiára?

Az idegi fájdalom hirtelen kezdődik, hullámszerűen nő, vagy tartós fájdalomban nyilvánul meg. Néhány spontán módon, vagyis felismerhető kiváltó ok nélkül jelentkezik, mások bizonyos tényezők (például hideg, érintés) hatására. Az idegfájdalom nem az ideg sérülésének helyén keletkezik.

Ennek az az oka, hogy az agy az idegfájdalmat ahhoz a testrégióhoz rendeli, ahol az idegrostok a fájdalom regisztrálására szolgálnak. Ha például a porckorong az isiászideget nyomja, akkor nem ott fáj (a hátfájást izom-összehúzódások okozzák), hanem elsősorban a comb hátsó részén, ahol az ülőideg fájdalom receptorai vannak. Ez a helyzet az amputáció utáni fantomfájdalom esetén is.

Trigeminális neuralgia és Morton-neuralgia

A fejen gyakran jelentkezik idegfájdalom trigeminális neuralgia formájában. Ezek a villámgyors, égő vagy szúró fájdalmak, amely általában csak az arc egyik felére korlátozódnak, rendkívül hevesek, és gyakran olyan tevékenységek váltják ki, mint a beszéd, a rágás vagy a fogmosás. A trigeminális neuralgiát feltételezhetően a legtöbb esetben a közelben lévő véredényre kifejtett nyomás okozza.

A hasonló fájdalmakat a lábközépen (általában a harmadik és negyedik lábujj között), amelyek például érintésre jelentkeznek, Morton-neuralgia néven említik. Valószínűleg olyan idegkárosodás okozza, amely krónikus nyomásterhelés következtében lúdtalp okoz.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fáj, bizsereg? Perifériás neuropátia lehet