Fókuszáljunk a gyerek erősségeire!

A gyereknevelés témaköre így vagy úgy mindnyájunkat érinti. Lehet, hogy szülők vagyunk, vagy segítőkész rokonok, esetleg a munkánk során találkozunk gyerekekkel, fiatalokkal – de az is lehet, hogy csak egy-egy alkalommal szembesülünk a kérdéssel: hogyan is viselkedjünk egy adott helyzetben, ha pozitív eredményeket akarunk elérni gyerekekkel.

Általában a hiányosságokat vagy gyengeségeket próbáljuk javítani, abból kiindulva, hogy minél kevesebb a rossz, annál több lesz a jó. De mi van akkor, ha megfordítjuk ezt a szemléletet?

Erősítsük, amiben jó!

Dr. Lea Waters Fókuszban az erősségek című könyvéből megtudhatjuk, hogyan segíti elő az erősségközpontú gyereknevelés a szülő és a gyermek boldogságát. Az ausztrál szakember hosszú évek tapasztalatait foglalja össze ebben a könyvben. Az elméleti fejtegetéseket számtalan, a valós életből vett példával támasztja alá, melyeket saját életéből, előadásokon elhangzott visszajelzésekből és reakciókból, gyakorlati tapasztalatokból gyűjtött össze.

Külön kiemelést érdemel, hogy a könyv ugyan az erősségközpontú gyermeknevelésről szól, de olvasása közben ráébredünk, hogy számos gondolatát saját magunkra is alkalmazhatjuk, így saját erősségeinket szem előtt tartva mi magunk is eredményesebben és hatékonyabban, ezáltal elégedettebben élhetjük az életünket.

A könyv két részből áll. Az első részben az elméleti alapokat járjuk körül. Megértjük azt, hogy miért alakult ki őseinkben az a magatartásforma, hogy a gyengeségek kiirtásával vagy javításával akarunk foglalkozni, és miért vált mára sokkal fontosabbá, hogy a gyengeségeink helyett inkább az erősségeinkre figyeljünk, azokat próbáljuk szem előtt tartani és használni. Elsőre talán meglepően hangzik, de az erősségeink további erősítésével a háttérben a gyengeségeink is átalakulnak, és egyre inkább a magunk javára fordíthatjuk azokat is.

Megértjük a különböző erősségeket, és végigmegyünk az egymást követő életszakaszokban formálódó erősségeken, hogy tisztán lássuk, adott időszakokban melyeket és hogyan tudjuk a legjobban felhasználni arra, hogy segítsük a gyermek fejlődését, személyiségének épülését.

A könyv második része az erősségek fejlesztéséről szól. Különböző technikákról és módszerekről olvashatunk, melyek segítenek megismerni, észben tartani és hasznosítani az erősségeinket az élet eltérő helyzeteiben. Erősségeink ismeretében minden élethelyzetben könnyebben tudunk jó döntéseket hozni. Szülőként, nevelőként az a feladatunk, hogy támogassuk gyermekeinket ebben a folyamatban, és segítsünk neki rátalálni arra, hogyan tud jól választani, ha életútján éppen egy elágazáshoz ér, vagy hogyan tud jó érzéssel benne maradni egy olyan helyzetben, amelytől adott esetben éppen nincs eltávolodási lehetőség.

Az iskolába járás, a családi helyzetek, a rendrakás, tanulás, társas kapcsolatok mind-mind olyan történések, melyekben sokkal jobban tudunk szerepelni, ha ismerjük az erősségeinket és támaszkodunk is rájuk. A könyv számos példa alapján ezt igyekszik megtanítani nekünk.

A megértési és tanulási folyamatot a könyv végén felsorolt számos weboldal is segíti, melyek segítségével megtalálhatjuk gyermekünk erősségeit, és további információkhoz juthatunk a témával kapcsolatban, hogy támogathassuk gyermekünket ezek használatában és hatékony alkalmazásában.

(A könyv az Ursus Libris kiadó gondozásában jelent meg, 2017-ben.)

Harrach Orsolya