Az érlelt sajtok megakadályozzák a májrákot

Sokan azért nem fogyasztanak sajtot, mert attól tartanak, hogy túl sokat hízhatnak tőle. A cheddar, a brie és a parmezán sajt egy speciális, spermidin nevű összetevőt tartalmaz, amely megakadályozza a károsodott májsejtek szaporodását, így jelentősen csökken a májrák kialakulásának kockázata. Ez kizárólag az érlelt sajttípusokra vonatkozik.

Egy friss kutatás szerint a sajt egy fontos összetevője, a spermidin jótékony hatással van a szervezetre, ezért mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani.

Cheddar, brie, parmezán

A sajt segítségével elkerülhető a májfibrózis, illetve az ún. májsejtes májrák (hepatocellularis carcinoma, HCC), amely a májrák talán leggyakoribb formája. A májbetegség jelenleg az ötödik vezető halálok Angliában és Walesben, és évente több mint 11 ezer halálesetet okozott 2014-ben az Egyesült Királyságban. A frissen diagnosztizált májrákos esetek közül nagyjából 5 500 HCC-eset.

A Texas A&M University kutatói azt vizsgálták, mi történik, ha egyes egérpopulációk egész éven kizárólag sajtot kapnak. Mint kiderült, ezeknek az állatoknak a várható élettartama eleve 25 százalékkal nőtt, és ezen kívül a máj megbetegedései is elkerülték őket. A szakemberek úgy vélik, hogy ha ugyanez az összetevő az emberek életében is ilyen fontos szerepet játszana, 100 évig élnének 81 év helyett.

Kiderült az is, hogy a sajt mellett a gomba, a szója, a hüvelyesek, a kukorica és a teljes kiőrlésű gabonák is hasonló pozitív hatással vannak a várható élettartamra.