A vastagbélgyulladás diétája

Az orvosok és gyógynövény-szakértők szerint a világon a legjobb orvosságok sem hoznak teljes gyógyulást a vastagbélgyulladásra, ha a beteg nem tartja be a különleges diétát. Ha a vastagbélgyulladást nem gyógyítják ki teljesen, nehéz lesz megszabadulni a többi betegségtől, konkrétan például a nőgyógyászati bajoktól.

Bármennyire is szigorú az alábbi diéta, feltétlenül érdemes tartani. Lássuk az alapvető szabályokat!

Mit kerüljünk?

A gyógyulás ideje alatt fontos lemondani mind a nagyon forró, mind a nagyon hideg ételekről. Ki kell zárni az étrendből a sertéshúst és a borjúhúst. Nyers zöldséget, még saláták formájában se szabad fogyasztani. A gyümölcsleveket natúr gyümölccsel váltsuk ki, az almát és körtét héja nélkül fogyasszuk. Tartózkodjunk a kávétól, sózott, füstölt élelmiszerektől, fűszerezett ételektől. Kerüljük az olyan zöldséget, gyümölcsöt és bogyókat, amelyek magokat tartalmaznak – paradicsomot, málnát, földiszeder (Rubus fruticosus) stb.

 Tilos minden sült étel, valamint a friss kenyér fogyasztása. Szinte minden gabonafélét lehet fogyasztani, kivéve a serclit és az ocsút (ennek már a kenyérben igen kis mennyisége is izgatja a bélrendszert), csirkehúst, birkahúst, leveseket pürésített változatban, főtt zöldségeket, amelyekben nincs mag. A gyümölcsök – alma, körte, szilva – fogyasztása főtt vagy sült formában javasolt. A tej (a kecsketej is), a joghurtféleségek, aludttej, pudingok szobahőmérsékletűek legyenek, a kenyér pedig szikkadt.

Mit ajánlott fogyasztani?

Reggeli előtt fogyasszon el egy pohárnyi meleg forralt vizet, és még egy fél pohár meleg forralt vizet a reggeli és tízórai, valamint a tízórai és az ebéd között. Hashajtót nem szabad használni, szükség esetén egy kis olajos beöntést lehet alkalmazni.

Az alábbi gyógyfüvek forrázata segít vastagbélgyulladás esetén: keverjen össze 1-1 teáskanálnyi ezerjófüvet (Centaurium erythraea Rafn.), zsályát (Salvia), gyógyszertári kamillát (Matricaria recutita), és öntse le egy pohárnyi forró vízzel. Kétóránként vegyen belőle 1 evőkanálnyit, naponta 7-8 alkalommal. Egy hónap elteltével a dózist csökkentheti, illetve elég, ha ritkábban vesz be a forrázatból.

(Forrás: Vastagbélgyulladás diétája, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)