Az érlelt sajtok megakadályozzák a májrákot

Sokan azért nem fogyasztanak sajtot, mert attól tartanak, hogy túl sokat hízhatnak tőle. A cheddar, a brie és a parmezán sajt egy speciális, spermidin nevű összetevőt tartalmaz, amely megakadályozza a károsodott májsejtek szaporodását, így jelentősen csökken a májrák kialakulásának kockázata. Ez kizárólag az érlelt sajttípusokra vonatkozik.

Egy friss kutatás szerint a sajt egy fontos összetevője, a spermidin jótékony hatással van a szervezetre, ezért mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani.

Cheddar, brie, parmezán

A sajt segítségével elkerülhető a májfibrózis, illetve az ún. májsejtes májrák (hepatocellularis carcinoma, HCC), amely a májrák talán leggyakoribb formája. A májbetegség jelenleg az ötödik vezető halálok Angliában és Walesben, és évente több mint 11 ezer halálesetet okozott 2014-ben az Egyesült Királyságban. A frissen diagnosztizált májrákos esetek közül nagyjából 5 500 HCC-eset.

A Texas A&M University kutatói azt vizsgálták, mi történik, ha egyes egérpopulációk egész éven kizárólag sajtot kapnak. Mint kiderült, ezeknek az állatoknak a várható élettartama eleve 25 százalékkal nőtt, és ezen kívül a máj megbetegedései is elkerülték őket. A szakemberek úgy vélik, hogy ha ugyanez az összetevő az emberek életében is ilyen fontos szerepet játszana, 100 évig élnének 81 év helyett.

Kiderült az is, hogy a sajt mellett a gomba, a szója, a hüvelyesek, a kukorica és a teljes kiőrlésű gabonák is hasonló pozitív hatással vannak a várható élettartamra.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés