Otthonunk – elektroszmog nélkül (2.)

Tapasztalataim szerint további gyakori okként jelentkezik az EPH rendszer hiánya. Ez a rendszer az épületben található nagyobb fémtárgyakat hivatott összekötni, így megakadályozva a potenciálkülönbségek kialakulását, hogy megóvja a lakókat az esetleges áramütéstől. Gázcső, vízvezetékek, fürdőkád, fűtésrendszer, nagyobb fémszerkezetek – mint például acél lépcsőszerkezetek vagy fém falszerkezetek – megfelelő elektromos vezetővel történő összekötéséről és földeléséről van szó. Ennek hiányában ezek a tárgyak a közelükben futó elektromos vezetékek hatására vagy az elektromos meghibásodás következtében akár „antennaként” sugározhatnak!

Tetőtéri lakások, hálószobák felmérése során gyakran találkozom kiugróan magas elektromos térerősséggel. Ezek nagy többségénél a hőszigetelésben „hőtükörként” alkalmazott fémfólia a ludas. A mellette futó elektromos vezetékek kapacitív csatolás útján felgerjesztik, így a fémfólia az egész tetőtérben mérhető, több száz volt/méter térerősséget sugároz szét!

Párna alatt tartott, éjszaka töltött mobiltelefon

Egyik alkalommal azt tapasztaltam: a tetőtéri hálószobában mérhető, extrém elektroszmogot tetézte, hogy a segítséget kérő házaspár minden éjszaka párnája alatt tartotta mobiltelefonjait. Ráadásul az éjszaka folyamán töltötték a készüléket, és a töltő vezeték, mint egy antenna ontotta magából az elektroszmogot. A párnájukon több mint 600 V/m térerősség volt mérhető! (Az épületbiológusok által javasolt határérték fekhelyen lehetőleg 1 V/m.)

Ebben az esetben nem is volt csoda, hogy az ott alvók állandósult alvászavarokkal küzdöttek. Reggelente fáradtan, kialvatlanul ébredtek. Immunrendszerük jelentősen legyengült, és komoly allergiás tünetektől szenvedtek. Az elektroszmog és a földsugárzások megszüntetését követően, az ajánlott vitamin- és antioxidáns készítmények segítségével tüneteik jelentősen csökkentek!

Ha az Önök lakásában található elektromos hálózat kifogástalanul működik, ennek ellenére a vezetékekből a javasolt határérték feletti elektromos térerősség keletkezik, akkor megoldásként javasolható feszültségmentesítő automata beépítése.

Ez a készülék – a kismegszakítók mellé vagy az elektromos kötődobozokba telepítve – folyamatosan figyeli az elektromos hálózatot, és ha azt érzékeli, hogy nincs bekapcsolt fogyasztó, akkor lekapcsolja a vezetékekről a feszültséget. Így az utolsó fogyasztó, például az olvasólámpa lekapcsolásakor a szobában futó vezetékeket mentesíti a feszültségtől, tehát nem alakulhat ki elektromos erőtér. Amint egy fogyasztó újból rákapcsolódik a hálózatra, az automata azonnal visszakapcsol, vagyis zavartalanul élvezhetjük az elektromos készülékeink által nyújtott, megszokott kényelmet! Beszerelése gyerekszobába és hálószobába feltétlenül javasolt!

Ha feszültségmentesítő automata beépítése megoldásként nem jöhet szóba, további védekezésként alkalmazható árnyékoló festék, melynek jó elektromos vezetőképessége van. A szoba falait lefestve és leföldelve hatékonyan árnyékolhatjuk a falakból kilépő elektromos tereket.

A fentiekben leírt elektroszmog források felderítése csak műszeres mérések elvégzésével lehetséges.