Citromfű – szelíd gyógymód testnek és léleknek

Citromhoz hasonlító illata miatt a növényt többnyire citromfűnek nevezik, de ismertek más elnevezései is: citromszagú melissza, méhfű, mézfű, macskaméz. A test és a lélek gyengéd gyógyítójaként a citromfű jól használható házilag nyugtalanság, depresszió ellen, de hatékony alternatívája például az ajakherpesz elleni szintetikus antivirális szereknek is.

Az energiaitalok erősítik a szívösszehúzódást

A német Bonni Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a koffeinnel teli energiaitalok megváltoztathatják a szívritmust, ugyanis még az italok elfogyasztása után 17 órával is erősebb szívizom összehúzódásokat mértek. A kutatócsoport úgy nyilatkozott, hogy a gyerekek és bizonyos egészségügyi problémában szenvedők emiatt inkább kerüljék ezek fogyasztását.

Megvédi a szívünket a halolaj

Az American Journal of Physiology című lapban megjelent tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj segíti a szívizomzat helyes működését és csökkenti a stressz szívre gyakorolt káros hatásait. A Jason Carter által vezetett kutatás során a szakemberek 67 egészséges jelentkező között végeztek megfigyelést, melynek során egyesek 9 grammnyi halolaj tablettát szedtek, mások placebóként 9 grammnyi olívaolaj tablettát fogyasztottak két hónapon keresztül.

A fák pusztulását az emberek egészsége is megsínyli

Legyen szó akár karcsú pálmákról, vagy sudár fenyőkről, a legújabb kutatások szerint a közelünkben található fák nagyban befolyásolhatják egészségi állapotunkat. Az Egyesült Államok Erdészeti Hivatalának kutatásai alapján úgy tűnik a keleti parton és a Középnyugaton egyre növekvő számban előforduló szív- és érrendszeri, valamint alsó légúti halálesetek szoros összefüggésbe hozhatók a régióban található 100 millió fa kivágásával.

Hat gyakori téli panasz

A téli hónapokban rengeteg kellemetlen kórokozó üti fel a fejét. Ilyenkor élik például virágkorukat a náthát és influenzát okozó vírusok is. Mégsem csak ezek okozzák az hideggel összefüggő problémákat – rajtuk kívül számos más nehézséggel is szembe kell néznünk, ezek közül emelnénk ki a hat leggyakoribb téli problémát.

Jót tesz a szívnek a rokfort sajt

Kék, penészes és szaga van – egyesek szerint mégis ez lehet az egészség és a hosszú élet egyik titka. A rokfort sajtról van szó, melynek vélt egészségvédő hatásait alaposabb vizsgálatnak vetette alá az egyik biotechnológiai vállalat annak ellenére, hogy a kulináris különlegesség sok más sajthoz hasonlóan rendkívül sok zsírt és nátriumot tartalmaz.

Megelőzheti a további szívpanaszokat az egészséges étrend

Azok a szívbetegek, akik a szívük számára egészséges étrenden élnek, a legújabb kanadai kutatás szerint csökkentik a szívroham vagy az agyérgörcs bekövetkezésének valószínűségét. Ez az előny a kutatók szerint a szívgyógyszerek, például a sztatinok, a vérnyomásgyógyszerek és az aszpirin hatásán felül tapasztalható.

Tiniknél is szívproblémákhoz vezethet az alváshiány

Íme, egy jó kifogás a lustálkodásra: azok a tinik, akik nem alszanak eleget, később nagyobb valószínűséggel számíthatnak valamilyen szívproblémára – állítják kanadai kutatók. A statisztikák szerint a tizenévesek fele kevesebb, mint napi hét órát alszik. Ezt a többség a hétvégi hosszabb alvással próbálja ugyan kompenzálni, azonban korábbi kutatások szerint a hétköznapi alváshiányt nem lehet pótolni.

A szélsőséges hőmérséklettel együtt nő a szív eredetű halálozás gyakorisága

Egy új ausztrál kutatásból az derül ki, hogy a szélsőséges hideg és meleg időszakokban nő a szívbetegség eredetű korai halálozás kockázata. A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szeptemberi számában megjelent tanulmány szerint a kánikulai és a fagyos időszakokban magasabb a szívbetegséggel összefüggő halálozás gyakorisága. A kutatás vezetője, Cunrui Huang, a brisbane-i Queensland Műszaki Egyetem orvosi karának munkatársa szerint az elhízás terjedését és az éghajlatváltozást figyelembe véve az eredmény fokozott jelentőséggel bír.

A nők többségében a hőhullámok nem jeleznek szívpanaszokat

A menopauza alatt sok nő életét megkeserítő hőhullámok a legújabb kutatás szerint nem állnak összefüggésben a szív megromlott egészségével. A kivétel az, ha a hőhullámok makacsul megmaradnak évekkel a menopauza kezdete után, vagy ha a hőhullámok több évvel a változó kor beköszönte után jelentkeznek először.