A pikkelysömör kezelése, gyógyítása

Számos gyógyíthatatlannak hitt betegség közül az egyik legfélelmetesebbnek a kellemetlen és esztétikailag is félelmetes bőrbetegséget, a pikkelysömört (psoriasis vulgaris) tartják. Statisztikai adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 4%-a érintett.

A trópuson élő feketék és az indián lakosság között ritkán fordul elő. A psoriasis a nőket és a férfiakat egyformán érinti.

A bőrön kívül a pikkelysömör ízületi gyulladást is okozhat, és a körmöket, de a hajas fejbőrt sem hagyja érintetlenül. Gyakorlatilag a test bármely tájékán keletkezhetnek éles határú, kellemetlenül viszkető élénkvörös foltok vagy plakkok. A jelenség felszínét lemezes hámlás borítja. Jellegzetes megjelenési helyük a csuklók, könyökök, térdek, a farpofák, a bokák, a lábszár.

A pikkelysömört a túl gyorsan szaporodó bőrhámsejtek egymásra tolulása, gyors felhalmozódása okozza. Psoriasis esetén a bőrhámsejtek hozzávetőleg ezerszer gyorsabban szaporodnak, ezeket a bőrfelületi epidermisz nem képes megfelelő ütemben levedleni, így összetorlódnak és ez képezi a jellegzetes pikkelyszerű lemezes hámlást.

Enzimhiba és más tényezők

A pikkelysömör keletkezését két enzim, az adenozin-monofoszfát (ADM) és a guanidin-monofoszfát (GMP) arányának a megváltozása okozza. A betegség tehát enzimhibával függ össze!

Noha a pikkelysömörnek jelentős genetikai komponensei vannak, mégis a terápia középpontjában a két szóban forgó enzim egyensúlyának a helyreállítása áll.

A pikkelysömört számos tényező okozhatja vagy hozzájárulhat a kialakulásához. A tökéletlen fehérjeemésztés miatt bél toxémia (Candida vagy baktérium endotoxinok) keletkezhet. A csökkent májműködés is előkelő helyet foglal el a kiváltó okok sorában. A májfunkció romlása következtében csökken a méregtelenítés, és a vérben megemelkedik a toxikus anyagok szintje. További okok lehetnek: az alkoholizmus, sok állati zsír fogyasztása, a stressz és a rostszegény étrend.

Ennek megfelelően javítani szükséges az enzimműködést. Az ortomolekuláris terápiás beavatkozás keretei között a vitaminellátás javítása fontos körülményként kezelendő.

Vitaminok, nyomelemek, telítetlen zsírsavak szerepe

Az A-vitamin hámvédő hatása közismert. Természetes forrásai: sütőtök, sárgarépa, paraj, sóska, tejtermékek, paradicsom, cékla, káposzta. petrezselyem, zeller, áfonya, barack, csipkebogyó.

E-vitaminból napi 400 NE bevitele javasolt. Forrásai: teljes kiőrlésű gabonaliszt, csírázó magvak, szója, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, mák, tökmag, kapor, petrezselyem, zeller, csalán, mandula, napraforgóolaj.

A nyomelemek közül a króm-, a szelén- és a cinkellátás igényel külön figyelmet a terapeuta részéről.

Külön említendő a D-vitamin aktív formája, amely szerepet játszik azoknak a celluláris folyamatoknak az ellenőrzésében, amelyek a sejtek másolódásában vesznek részt.


Az étkezési olajoknak rendkívül nagy súlyuk van a kezelésben, mert a pikkelysömörben szenvedőknek nagyon alacsony a szérum szabad zsírsav szintje. Az ómega-3 zsírsavat tartalmazó olajok között a tökmagolaj, az olívaolaj, a ligetszépeolaj, a tengerihal-olajok és a lenolaj említendő.

A gyógykezelésben számításba vehető növények: a hidrasztisz gyökér (Hidrastis canadensis), a szasszaparilla fajok és a máriatövismag (szilimarin, Silybum marianum).

Speciális diéta

A gyógyulás kulcsfontosságú eleme a céltudatos táplálkozás, az általam is ajánlott speciális diéta. Mindenekelőtt csökkenteni kell a cukor, a hús, az állati zsír, az alkohol fogyasztását. Szigorú vegetárius, gluténmentes étrendet kell kidolgozni és betartani. Garantáltan gluténmentes táplálékok – többek között – a rizs és lisztje, valamint a korpája, a szójaliszt, a kukoricaliszt és a burgonya. Növelni kell a zöld rostos növények, a tengeri halak és a müzlik részesedését a táplálékban.

Fontos, hogy éhgyomorra egy evőkanál lenmagolajat fogyasszon a gyógyulni vágyó, és étkezés előtt egy teáskanál frissen darált lenmagot vegyen magához, mivel ezeknél a betegeknél tipikusan alacsony a vérszérum szabad esszenciális zsírsav szintje. Különösen hasznosak lehetnek a gyógyulási folyamat elősegítésében az ómega-3 zsírsavak. Az ezzel kapcsolatban végzett legtöbb klinikai vizsgálatban halolajat használtak, amely gazdag eikoza-pentaénsavban (EPA) és dokoza-hexaénsavban. A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a tápanyagpótlásként adott napi 10-12 g halolaj jelentős javulást eredményezett.

Egy svéd kórházban javulást értek el böjttel és vegetáriánus étrenddel. A javulás valószínűleg annak köszönhető, hogy csökkent a bélben lévő toxinok és poliamidok szintje. Ugyancsak használt a gluténmentes diéta.

Stressz, elsavasodás

A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz. Több páciens beszámolt arról, hogy a betegség kialakulását megelőző hónapban valamilyen speciális stressz érte. Az orvosi szakirodalom leír néhány olyan esetet, amikor csak hipnózis alkalmazásával sikeresen gyógyítottak néhány beteget. A stresszoldásra a relexáció különböző formái (meditáció, tajcsi, jóga, csikung) ajánlhatók, de sikerrel alkalmazható a fülakupunktúrás beavatkozás és megfelelő homeopátiás, illetve spagirikus szerek is.

A pikkelysömör kialakulásában minden bizonnyal fontos szerepet játszik a szervezet hosszú ideje fennálló, többszörös mérgezőanyagokkal való telítettsége, az elsavasodás és a sav-bázis egyensúly megbomlása. A terápiás folyamat kezdetén ezért a legfontosabbnak a szervezet minél tökéletesebb méregtelenítését tartom. A rotációs méregtelenítésre jól bevált komplex homeopatikumok állnak rendelkezésre, és a terápia kiegészíthető fülakupunktúrás kombinációkkal is.

A gyógyító munkát természetesen érdemes egy részletes és minden fontosabb meridiánra kiterjedő általános állapotfelméréssel kezdeni a Voll-féle állapotfelmérő és diagnosztizáló készülékkel. A diagnosztikai eredmény természetesen archiválható, hogy időközönként ellenőrizni lehessen a páciens állapotát, és kontrollméréssel összevetni az aktuális állapottal. Így figyelemmel kísérhető a gyógyulási folyamat progressziója. A legtöbb esetben enterális diszfunkció és hepatomális elváltozás észlelhető. Érdekes módon a R. Voll által felfedezett és leírt dermatomális meridiánon ritkán mérhető biorezonanciás elváltozás.


A helyi kezelés lehetőségei

A helyi kezelésre számos tüneti (palliatív) megoldásra alkalmas készítmény alkalmazható. A gyulladáscsökkentésre az orvosi gyakorlatban alkalmazott hidrokortizon alternatívájaként több növényi hatóanyagról is érdemes szót ejteni: ilyen a glicirretinsav az igazi édesgyökérből (Glycyrrhiza glabra), a kamilla (Matricaria chamomilla) és a kapszaicin a Cayenne borsból (Capsicum frutescens).

Az édesgyökérben található glicirretinsav hasonló hatású, mint a helyileg alkalmazott hidrokortizon, melyet a hagyományos orvoslásban a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére használnak. Számos vizsgálatban hatásosabb volt, mint a helyileg alkalmazott kortizon.

A kamillakészítményeket Európában, így hazánkban is széles körben alkalmazzák gyulladáscsökkentőként mindenféle bőrpanaszok kezelésére, így pikkelysömörre, ekcémára és száraz, töredezett irritált bőrre is. A kamillanövényben lévő flavonoidok és esszenciális illóolajok jelentős gyulladáscsökkentő és allergiaellenes hatásúak.

A kapszaicin a Cayenne bors aktív hatóanyaga. Helyileg alkalmazva serkenti, majd blokkolja a kis kereszmetszetű fájdalomérzékelő rostokat oly módon, hogy kiüríti belőlük a P-anyag nevű neurotranszmittert. Erről az anyagról tudjuk, hogy a fájdalomérzet perifériákról való továbbításának legfontosabb kémiai továbbító vegyülete (kemomediátora). Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a hungarikumnak számító hazai paprikafajtáknak egyik legfontosabb alkaloidája a kapszaicin. A kapszaicin tartalmú krémeket sikerrel alkalmazták klinikai vizsgálatokban.

Fizikoterápia, fürdők

A helyi kezelésre különböző fizikoterápiás beavatkozások is szóba jöhetnek. Így heti 3 alkalommal ultrahangos kezelés, 42-45 °C-on 20 percen át, vagy UVB 295-305 nm 2mw/cm2 ultraibolya sugárzás 3 percig heti 3 alkalommal. A rubin kristállyal történő 3-5 perces kezelés az általam alkalmazott esetekben nem volt eredményes.

A fürdők közül első helyen a napi fél órás napfürdőt említeném. Különleges sókombinációk is enyhítették a bőrpanaszokat. Hasonlóan kedvező enyhítő hatásúnak bizonyult a sók helyi borogatásra történő használata.

Az akupunktúrás pontok közül a vastagbél, a máj és a szívburok meridián pontjain keresztül történő kezelés javasolható.

A fülpontok között a nyugtató, a belső elválasztású mirigyekre ható és allergiaellenes kombinációk javasolhatók.

A vázolt programból látható, hogy a pikkelysömör gyógyításában is alkalmazni kell az a komplex megközelítést, illetve gyógykezelést. A betegnek és a természetgyógyásznak egyaránt fel kell készülnie arra, hogy a javulás vagy a gyógyulás kitartó, fegyelmezett, gyógyító munka és harmonikus együttműködés révén lehetséges.

Prof. Dr. Gere Tibor
a Magyar Tudományos Akadémia doktora
természetgyógyász, reflexológus, addiktológus,
fül- és elektroakupunktőr, bioenergetikus
Tel.: (20) 411-5887

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés