Megelőzheti a további szívpanaszokat az egészséges étrend

Azok a szívbetegek, akik a szívük számára egészséges étrenden élnek, a legújabb kanadai kutatás szerint csökkentik a szívroham vagy az agyérgörcs bekövetkezésének valószínűségét. Ez az előny a kutatók szerint a szívgyógyszerek, például a sztatinok, a vérnyomásgyógyszerek és az aszpirin hatásán felül tapasztalható.

Megelőzheti a további szívpanaszokat az egészséges étrend„Általános tévhit” – magyarázta Samantha Heller, a derby-i Griffin Kórház táplálkozási szakértője, „hogy a szívbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és egyéb szív-érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek megoldják illetve meggyógyítják az adott problémákat. A gyógyszerek a biztonság hamis érzését nyújtják a betegeknek. Az orvosok pedig sokszor nem hangsúlyozzák eléggé betegeiknek az egészséges életmód szükségességét, így a páciensek hajlamosak figyelmen kívül hagyni az étrenddel és testmozgással kapcsolatos általános tanácsokat.” Pedig az étrend drámai hatással van a szív-érrendszer egészére.

A Circulation decemberi számában megjelent tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport Mahshid Dehghan, a hamiltoni McMaster Egyetem táplálkozási szakértőjének vezetésével több mint 31 ezer valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenvedő személy adatait elemezte. A kutatásban észak-amerikai, dél-amerikai, európai, ausztrál, ázsiai és közel-keleti országok is részt vettek.

A kutatók számításaik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy azokban, akik a szív számára egészséges étrendet követtek, 35 százalékkal alacsonyabb volt a szív-érrendszeri eredetű halálozás kockázata. Ezek az emberek ráadásul az újabb szívroham 14 százalékkal, a szívelégtelenség 28 százalékkal, és az agyérgörcs 19 százalékkal alacsonyabb kockázatának voltak kitéve. A kutatás résztvevőinek étrendi és gazdasági helyzetében mutatkozó jelentős eltérések ellenére egy dolog minden ország szívbarát étrendjében közös: sok zöldséget, gyümölcsöt és halat, ugyanakkor kevés húst tartalmaz.

Dehghan az eredmények alapján úgy véli, az orvosoknak minden magas kockázatnak kitett betegnek azt kellene javasolniuk, hogy fogyasszanak több zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét és halat, mert ezzel a gyógyszeres terápián felül még nagyobb mértékben visszaszoríthatják a szív-érrendszeri panaszok újramegjelenését, ami világszerte számos életet mentene.