Parmezán, a nagy szerelem

A parmezán Olaszország egyik legjelentősebb exportcikke. Nem csoda, mert a világhírű olasz konyhát parmezán nélkül nehéz elképzelni. Az aromás, ropogós kristályokkal teli kemény sajt csodás pizzára, pestóba és salátákba, vagy egyszerűen csak egy pohár vörösborral. De a parmezán nemcsak finom, hanem tápanyagokban is gazdag, és hatása van a vérnyomásra is.

Akár zöld, akár piros, a pesto nagyon jó!

A friss bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból, fokhagymából és olívaolajból készült pesto az olasz konyha egyik csodája, ízletes, gyorsan és könnyen elkészíthető. A klasszikus pesto és a különböző változatok, például a pesto rosso vagy a medvehagymás pesto meghódította a világot, mindegy, hogy tésztához, húshoz, salátához vagy mártásokhoz esszük-e.

Az érlelt sajtok megakadályozzák a májrákot

Sokan azért nem fogyasztanak sajtot, mert attól tartanak, hogy túl sokat hízhatnak tőle. A cheddar, a brie és a parmezán sajt egy speciális, spermidin nevű összetevőt tartalmaz, amely megakadályozza a károsodott májsejtek szaporodását, így jelentősen csökken a májrák kialakulásának kockázata. Ez kizárólag az érlelt sajttípusokra vonatkozik.

Hogyan bánjunk a parmezánnal?

A világszerte népszerű olasz konyhát nehéz elképzelni parmezán nélkül. A fűszeres-aromás kemény sajt illik a tésztákhoz, a pizzákhoz pestóval és rukkola salátával, vagy egyszerűen csak önmagában egy pohár vörösborral. A parmezán nemcsak finom, hanem tápanyagokban is gazdag. De vajon szabad-e enni terhesség alatt, és milyen hatással van a vérnyomásra?