Gyorsan terjedhet a Clostridium difficile baktérium

A Clostridium difficile két, egymással szoros rokonságban álló törzse ellenállóvá vált az antibiotikumokkal szemben, ami felveti annak lehetőségét, hogy gyorsan el fog terjedni a kórházakban szerte a világon – olvasható a Nature Genetics oldalain. Az Amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a Clostridium difficile csak az Egyesült Államokban évente 14 ezer halálesetért felelős.

Növelheti a bélbetegség kockázatát a gyermekkori antibiotikum-használat

Bizonyos antibiotikumok alkalmazása gyermekekben fokozhatja a bélbetegségek kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss tanulmányból. Minél fiatalabb korban és minél több antibiotikumot fogyaszt egy gyermek, annál magasabb lesz a gyulladásos bélbetegségek, vagyis a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa) kockázata.

A vastagbélgyulladás diétája

Az orvosok és gyógynövény-szakértők szerint a világon a legjobb orvosságok sem hoznak teljes gyógyulást a vastagbélgyulladásra, ha a beteg nem tartja be a különleges diétát. Ha a vastagbélgyulladást nem gyógyítják ki teljesen, nehéz lesz megszabadulni a többi betegségtől, konkrétan például a nőgyógyászati bajoktól.