Kerékpárral a sclerosis multiplexes betegekért

Kerékpárral keresi fel gyógyíthatatlan sorstársait egy SM beteg sportoló, Ternován Zoltán, aki május 8-án az esztergomi bazilikától indult, és 16 napon át kerékpározik. Több mint 30 várost érintve gördül be május 23-án Székesfehérvárra, az SM Világnap rendezvényére, ezzel minél több sclerosis multiplexes betegeknek reményt és erőt adjon a folytatáshoz.

Biztonságos az immunrendszert edző szklerózis multiplex terápia

A kísérleti eredmények alapján biztonságos az az új fejlesztésű kezelés, amely a szklerózis multiplexes (SM) betegekben megakadályozza, hogy a szervezet saját idegrendszerét támadja. Szklerózis multiplex esetén az idegsejteket védő mielinhüvely elpusztul, ezért az idegek nehezen tudják közvetíteni a jelzéseket. A Science Translational Medicine szaklapban közzétett kísérletben kilenc betegben próbálták arra tanítani az immunrendszert, hogy hagyjon fel a mielinhüvelyek elleni támadással.

Egyszerű szemvizsgálattal meghatározható a szklerózis multiplex mértéke

A Neurology legújabb számában arról számolnak be a szakértők, hogy egy egyszerű szemvizsgálat segítségével gyorsan és könnyen ki lehet szűrni a szklerózis multiplexet. Az optikai koherencia-tomográfiás (OCT) vizsgálat a retina vastagságát méri. A vizsgálat mindössze néhány percig tart, és az orvosi rendelőkben is elvégezhető.

A túlzott tisztaság árt az immunrendszerünk működésének?

A fejlett országokban az életszínvonal-növekedéssel együttjáró javuló higiéniai viszonyok kapcsolatba hozhatók az autoimmun és allergiás betegségek terjedésével – állítja az ausztráliai Centenáriumi Intézet egy munkatársa.

A sclerosis multiplex tünetei enyhíthetők (2.)

Az edzettebb, fittebb sclerosis multiplexes betegek sokkal jobb eredményeket mutattak fel a kognitív teszteken, mint a kevésbé fitt társaik – ez az eredménye az Ohio-i Egyetem és más intézmények közös kutatásának. Az életmódváltás sokat enyhíthet a tüneteken.

A sclerosis multiplex tünetei enyhíthetők (1.)

A sclerosis multiplex tüneteinek korai felismerése, a beteg kitartása és küzdeni akarása sokat javíthat az életminőségen. Ez nem szégyen, hanem állapot, fontos szembenézni a valósággal és mindent megtenni a javulásért, amit lehet.

Stroke-kezelés: egyenlőtlen feltételek

A neurológiai betegségek általában a ritkábban előforduló rendellenességek közé tartoznak, így viszonylag kevés embert érintenek, ám aki valamely ilyen jellegű betegségben szenved, annak nagyon fontos, hogy korszerű kezelést, gyógyszereket kapjon.

Titkokkal és tévhitekkel övezett kór

Az érintettek többsége fél beszélni a sclerosis multiplexről, az egészségesek közül pedig sokan még annyira sem vesznek tudomást róla, hogy megjegyezzék a nevét, vagy ne keverjék össze más betegségekkel. Így aztán nem csoda, hogy ez a betegség is félelmetes számunkra.

D-vitamin – új fegyver a rák ellen?

Aki elegendő D-vitamint vesz magához, annál csökken a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata. Ezt állapította meg egy új európai vizsgálat. Emellett a D-vitamin jótékony hatású szívbetegségben, rák ellen, cukorbetegség, bélbetegségek esetén, csontritkulásban stb.

Pattanások, sclerosis multiplex (SM)

Rendszeresen közreadjuk – természe­tesen írójuk megváltoztatott nevével – a tanácsadóinkhoz érkezett e-maileket és a rájuk adott válaszokat, ha másokat is érintő információkról van szó. Ezúttal Weixl-Várhegyi László természet­gyógyász tanács­adónk levelezéséből válogattunk.