Érvédő házi szerek

Érelmeszesedés, aranyérpanaszok ellen

A búza csírája, magja, korpája egyaránt kiválóan alkalmazható az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőző táplálkozásban, illetve a betegek diétás étkeztetésében. A mag például nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjét, zsírt, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat. Az utóbbiak közül nagyobb mennyiségben az A-vitamin elővitaminját, B-, C-, D-, E- és K-vitaminokat, amelyek közül mindegyik hasznos lehet a szívproblémák orvoslásában. A búzakorpa cellulóz, hemicellulóz, lignin, pektin tartalma főleg a bélműködést javítja, vagyis hatékony eszköz lehet a vastagbélrák megelőzése mellett a szervezet zsírsav-anyagcseréjének felgyorsításában, az érelmeszesedés megelőzésében, az aranyeres panaszok kezelésében.

A csersavat, meszet, klórt, vasat, ként, nátriumot, káliumot, magnéziumot és különféle keserűanyagokat tartalmazó cickafark elsősorban vérzéscsökkentő hatásáról közismert, ám hatásos lehet az aranyérpanaszok mérséklésében is. Az év végi ünnepek menüinek oly közkedvelt hozzávalója, a dió, a betegségmegelőzésben is hatékonyan bevethető. Eredményesen alkalmazható például az érelmeszesedés megelőzésében, mert telítetlen zsírsavakban, E-, A-vitaminban gazdag. A kamilla jótékony gyógyhatását szinte mindenki ismeri. Virága, illetve a belőle készült főzet tartalmaz kamazulént, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságú anyag, karbonsavakat, továbbá poliszacharidokat, amelyek révén sikerrel alkalmazható aranyérgyulladás vagy aranyértrombózis kezelésére ülőfürdőként.

Bőrgyógyító körömvirág

A körömvirág gyógyító hatása is közismert. Sokan tudják, hogy illóolajokat, flavonoidokat, karotinokat, poliacetiléneket, triterpénalkoholokat, észtereket, szaponinokat, fitoszterolokat, E-, A-, P-vitamint tartalmaz, vagyis kiválóan használható nemcsak a száraz, kipattogzott bőr, hanem a visszér- és aranyérgyulladás kezelésére is.

A lenmagból őrölt liszt jelentős mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat, ezek mellett pedig bőségesen különféle fehérjéket, enzimeket, vitaminokat, fitoszterolokat, folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Többek között például káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, nátriumot, klórt, vagyis csupa olyan anyagot, amelyek segítenek az egészségmegőrzésben. A mezei zsurló, a fehér mustármag és különösen a fokhagyma szintén számos hasznos összetevőjével egészségvédő, nagyon sokoldalúan gyógyító hatású.

Lóránth Ida