Biztonságos az immunrendszert edző szklerózis multiplex terápia

A kísérleti eredmények alapján biztonságos az az új fejlesztésű kezelés, amely a szklerózis multiplexes (SM) betegekben megakadályozza, hogy a szervezet saját idegrendszerét támadja. Szklerózis multiplex esetén az idegsejteket védő mielinhüvely elpusztul, ezért az idegek nehezen tudják közvetíteni a jelzéseket. A Science Translational Medicine szaklapban közzétett kísérletben kilenc betegben próbálták arra tanítani az immunrendszert, hogy hagyjon fel a mielinhüvelyek elleni támadással.

Biztonságos az immunrendszert edző szklerózis multiplex terápiaAmint az idegek elveszítik képességüket az egymással való kommunikációra, a betegség mozgás- és egyensúlyzavarokat okoz, és a látásra is negatív hatást gyakorolhat. Van néhány gyógyszer, amelyek csökkentik a támadások gyakoriságát és súlyosságát, de a betegség ellen egyelőre nincs valódi gyógymód.

A betegséget az okozza, hogy a szervezet immunrendszere tévesen olyan idegen testnek hiszi a mielint, mint például az influenzavírus. A Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amely megpróbálja átképezni az immunrendszert. Vérmintákat vettek, és a fehérvérsejteket mielintöredékekkel párosították. Ezt aztán visszafecskendezték a betegekbe, hogy immunrendszerük tolerálja a mielint.

A kutatást vezető Stephen Miller professzor elmondta, hogy a terápia biztonságosnak bizonyult, de a kísérlet túl szűk körű volt ahhoz, hogy kimutathassák, valóban előnyösen hat a betegekre. Az eredmények mindenesetre az immunválasz megszelídülését mutatták. „Módszerünk a normális immunrendszer működését érintetlenül hagyja, és ez az ilyen jellegű kutatások leglényegesebb pontja” – nyilatkozta Miller. A professzor azt tervezi, hogy korai stádiumú betegeken próbálják ki a technikát, még mielőtt a mielinkárosodás következtében kialakul a bénulás, mert a mielin pusztulása után már nagyon nehéz helyreállítani a károsodást.