Tippek a rák korai felismerésére

10. Medence- vagy hastájéki fájdalom
A medence és a has környékén érzett fájdalom és görcsök gyakran együtt járnak a hízással, és utalhatnak méhrákra. A leukémia is okozhat hastájéki fájdalmat és erős levertséget.

11. Alhasi vérzés, véres széklet
A vastagbélrák leggyakoribb jele. A véres széklet önmagában komoly probléma, és lehetőleg azonnali orvosi kivizsgálást igényel.

12. Váratlan fogyás
A vastagbél- és más emésztőszervi rákfajták korai jele. Májrákra is utalhat, ebben az esetben nemcsak az étvágy, hanem a szervezet méregtelenítő képessége is romlik.

13. Gyomorpanaszok
A gyomorgörcsök és gyakori gyomortáji kellemetlen érzések jelezhetnek emésztőszervi rákot.

14. Érzékeny, duzzadt vagy vörös mell
A mell bármilyen szokatlan elváltozása utalhat mellrákra.

15. A mellbimbó elváltozásai
A legtöbb mellrákkal diagnosztizált nő észlelte a mellbimbó elváltozását: ki- vagy befelé fordulását, laposabbá válását.

16. Szokatlanul erős vagy fájdalmas havivérzés, illetve köztes vérzés
A méhrák gyakori jele. Érdemes hüvelyi ultrahangot kérni, ha valami nincs rendben a ciklussal.

17. Duzzanatok vagy egyéb elváltozások az arcon
A tüdőrákkal diagnosztizált betegek némelyike puffadást, duzzanatot, szokatlan bőrpírt észlelt az arcán. Ennek oka, hogy a tüdő rákos sejtjei eltömítik a tüdő véredényeit, ami akadályozza a vér szabad áramlását az arcbőrben és a fejben.

18. Nem gyógyuló seb vagy duzzanat, amely gyakran vérzik, vagy a felülete érdessé válik
A bőrráknak több változata is ismert, például: melanoma, a bazálsejtes rák, a pikkelyes bőrrák. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a teljes bőrfelületet, hogy azonnal észleljük a furcsa kinövéseket és elváltozásokat.

19. A köröm elváltozásai
A köröm ok nélküli elváltozásai több típusú rákot is jelezhetnek. A köröm alatti barna vagy fekete csík vagy pötty bőrrákra utalhat. Tüdőrákot jelezhet az ujjak és körmök együttes elváltozása: az ujjak vége megnagyobbodik, a körmök visszahajlanak. A fehér vagy különösen halvány körmök májrákra utalhatnak.

20. Háttáji vagy jobb oldali fájdalom
Sok májrákos számol be arról, hogy ez volt a betegségük első tünete. A mellrákot is gyakran diagnosztizálják hátfájás kapcsán, többnyire akkor, ha a melldaganat hátrafelé nyomja a mellkast, vagy a gerincre és a bordákra is átterjed.

(Forrás: The 20 Cancer Symptoms Women Are Most Likely to Ignore, MSN Health, angolból fordította: Kolontár Elvira.)