Gyógyborok, a szív és a keringés támogatása

Október a régi magyar naptárakban Mindszent havaként szerepel, a hónap utolsó napjait jellemző névadó ünnepnapjai miatt. Nevezték Magvető havának is, mert voltak olyan vidékek, ahol az őszi gabonát október elején vetették el. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász ezúttal a szőlőben lévő hatóanyagokról és a gyógyborok felhasználásáról írt cikket.

A szőlő – súlyszabályozó, sejtvédő

Nyár végén kezdődik a szüret, és az édes gyümölcsből nem csak bor készül, hanem feldolgozható gyümölcslének, befőttnek vagy lekvárnak is. A nyár végére a nap érlelte gyümölcsök tele vannak tápanyagokkal. Az édes bogyók nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem szénhidrátokat is, például cukrot – de nagyon kevés kalóriát.

Szőlővel is fogyhatunk

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz. A legújabb kutatások szerint azonban napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet. Gyógyító erejét a benne lévő flavonoidoknak köszönheti, amelyeknek egyre több jó tulajdonságát fedezik fel.

A szőlőhéj gyógyhatásai: a sokoldalú reszveratrol

A reszveratrol számos növényben (vörös szőlő héjában, gránátalmában, nyers kakaóban, egyes bogyós gyümölcsökben, málnában, faeperben) megtalálható hatékony antioxidáns, aminek számos jótékony egészségügyi hatását ismerjük. A vegyületet a növények azért állítják elő, hogy növeljék túlélési esélyüket és betegségekkel szembeni ellenálló képességüket.