Szülés utáni tünetek

Már a várandósság kilenc hónapja is hatalmas terhet ró a kismamára, nem beszélve a gyermekágyi időszakról. A szülést követően alapvetően megváltozik egy nő teste. A gyermekágyi folyás, az emlő duzzanata és még számtalan változás kelthet aggodalmat a nőkben.

A gyermekágyi folyás

A lochia vagy gyermekágyi folyás a szülés után fordulhat elő. Nem egy kezdő anyuka összetéveszti a menstruációval, mások feleslegesen aggódnak, mert úgy hiszik, a méh sérülése okozza. Valójában ez a váladék természetes, szövettörmeléket és a méh sebgyógyulásának váladékát tartalmazza. Természetes folyamat, mely a méh regenerálódását segíti. Kezdetben sötét színű, a menstruációra emlékeztet, majd egyre világosabb.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha kellemetlenséget okoz. A normál váladék illata normális, nem okoz panaszt. Mivel a váladék lúgos lehet, károsíthatja a hüvelyflórát, ezáltal előfordulhat hüvelygyulladás. Ez esetben a folyás mellé kellemetlen viszketés, égető érzés, vagy más abnormális tünet társulhat. Ez esetben nőgyógyászhoz kell fordulni.

Post partum blues

Angol kifejezés, mely a szülést követő hangulatingadozást jelenti. A várandósság idején a nő hormonrendszere megváltozik, főként az utolsó időszakban lehet fáradtabb, álmodozóbb. A szülést követően az anya teste megválik az apró kis lénytől, aki addig része volt, a hormonrendszer visszaáll eredeti formájába, így a szülést követő pár napban az anya hangulatára depresszió, levertség lehet jellemző.

Nem szabad összekeverni a szülés utáni depresszióval, hiszen a post partum blues néhány nap alatt tovatűnik, és teljesen természetes jelenség.

Emlőgyulladás

Szerencsére nem minden esetben fordul elő. A mellbimbó apró sérülésein át a szoptatáskor az emlőbe jutó fertőzés okozhatja. A mell megduzzadhat, a szoptatás fájdalmas, a kismama akár lázas is lehet. Antibiotikummal, hideg vizes borogatással kezelhető.

Utófájások

Az utófájás teljesen természetes jelenség, az oxitocinnak köszönhető. Segíti a méh visszahúzódását eredeti méretére. Általában jellemző, hogy az első szülés után kevésbé erős az utófájdalom, sok szülés után azonban (pl. harmadik gyermek születését követően) sokkal erősebb.

Kevés anyatej

Az anyatej mennyiségének alakulása számtalan tényezőn múlik. Nemegyszer alkati kérdés is lehet a mennyiség, illetve az is, mennyi ideig termelődik anyatej. Előfordulhat, hogy a baba hamarabb igényelné a nagyobb mennyiségű anyatejet, mint ahogyan a szervezet azt előállítani képes. Ez esetben nem kell megijedni, pár nap alatt fokozódik a tejtermelés.

Gátmetszés utáni panaszok

A gátmetszés, illetve gátsérülés utáni panaszok nem ritkák szülés után. További gondot is okozhatnak, ha nem figyelünk oda kellőképpen. A gátmetszés során a hüvely és a végbél között ejtenek egy bemetszést, ezzel megkönnyítve a baba útját. Nemegyszer előfordulhat, hogy a szülést követően a gátseb nem forr össze megfelelően vagy panaszokat okoz. Fontos, hogy ezt a területet tisztán tartsuk, hiszen a végbél közelsége miatt elengedhetetlen a megfelelő higiénia.

A Kegel-gyakorlatok segíthetnek a gyorsabb regenerációban. Fontos, hogy ne használjunk szintetikus betétet, mert ez táptalaja lehet különböző fertőzéseknek. Hordjunk kényelmes pamut fehérneműt, intim betét használata során igyekezzünk mindig időben cserélni és pamutos anyagból készült terméket választani.

A legfontosabb, hogy ne ijedjünk meg a szülést követő természetes jelenségektől, azonban minden esetben tájékoztassuk nőgyógyászunkat a változásokról.

Kókai Kata

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Miért fáj a szülés után a farokcsont?