Hirdetés

 

Hirdetés

 

A pikkelysömör kezelése, gyógyítása

Számos gyógyíthatatlannak hitt betegség közül az egyik legfélelmetesebbnek a kellemetlen és esztétikailag is félelmetes bőrbetegséget, a pikkelysömört (psoriasis vulgaris) tartják. Statisztikai adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 4%-a érintett.

A trópuson élő feketék és az indián lakosság között ritkán fordul elő. A psoriasis a nőket és a férfiakat egyformán érinti.

A bőrön kívül a pikkelysömör ízületi gyulladást is okozhat, és a körmöket, de a hajas fejbőrt sem hagyja érintetlenül. Gyakorlatilag a test bármely tájékán keletkezhetnek éles határú, kellemetlenül viszkető élénkvörös foltok vagy plakkok. A jelenség felszínét lemezes hámlás borítja. Jellegzetes megjelenési helyük a csuklók, könyökök, térdek, a farpofák, a bokák, a lábszár.

A pikkelysömört a túl gyorsan szaporodó bőrhámsejtek egymásra tolulása, gyors felhalmozódása okozza. Psoriasis esetén a bőrhámsejtek hozzávetőleg ezerszer gyorsabban szaporodnak, ezeket a bőrfelületi epidermisz nem képes megfelelő ütemben levedleni, így összetorlódnak és ez képezi a jellegzetes pikkelyszerű lemezes hámlást.

Enzimhiba és más tényezők

A pikkelysömör keletkezését két enzim, az adenozin-monofoszfát (ADM) és a guanidin-monofoszfát (GMP) arányának a megváltozása okozza. A betegség tehát enzimhibával függ össze!

Noha a pikkelysömörnek jelentős genetikai komponensei vannak, mégis a terápia középpontjában a két szóban forgó enzim egyensúlyának a helyreállítása áll.

A pikkelysömört számos tényező okozhatja vagy hozzájárulhat a kialakulásához. A tökéletlen fehérjeemésztés miatt bél toxémia (Candida vagy baktérium endotoxinok) keletkezhet. A csökkent májműködés is előkelő helyet foglal el a kiváltó okok sorában. A májfunkció romlása következtében csökken a méregtelenítés, és a vérben megemelkedik a toxikus anyagok szintje. További okok lehetnek: az alkoholizmus, sok állati zsír fogyasztása, a stressz és a rostszegény étrend.

Ennek megfelelően javítani szükséges az enzimműködést. Az ortomolekuláris terápiás beavatkozás keretei között a vitaminellátás javítása fontos körülményként kezelendő.

Vitaminok, nyomelemek, telítetlen zsírsavak szerepe

Az A-vitamin hámvédő hatása közismert. Természetes forrásai: sütőtök, sárgarépa, paraj, sóska, tejtermékek, paradicsom, cékla, káposzta. petrezselyem, zeller, áfonya, barack, csipkebogyó.

E-vitaminból napi 400 NE bevitele javasolt. Forrásai: teljes kiőrlésű gabonaliszt, csírázó magvak, szója, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, mák, tökmag, kapor, petrezselyem, zeller, csalán, mandula, napraforgóolaj.

A nyomelemek közül a króm-, a szelén- és a cinkellátás igényel külön figyelmet a terapeuta részéről.

Külön említendő a D-vitamin aktív formája, amely szerepet játszik azoknak a celluláris folyamatoknak az ellenőrzésében, amelyek a sejtek másolódásában vesznek részt.


Az étkezési olajoknak rendkívül nagy súlyuk van a kezelésben, mert a pikkelysömörben szenvedőknek nagyon alacsony a szérum szabad zsírsav szintje. Az ómega-3 zsírsavat tartalmazó olajok között a tökmagolaj, az olívaolaj, a ligetszépeolaj, a tengerihal-olajok és a lenolaj említendő.

A gyógykezelésben számításba vehető növények: a hidrasztisz gyökér (Hidrastis canadensis), a szasszaparilla fajok és a máriatövismag (szilimarin, Silybum marianum).

Speciális diéta

A gyógyulás kulcsfontosságú eleme a céltudatos táplálkozás, az általam is ajánlott speciális diéta. Mindenekelőtt csökkenteni kell a cukor, a hús, az állati zsír, az alkohol fogyasztását. Szigorú vegetárius, gluténmentes étrendet kell kidolgozni és betartani. Garantáltan gluténmentes táplálékok – többek között – a rizs és lisztje, valamint a korpája, a szójaliszt, a kukoricaliszt és a burgonya. Növelni kell a zöld rostos növények, a tengeri halak és a müzlik részesedését a táplálékban.

Fontos, hogy éhgyomorra egy evőkanál lenmagolajat fogyasszon a gyógyulni vágyó, és étkezés előtt egy teáskanál frissen darált lenmagot vegyen magához, mivel ezeknél a betegeknél tipikusan alacsony a vérszérum szabad esszenciális zsírsav szintje. Különösen hasznosak lehetnek a gyógyulási folyamat elősegítésében az ómega-3 zsírsavak. Az ezzel kapcsolatban végzett legtöbb klinikai vizsgálatban halolajat használtak, amely gazdag eikoza-pentaénsavban (EPA) és dokoza-hexaénsavban. A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a tápanyagpótlásként adott napi 10-12 g halolaj jelentős javulást eredményezett.

Egy svéd kórházban javulást értek el böjttel és vegetáriánus étrenddel. A javulás valószínűleg annak köszönhető, hogy csökkent a bélben lévő toxinok és poliamidok szintje. Ugyancsak használt a gluténmentes diéta.

Stressz, elsavasodás

A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz. Több páciens beszámolt arról, hogy a betegség kialakulását megelőző hónapban valamilyen speciális stressz érte. Az orvosi szakirodalom leír néhány olyan esetet, amikor csak hipnózis alkalmazásával sikeresen gyógyítottak néhány beteget. A stresszoldásra a relexáció különböző formái (meditáció, tajcsi, jóga, csikung) ajánlhatók, de sikerrel alkalmazható a fülakupunktúrás beavatkozás és megfelelő homeopátiás, illetve spagirikus szerek is.

A pikkelysömör kialakulásában minden bizonnyal fontos szerepet játszik a szervezet hosszú ideje fennálló, többszörös mérgezőanyagokkal való telítettsége, az elsavasodás és a sav-bázis egyensúly megbomlása. A terápiás folyamat kezdetén ezért a legfontosabbnak a szervezet minél tökéletesebb méregtelenítését tartom. A rotációs méregtelenítésre jól bevált komplex homeopatikumok állnak rendelkezésre, és a terápia kiegészíthető fülakupunktúrás kombinációkkal is.

A gyógyító munkát természetesen érdemes egy részletes és minden fontosabb meridiánra kiterjedő általános állapotfelméréssel kezdeni a Voll-féle állapotfelmérő és diagnosztizáló készülékkel. A diagnosztikai eredmény természetesen archiválható, hogy időközönként ellenőrizni lehessen a páciens állapotát, és kontrollméréssel összevetni az aktuális állapottal. Így figyelemmel kísérhető a gyógyulási folyamat progressziója. A legtöbb esetben enterális diszfunkció és hepatomális elváltozás észlelhető. Érdekes módon a R. Voll által felfedezett és leírt dermatomális meridiánon ritkán mérhető biorezonanciás elváltozás.


A helyi kezelés lehetőségei

A helyi kezelésre számos tüneti (palliatív) megoldásra alkalmas készítmény alkalmazható. A gyulladáscsökkentésre az orvosi gyakorlatban alkalmazott hidrokortizon alternatívájaként több növényi hatóanyagról is érdemes szót ejteni: ilyen a glicirretinsav az igazi édesgyökérből (Glycyrrhiza glabra), a kamilla (Matricaria chamomilla) és a kapszaicin a Cayenne borsból (Capsicum frutescens).

Az édesgyökérben található glicirretinsav hasonló hatású, mint a helyileg alkalmazott hidrokortizon, melyet a hagyományos orvoslásban a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére használnak. Számos vizsgálatban hatásosabb volt, mint a helyileg alkalmazott kortizon.

A kamillakészítményeket Európában, így hazánkban is széles körben alkalmazzák gyulladáscsökkentőként mindenféle bőrpanaszok kezelésére, így pikkelysömörre, ekcémára és száraz, töredezett irritált bőrre is. A kamillanövényben lévő flavonoidok és esszenciális illóolajok jelentős gyulladáscsökkentő és allergiaellenes hatásúak.

A kapszaicin a Cayenne bors aktív hatóanyaga. Helyileg alkalmazva serkenti, majd blokkolja a kis kereszmetszetű fájdalomérzékelő rostokat oly módon, hogy kiüríti belőlük a P-anyag nevű neurotranszmittert. Erről az anyagról tudjuk, hogy a fájdalomérzet perifériákról való továbbításának legfontosabb kémiai továbbító vegyülete (kemomediátora). Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a hungarikumnak számító hazai paprikafajtáknak egyik legfontosabb alkaloidája a kapszaicin. A kapszaicin tartalmú krémeket sikerrel alkalmazták klinikai vizsgálatokban.

Fizikoterápia, fürdők

A helyi kezelésre különböző fizikoterápiás beavatkozások is szóba jöhetnek. Így heti 3 alkalommal ultrahangos kezelés, 42-45 °C-on 20 percen át, vagy UVB 295-305 nm 2mw/cm2 ultraibolya sugárzás 3 percig heti 3 alkalommal. A rubin kristállyal történő 3-5 perces kezelés az általam alkalmazott esetekben nem volt eredményes.

A fürdők közül első helyen a napi fél órás napfürdőt említeném. Különleges sókombinációk is enyhítették a bőrpanaszokat. Hasonlóan kedvező enyhítő hatásúnak bizonyult a sók helyi borogatásra történő használata.

Az akupunktúrás pontok közül a vastagbél, a máj és a szívburok meridián pontjain keresztül történő kezelés javasolható.

A fülpontok között a nyugtató, a belső elválasztású mirigyekre ható és allergiaellenes kombinációk javasolhatók.

A vázolt programból látható, hogy a pikkelysömör gyógyításában is alkalmazni kell az a komplex megközelítést, illetve gyógykezelést. A betegnek és a természetgyógyásznak egyaránt fel kell készülnie arra, hogy a javulás vagy a gyógyulás kitartó, fegyelmezett, gyógyító munka és harmonikus együttműködés révén lehetséges.

Prof. Dr. Gere Tibor
a Magyar Tudományos Akadémia doktora
természetgyógyász, reflexológus, addiktológus,
fül- és elektroakupunktőr, bioenergetikus
Tel.: (20) 411-5887

Bejelentkezés

Hirdetés

 

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés