Növelheti a bélbetegség kockázatát a gyermekkori antibiotikum-használat

Bizonyos antibiotikumok alkalmazása gyermekekben fokozhatja a bélbetegségek kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss tanulmányból. Minél fiatalabb korban és minél több antibiotikumot fogyaszt egy gyermek, annál magasabb lesz a gyulladásos bélbetegségek, vagyis a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa) kockázata.

Növelheti a bélbetegség kockázatát a gyermekkori antibiotikum-használat„Eredményeink dózis-válasz összefüggés mutatnak” – állítja Dr. Matt Kronman, a seattle-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának kutatója. „Minél több antibiotikumot szednek a gyerekek, annál nagyobb mértékben nő a kockázat.”

Már korábbi kutatások is kimutattak összefüggést a bélbetegségek és az antibiotikum-használat között, de e vizsgálatok többsége korlátozott érvényűnek bizonyult. A Pediatrics legutóbbi számában közölt új kutatás során azonban több mint egymillió 17 éven aluli brit gyermek adatait elemezték. A gyermekeket 1994 és 2009 között legalább két évig utánkövették. A kutatók kimutatták, hogy a gyerekek 64 százaléka szedett legalább egyszer valamilyen antibiotikumot, 58 százalékuk pedig anaerob ellenes antibiotikumot. Ez utóbbi antibiotikum típus olyan baktériumokat céloz, amelyeknek nincs szüksége oxigénre a szaporodáshoz. Ebbe a csoportba tartozik a penicillin, az amoxicillin, a tetraciklin, a metronidazol és a cefoxitin. Az utánkövetés alatt közel 750 gyermekben alakult ki Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás. Ezeknek az életre szóló betegségeknek a közös tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a hasmenés és a fogyás. A rendellenességek kockázata több mint ötször magasabb volt azokban a csecsemőkben, akik 1 éves koruk előtt kapták a gyógyszert, mint azokban, akik nem kaptak antibiotikumot. A kockázat azonban az életkor növekedésével jelentős mértékben csökkent.

Kronman ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bár az antibiotikumot szedők körében a bélbetegségek 84 százalékos kockázatnövekedését mutatták ki, a valós életben mérhető kockázat még így is alacsony. Ráadásul a kimutatott kapcsolat nem bizonyít ok-okozati összefüggést, ezért a szülőknek az eredmények alapján nem szabad megtagadniuk gyermekeiktől a szükséges orvosságot.