Gerson-terápia a rák ellen

Dr. Max Gerson, a módszer kifejlesztője

Dr. Max Gerson (1881-1959) német zsidó orvos volt, Albert Einstein szerint ”az orvostudomány történetének egyik legkiemelkedőbb zsenije„.

Gerson maga is kísérletezett a nyers, natúr táplálkozással, képes volt napokig tartó, munkaképtelenséget okozó migrénjét egyszerűen zsír-és sószegény vegetáriánus étkezésre való áttéréssel megszüntetni. Migrén-diétájának már 1918-ban híre ment, és miután más, addig gyógyíthatatlannak tartott betegségekben (pl. bőrtuberkulózisban, lupuszban) szenvedő páciensei is meggyógyultak, rájött, hogy a speciális étrenddel valójában nem egyetlen betegséget kezel, hanem képes helyreállítani a rosszul működő anyagcserét és immunrendszert.

Gerson híre az 1920-as években futótűzként terjedt, főleg, miután módszere segítségével Albert Schweitzer felesége is kigyógyult tbc-jéből, lánya pedig meghatározhatatlan bőrbetegségéből. (A tudóst magát diabéteszétől ”szabadította meg„ Schweitzer 75 éves korában.)

1924-ben alkalma nyílt elvégezni egy kísérletet 450 bőrtuberkulózisban szenvedő betegen: közülük 446 páciens 99%-ban meggyógyult a terápiának köszönhetően!

1933-ban menekülnie kellett a náci Németországból, családjával együtt New Yorkban telepedett le, és itt folytatta praxisát. A holokausztban hét testvérét vesztette el.

Az Egyesült Államok orvosi szövetsége öt alkalommal kérte fel Gersont, hogy állítsa össze a terápiája hitelességét bizonyító dossziét, aminek a doktor minden alkalommal eleget is tett, cserében annyit kérve, hogy a testület publikálja az eredményeket. Erre soha nem került sor.

1946-ban Claude Pepper szenátor felkérte dr. Gersont, hogy tegyen tanúvallomást a rákmegelőzés és -gyógyítás reformját megcélzó Pepper Nealy-féle Rákellenes Törvényjavaslat mellett; a doktor kongresszusi bizottság előtt elhangzott tanúvallomását több oldalnyi terjedelemben rögzítették.

Az ügy kapcsán Raymond ”Swing„ Graham, az ABC tudósítója 1946-ban élő adásban bejelentette, hogy a történelemben először fedezték fel a rák gyógymódját, ami óriási visszhangot váltott ki Amerika-szerte. A legérdekesebb azonban a történetben, hogy az állását 30 éve sikeresen betöltő Grahamet két héten belül kirúgták, az 1946-os rákellenes törvényjavaslat pedig azóta is az Egyesült Államok nyomtatványtárában porosodik, leszámítva azt az aprócska tényt, hogy dr. Gerson többoldalas vallomása helyén ma egy üres lap található – vagyis az amerikai kormány hivatalos dokumentumaira vonatkozó szabályozás ellenére a vallomást egész egyszerűen törölték.

Dr. Gerson 1958-ban, legkisebb lánya, Charlotte ösztönzésére írta és jelentette meg a Rákgyógyítás – 50 esettanulmány címet viselő könyvet, amely terápiájának első hivatalos dokumentációja volt.

A ma 87 éves és kitűnő egészségnek örvendő Charlotte Gerson, folytatva édesapja munkáját, intézményes keretek között kezdte el a Gerson-terápiát, vagyis a módszer szélesebb körben való elterjesztése elsősorban neki, illetve más családtagoknak köszönhető.

Kolontár Elvira