Parmezán, a nagy szerelem

A parmezán Olaszország egyik legjelentősebb exportcikke. Nem csoda, mert a világhírű olasz konyhát parmezán nélkül nehéz elképzelni. Az aromás, ropogós kristályokkal teli kemény sajt csodás pizzára, pestóba és salátákba, vagy egyszerűen csak egy pohár vörösborral. De a parmezán nemcsak finom, hanem tápanyagokban is gazdag, és hatása van a vérnyomásra is.

Magas tápanyagtartalma miatt a parmezán alapvetően egészséges. A következő tápértékeket kínálja:

  • A parmezán 100 grammja 1,2 gramm kalciumot tartalmaz, ami jó a csontokra és a fogakra, valamint a csontritkulás megelőzésére.
  • A magas D-vitamin tartalma elősegíti a kalcium tárolását a csontokban.
  • Koleszterin tartalam alacsony, de fehérjékben gazdag.
  • Bőségesen van benne vas, cink, kálium és ásványi foszfátot.

Mértékkel fogyasztva egészséges

A számos tápanyag ellenére a parmezánt csak mérsékelten szabad fogyasztani: maximum 30 gramm ajánlott naponta. Mivel a sós sajt meglehetősen magas nátriumtartalmú, ami – hosszú távon, nagy mennyiségben fogyasztva – növeli a vérnyomást. A benne található kalcium és kálium azonban pozitívan ellensúlyozza ezt a hatást.

A 32-35 százalékos zsírtartalmú parmezán félzsíros sajtnak számít. Meglehetősen magas azonban a telítettzsírsav-tartalma, és emiatt csak kis mennyiségben szabad fogyasztani. A zsírtartalomtól függően a parmezán 100 g-ja körülbelül 390-465 kalóriát tartalmaz.

Csökkenti a vérnyomást

Egy olasz tanulmány 2012-ben kimutatta, hogy a parmezán és a nagyon hasonló Grana Padano sajt csökkenti a vérnyomást. A legnagyobb sikert ebben a középérett, kb. kilenc-tizenkét hónapos Grana Padano érte el. Ez a sajt nagy mennyiségű tripeptidet tartalmaz, amely ugyanolyan ACE-gátló hatást fejt ki, mint egy vérnyomáscsökkentő szer. A vizsgálat résztvevői körülbelül 30 gramm Grana Padanót fogyasztottak naponta, nyolc hétig.

Intolerancia

A laktóz intoleranciában szenvedőknek nem kell lemondani a parmezán sajtról. A hosszú érlelési folyamatnak köszönhetően 100 gramm parmezán csak 0,06 gramm laktózt tartalmaz. A sajt ezért laktózmentesnek tekinthető.

A hisztamin intoleranciával élőknek viszont a parmezán tabu! Mint minden hosszú érlelésű sajt, ez is sok hisztamint tartalmaz, ezért nem szerepelhet a hisztamin intoleranciájúak étrendjében.

Parmezán a terhességben

Általánosságban a terhes nőknek vigyázniuk kell a nyers tejből készült sajt fogyasztására: ezek a sajtok tartalmazhatnak Listeria baktériumokat, amelyek veszélyesek lehetnek a születendő gyermekre.

Bár a parmezán nyers tejből készült sajt, fogyasztása terhesség alatt ártalmatlan. Mivel a tejet a gyártás során erősen melegítik, és hosszú ideig érik, a parmezán már nem tartalmaz ilyen baktériumokat. Ugyanez vonatkozik a Grana Padanóra és sok más, hosszú érlelésű kemény sajtra is.

Mivel a Listeria baktériumok elszaporodhatnak a szarvasmarhákban, a tehéntejből készült lágy sajtok fogyasztásától a terhes nőknek tartózkodniuk kell, a reszelt sajttól is, mivel higiéniai problémák miatt a feldolgozás során a listeria átjuthat a sajtra is.

Vegetáriánus és vegán parmezán?

A parmezán állati zsírt tartalmaz, ezért nem vegetáriánus. Aki azonban nem akar lemondani az ízéről, hasonló kemény sajtot is fogyaszthat, amit mikrobás oltóanyagból, azaz termesztett penészgombából készítenek.

A vegánok számára is van a tehéntejterméknek alternatívája, amely tisztán növényi eredetű és szójababból készül.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!