A tévé ne legyen bébiszitter!

A sok tévénézés akkor is káros, ha a gyerek mesét néz, sőt még háttérzajként is negatív hatással lehet a fejlődésére. A kisgyerekek információ-feldolgozását leginkább a belső képalkotás (fantázia) és a szabad mozgás segíti elő. A tévé előtt ülve mindkét terület passzív. Ennek ellenére sok szülő használja a tévét „bébiszitterként”, így kötik le a figyelmét.

Sokan abban a tévhitben ringatják magukat, hogy minden szülő ezt csinálja, vagyis engedi tévézni a gyerekét egészen kicsi kortól kezdve. A világ megváltozott, és ha csak mesét néz a gyerek a tévében, az rendben van, és egyáltalán nem ártalmas.

Elvan a gyerek...

Azt sem árt tudni a szülőknek, hogy újabb kutatások szerint már az is árthat a gyerek fejlődésének, ha csak háttérzajként megy a tévé otthon. Azokat az eseteket kell ezen érteni, amikor a szülő látszólag a gyerekkel játszik, vele foglalkozik, de közben oda-odapillant a tévéműsorra. Ez bármennyire is ártalmatlannak tűnik, hosszú távon negatívan befolyásolja a játékot és a szülő-gyerek interakciót. Vizsgálatok szerint ilyen módon hátráltathatja a gyerek nyelvi fejlődését.