Hirdetés

 

Hirdetés

 

Asztma, allergia ellen: légzésterápia

Tudjuk, hogy sok betegség pszichoszomatikus eredetű, azt azonban sokan nem sejtettük, hogy helyes légzéssel megszabadulhatunk például az asztmától, az allergiától, az orrdugulástól, a fejfájástól, a magas vérnyomástól, az elhízástól. A Buteyko-módszerrel segíthetünk magunkon.

Sokak szerint minden betegség valamilyen pszichés problémára vezethető vissza. Nem szeretném most ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni, de azt senki nem vitatja, hogy sok betegség pszichoszomatikus eredetű. Ezek közé tartozik az asztma is. Bár gyakori az egyszerű megfázásból vagy allergiából kialakult asztma is, de valójában nagyon sokszor pszichés problémák állnak a betegség hátterében. Ezek az – adott esetben megoldhatatlannak tűnő – gondok folyamatos feszültségben tartják az embert, a folytonos stressz pedig tartós hiperventilációt, túllégzést vált ki.

Üldögélés közben az ember percenként 4-6 liter levegőt cserél a tüdejében. Ha stresszes, feszült állapotban „üldögélünk”, ez a szám a többszörösére is megemelkedhet, akár 10-20 literre is. Ezt nevezzük túllégzésnek. Túllégzéskor több levegőt cserélünk a tüdőnkben, mint amennyit az adott tevékenység végzéséhez szükséges anyagcsere-folyamatok igényelnének.

A szapora légzés beidegződik, majd betegséget okoz

A mai kor emberét sújtó betegségek – mint például a magas vérnyomás, az allergia, a fejfájás, a migrén, a különféle bőrbetegségek, az elhízás stb. – hátterében a tartós túllégzés áll. Az asztma kialakulásáért is a túllégzés a felelős. A pszichés problémákat általában nagyon nehéz, sokszor lehetetlen megszüntetni, mert a hátterükben gyakran állnak anyagi gondok, bizonytalan lakáshelyzet, családi, munkahelyi problémák stb. A betegség közvetlen kiváltó okát, a túllégzést viszont igenis meg tudjuk szüntetni, mert a légzésünket bizonyos mértékig szerencsére akaratlagosan is tudjuk szabályozni.

A túllégzésnek ráadásul van még egy nagy csapdája is. Ha egyszer valaki néhány napig folyamatosan több levegőt vesz, mint kellene, akkor az agyában lévő légzőközpont, amely a légzést irányítja, átkapcsol erre az „üzemmódra”, és utána már akkor is fenntartja a túllégzést, ha megszűnik a feszültséget kiváltó probléma. Ha tehát mondjuk egy jó pszichológus hozzá is segít minket ahhoz, hogy megszabaduljunk a stressztől, az már semmit nem segít az asztmánkon vagy egyéb betegségünkön, mert az agyunk addigra valószínűleg átprogramozta magát a túllégzésre, és fenntartja azt a stressz megszűnése után is.

Több belégzés – kevesebb oxigén

Miért éppen a túllégzés a felelős az asztma vagy más betegség kialakulásáért? Talán furcsán hangzik, de minél inkább hiperventilálunk, minél több levegőt szívunk be és fújunk ki, annál kevesebb oxigént kap a szervezetünk. Ennek a magyarázata nagyon egyszerű. Túllégzéskor kifújjuk a szén-dioxidot, mielőtt még annak a koncentrációja megemelkedne a tüdőnkben. Márpedig bizonyos mennyiségű szén-dioxidra folyamatosan szükségünk van ahhoz, hogy szervezetünk hasznosítani tudja az oxigént. Szén-dioxid hiányában a szervezetünkben lévő simaizmokban feszültség keletkezik és azok összehúzódnak. Ha nagyon csökken a szén-dioxid-koncentrációnk, ezek az izmok akár görcsbe is rándulhatnak. Ilyen simaizom-kötegek szövik át a hörgők és az erek falát is.


HörgőkSzén-dioxid hiányában ezek a simaizmok nemcsak a hörgőket húzzák össze, hanem az ereket is, amitől azután romlik a vérkeringésünk. Ráadásul kevés szén-dioxid jelenlétében az oxigénmolekulák erősebben kötődnek a vörösvérsejtekhez, sokkal nehezebben tudnak leválni róluk és eljutni a sejtekhez, szövetekhez. Ez a fizikából ismert Bohr-hatás. Hiába áll rendelkezésre a vérünkben 98-99%-os telítettségben az oxigén, ha nincs mellette kellő mennyiségű szén-dioxid is, akkor nem jut el időben a rendeltetési helyére. A légzésünket nem tudjuk annyira csökkenteni, hogy számottevően csökkenjen a vérünk oxigénsűrűsége, könnyedén tudunk viszont olyan intenzíven lélegezni, hogy jelentősen leessen a szén-dioxid-szintünk.

Ha a túllégzés következtében az agyunk kevesebb oxigénhez jut, sokkal érzékenyebb, ingerlékenyebb lesz, és könnyebben kerülünk stresszes állapotba, amitől pedig még inkább túllélegzünk, ettől az agyunk még kevesebb oxigént kap, és így tovább...

Hogyan gyógyít a légzésterápia?

Elegendő oxigén hiányában belső szerveink is sokkal érzékenyebbek lesznek, és hajlamosabbá válnak a gyulladásra. A rosszabb oxigénhasznosítás mellett a túllégzés még számos egyéb kárt is okoz. Túlhűlnek, kiszáradnak miatta a légutaink, és ez is hozzájárul a gyulladás, az asztma kialakulásához. Ráadásul a túl kevés szén-dioxid miatt a légutakat borító simaizmok összehúzzák, beszűkítik a hörgőket, amitől azok még jobban hűlnek, még jobban száradnak. Ha nincs elég szén-dioxid a szervezetünkben, a mellékvese kevesebb természetes gyulladáscsökkentőt – kortizol hormont – termel, és ettől tovább növekszik a gyulladásra való hajlam. Megnövekszik a hisztamin termelődése is, emiatt pedig fokozódik az allergia veszélye.

Az alacsony szén-dioxid-szint miatt a vér lúgosabbá válik, aminek az ellensúlyozására a szervezet nehezen lebontható savakat kezd el termelni, így bekövetkezik az elsavasodás. Az elsavasodott szervezet pedig sebezhetőbb, hajlamosabb a gyulladásokra.

Konstantin Pavlovich Buteyko professzorSzerencsére az ukrán származású Konstantin Pavlovich Buteyko professzor (1923-2003) megtalálta a fő bűnöst, a túllégzést, és sokéves kutatómunkával kifejlesztette módszerét, amellyel bárki visszafordíthatja az itt leírt folyamatot. A Buteyko-módszer lényege a légzés csökkentése. Ehhez speciális gyakorlatokat alakított ki, amelyek Buteyko tanfolyam keretében, Buteyko terapeuta felügyelete alatt sajátíthatók el.

Már a Buteyko tanfolyam első néhány hetében hihetetlen mértékben javul az asztmás, allergiás, orrdugulásos betegek állapota, csökkenthetők, majd teljesen elhagyhatók a gyógyszerek, a tünetek pedig végleg megszűnnek. Erről tanúskodnak az 5 éves Blankával és a 64 éves Verával készült videofelvételek is.

Varga-Szilágyi Gyula
Buteyko terapeuta

További információ: www.buteyko.hu

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés