A tévé ne legyen bébiszitter!

A sok tévénézés akkor is káros, ha a gyerek mesét néz, sőt még háttérzajként is negatív hatással lehet a fejlődésére. A kisgyerekek információ-feldolgozását leginkább a belső képalkotás (fantázia) és a szabad mozgás segíti elő. A tévé előtt ülve mindkét terület passzív. Ennek ellenére sok szülő használja a tévét „bébiszitterként”, így kötik le a figyelmét.

A tévéfüggés akár halált is okozhat

Ha napi 2,5 óránál több időt töltünk a tévé előtt, könnyen meglehet, hogy az életünkkel játszunk. Azok a felnőttek, akik legalább 5 órán át ülnek a képernyő előtt, két és félszer nagyobb eséllyel számolhatnak vérrögökkel a tüdejükben. Japán tudósok szerint főként azok vannak veszélyben, akik egyetlen ülésre több epizódot is megnéznek kedvenc sorozatukból.

Tévérajongó gyerekből heverésző felnőtt lesz!

A gyerekkori tévénézés a későbbi egészségi állapotot is befolyásolja – állítja egy kutatás, amely szerint a rossz szokás egy életre tönkreteheti az egészséget, magasabb lehet bizonyos betegségek és az elhízás kockázata. A három évtizedet felölelő vizsgálatból egyértelművé vált, hogy a tévérajongó gyerekek nagy eséllyel kanapén heverésző felnőttekké érnek.