Szőlővel is fogyhatunk

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz. A legújabb kutatások szerint azonban napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet. Gyógyító erejét a benne lévő flavonoidoknak köszönheti, amelyeknek egyre több jó tulajdonságát fedezik fel.

A titok minden bizonnyal a flavonoidokban rejlik, ezekben a természetes összetevőkben, amelyek számos zöldség és gyümölcs élénk színéért és finom ízéért felelősek. A flavonoidok már régóta felkeltették a szakemberek figyelmét vérnyomás- és koleszterincsökkentő tulajdonságukkal, valamint szívbetegség- és rákmegelőző hatásukkal, ám most először sikerült megállapítani róluk, hogy az egészséges testsúly elérésében is fontos szerepük lehet, valamint a szexuális életre is jótékonyan hatnak.

Jó a cseresznye és az eper isA Kelet-Angliai Egyetem Harvard Közegészségügyi Iskolájának kutatói 124 000 egyesült államokbeli személyt kísértek figyelemmel 24 éven át. Az alanyok közül a férfiak átlagosan egy, a nők pedig kicsit több mint két kilót híztak minden négy év során, ám azok, akik a legtöbb flavonoidban gazdag gyümölcsöt fogyasztották, megőrizték súlyukat, sőt esetenként még fogytak is.

A flavonoidok közül is a legpozitívabb hatása az antociánoknak volt, melyek a szőlőben, áfonyában, eperben, cseresznyében, szederben, retekben és fekete ribizliben találhatók meg. Emellett a polimerek és a flavonolok is pozitív hatást mutattak, előbbiek a teában, almában, szilvában és bogyós gyümölcsökben, utóbbiak szintén a teában, illetve a hagymában és almában fordulnak elő.

A vizsgálatban résztvevő Aedin Cassidy professzor hangsúlyozta, hogy az egészséges testsúly megőrzése főleg a középkorúaknál azért nagyon fontos, mert általa megelőzhető a szív- vagy a cukorbetegség kialakulása, ráadásul a hízást megelőzni mindig könnyebb, mint a túlsúlytól megszabadulni.

Egy másik kutatás, melyet a Harvard és a Kelet-Angliai Egyetem munkatársai közösen végeztek, azt mutatta ki, hogy a flavonoidok a középkorú férfiaknál megszüntették az erekciós problémákat, legpozitívabb hatása e téren az antociánoknak és a flavonoloknak volt, ezek megfelelő mennyiségben ugyanolyan pozitív hatással vannak, mint heti ötórányi sétálás.

De vajon mi adja a flavonoidok gyógyerejét? Szakértők szerint összetevői csökkentik az ételekből felszívott zsír mennyiségét, valamint az étvágyat, illetve gyorsítják az anyagcserét. Más vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a flavonoidok a jó baktériumokra is pozitívan hatnak, és képesek megváltoztatni a bélben növő mikrobák típusait.