Fókuszáljunk a gyerek erősségeire!

A gyereknevelés témaköre így vagy úgy mindnyájunkat érinti. Lehet, hogy szülők vagyunk, vagy segítőkész rokonok, esetleg a munkánk során találkozunk gyerekekkel, fiatalokkal – de az is lehet, hogy csak egy-egy alkalommal szembesülünk a kérdéssel: hogyan is viselkedjünk egy adott helyzetben, ha pozitív eredményeket akarunk elérni gyerekekkel.

A tévé ne legyen bébiszitter!

A sok tévénézés akkor is káros, ha a gyerek mesét néz, sőt még háttérzajként is negatív hatással lehet a fejlődésére. A kisgyerekek információ-feldolgozását leginkább a belső képalkotás (fantázia) és a szabad mozgás segíti elő. A tévé előtt ülve mindkét terület passzív. Ennek ellenére sok szülő használja a tévét „bébiszitterként”, így kötik le a figyelmét.

Meddig tartson a gyerek szabadsága?

Szigorúan vagy szabadosan neveljünk? Letűnőben vannak a régi korok nevelési elvei, amikor a gyerekeknek „rendesen kellett viselkedniük”, ezer szabályhoz kellett alkalmazkodniuk. A gyereknek a felnőtt szavához kellett idomulnia, sokkal kisebb volt a szabadsága. Ma a nevelési módszerek jóval liberálisabbak – de meddig érdemes elmenni a szabados nevelés útján?

Nem ér a nevem!

Javában tart a várva várt téli szünet és ilyenkor sok gyerek nagyobb szabadságot kap az internetezésben is, főként, ha szülei a két ünnep közt  dolgoznak. Mire figyeljen a szülő – a felnőtt tartalmak letiltásán túl, ha a gyerek napközben netezik? A közösségi oldalak alkalmazásai veszélyesek vagy ártalmatlanok? Ez rajtunk is múlik, de a gyereket sem árt megtanítani a titoktartás fontosságára.

Mese a másságról és az elfogadásról

A rút kiskacsa története szinte mindannyiunkban erős érzéseket kelt, mert a mese nyelvén fogalmaz meg olyan alapvető emberi élményeket, mint a kitaszítottság, az üldözöttség, a magányosság érzése, vagy annak a tudata, hogy valaki egészen más, és ez elválasztja őt a többiektől.

Túlterheltség az iskolában – kisebb teljesítmény

Nyilván senki sem íratná szívesen a gyerekét olyan iskolába, ahol antiszociálissá, szórakozottá, túlsúlyossá és depresszióssá válik. Pedig az óraszámok emelkedése, a tananyagok egyre sűrűbbé válása, és a testnevelésórák csökkenése miatt egyre több gyerek szenved ettől az iskolákban. A túlterheltség végül inkább a teljesítmény csökkenéséhez vezet, míg kiderült az is, hogy a fittebb diákok jobban vizsgáznak más tárgyakból is és a szünetre, pihenésre szükség van.