Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Az aszpirin szedése veszélyes lehet

A vastagbélrák szempontjából veszélyeztetettnek minősülő embereknek nem szabad aszpirint vagy más fájdalomcsillapítókat szedniük, például ibuprofent. Legalábbis ezt tanácsolják számukra a kormány alárendeltségében működő amerikai betegségmegelőzési szolgálat munkatársai.

A U.S. Preventive Services Task Force elsősorban a belső vérzés és más egészségi problémák kockázata miatt fogalmazta meg ajánlásait azon személyek számára, akiknek a családjában már előfordult vastagbél- vagy végbélrák.

Az amerikai szakértők szerint napi 300 mg-nál több aszpirin vagy más, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, például ibuprofen és naproxen – kereskedelmi márkanevükön például Motrin, Advil és Aleve – szedése a szélütésnek (stroke), belső vérzésnek vagy a veseműködés leállásának a veszélyével fenyeget.

Ezek a kockázatok nagyobb mértékben esnek latba, mint a lehetséges előnyök a rák megelőzése szempontjából, fogalmazta meg következtetéseit a szakértői testület az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat 2007. márciusi számában. A szakértők szerint, bár az aszpirin alacsony dózisú, tehát napi 100 mg-nál kisebb adagban történő szedése előnyös lehet a szívbetegség megelőzése szempontjából, e gyógyszer nem csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

A vastagbél- és végbélrák a férfiak és nők körében egyaránt a harmadik leggyakrabban előforduló rákbetegség az Egyesült Államokban, egyszersmind a második vezető ok a rákkal összefüggő halálozások sorában. Évente 56 ezer ember esik áldozatul ebben a betegségcsoportban, és évi 150 ezer új esetet diagnosztizálnak. A betegek átlagéletkora 50 év felett van; 20%-uknak valamelyik szülője, nagyszülője, illetve más rokona szenvedett ugyanebben a betegségben.

A betegségmegelőzéssel foglalkozó amerikai hivatal szakemberei már 2002-ben azt az ajánlást fogalmazták meg, hogy az 50 éves és annál idősebb személyeknél rendszeresen végezzenek vastagbélrák szűrést.

A korábbi hivatalos álláspont szerint a naponta szedett, kismennyiségű aszpirin segítségével megelőzhetők a vastagbélben, illetve végbélben keletkező polipok, amelyek többnyire rákmegelőző állapotot jelentenek. A későbbi kutatások azonban kimutatták, hogy az alacsony dózisban szedett aszpirin valójában nem sokat számít a rák megelőzése szempontjából.