A vastagbélgyulladás diétája

Az orvosok és gyógynövény-szakértők szerint a világon a legjobb orvosságok sem hoznak teljes gyógyulást a vastagbélgyulladásra, ha a beteg nem tartja be a különleges diétát. Ha a vastagbélgyulladást nem gyógyítják ki teljesen, nehéz lesz megszabadulni a többi betegségtől, konkrétan például a nőgyógyászati bajoktól.

Bármennyire is szigorú az alábbi diéta, feltétlenül érdemes tartani. Lássuk az alapvető szabályokat!

Mit kerüljünk?

A gyógyulás ideje alatt fontos lemondani mind a nagyon forró, mind a nagyon hideg ételekről. Ki kell zárni az étrendből a sertéshúst és a borjúhúst. Nyers zöldséget, még saláták formájában se szabad fogyasztani. A gyümölcsleveket natúr gyümölccsel váltsuk ki, az almát és körtét héja nélkül fogyasszuk. Tartózkodjunk a kávétól, sózott, füstölt élelmiszerektől, fűszerezett ételektől. Kerüljük az olyan zöldséget, gyümölcsöt és bogyókat, amelyek magokat tartalmaznak – paradicsomot, málnát, földiszeder (Rubus fruticosus) stb.

 Tilos minden sült étel, valamint a friss kenyér fogyasztása. Szinte minden gabonafélét lehet fogyasztani, kivéve a serclit és az ocsút (ennek már a kenyérben igen kis mennyisége is izgatja a bélrendszert), csirkehúst, birkahúst, leveseket pürésített változatban, főtt zöldségeket, amelyekben nincs mag. A gyümölcsök – alma, körte, szilva – fogyasztása főtt vagy sült formában javasolt. A tej (a kecsketej is), a joghurtféleségek, aludttej, pudingok szobahőmérsékletűek legyenek, a kenyér pedig szikkadt.

Mit ajánlott fogyasztani?

Reggeli előtt fogyasszon el egy pohárnyi meleg forralt vizet, és még egy fél pohár meleg forralt vizet a reggeli és tízórai, valamint a tízórai és az ebéd között. Hashajtót nem szabad használni, szükség esetén egy kis olajos beöntést lehet alkalmazni.

Az alábbi gyógyfüvek forrázata segít vastagbélgyulladás esetén: keverjen össze 1-1 teáskanálnyi ezerjófüvet (Centaurium erythraea Rafn.), zsályát (Salvia), gyógyszertári kamillát (Matricaria recutita), és öntse le egy pohárnyi forró vízzel. Kétóránként vegyen belőle 1 evőkanálnyit, naponta 7-8 alkalommal. Egy hónap elteltével a dózist csökkentheti, illetve elég, ha ritkábban vesz be a forrázatból.

(Forrás: Vastagbélgyulladás diétája, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés