H1N1: átgondolatlan, veszélyes oltás

Többször írtunk a H1N1 vírus elleni oltás körüli erőszakos kampányról. Nem érzelmi, hanem szakmai érveket soroltunk. Most az orvosok és jogászok  által működtetett Nyitott Kapu Alapítvány állásfoglalását olvashatják – főként a terhes nők és a gyerekek oltásának veszélyeiről. 

Veszélyes, eltúlzott, és súlyos szakmai hibákat tartalmaz az egészségügyi tárca és az ÁNTSZ H1N1 vírussal kapcsolatos fellépése. A Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány ezért felszólítja az illetékeseket, hogy haladéktalanul vonják vissza elhibázott oltási koncepciójukat.

A H1N1 vírus elleni hazai oltási kampány szakmailag elhibázott, jelenlegi formájában veszélyes és alkalmatlan a kívánt járványügyi cél elérésére – állítja nemzetközi kutatási adatokra hivatkozva a Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány. A jogászok és orvosok által működtetett szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy miközben a világ orvostársadalma erősen megosztott a rendkívül gyorsan kifejlesztett és kellően nem tesztelt vakcina alkalmazását illetően, addig Magyarországon példátlanul erőteljes és megtévesztően egyoldalú kampány indult az oltóanyag tömeges alkalmazására.

Az oltási kampány azonban aránytalanul eltúlzott és súlyos szakmai hibákat tartalmaz. A betegség lefolyása enyhébb, mint a szezonális influenzáé. Ennek ellenére a hazai oltási kampány jóval kiterjedtebb és erőteljesebb, mint ez utóbbi esetében. A magyar hatóságok figyelmen kívül hagyják és alulértékelik a vakcina alkalmazásának szakmai kérdőjeleit és veszélyeit – miközben az oltóanyag hatékonysága tudományosan egyelőre nem igazolható.

Terhes nőkön nem tesztelték, veszélyes lehet a magzatra

Alapvető és súlyos szakmai hiba a várandós nők oltása, mivel az oltóanyagot sem hazánkban, sem külföldön egyáltalán nem tesztelték terhes nőkön. Ezért a vakcina hatása bizonytalan, tudományosan nem igazolható, alkalmazása súlyos veszélyt jelenthet a fejlődésben lévő magzat egészségére. Külön kérdőjeleket vet fel ezen kívül az oltás higanytartalma, amely különösen a szintén higanytartalmú szezonális influenza oltással együtt beadva kockázatos mértékű higanyterhelésnek teszi ki a magzatot.

Alapvető szakmai hiba, a nemzetközi oltási protokoll súlyos megsértése a 3 év alatti gyermekek oltási javaslata a hazai gyártású pandémiás oltóanyaggal. Számukra kizárólag más típusú oltóanyag alkalmazása lenne csak szakmailag megengedhető. Komoly és vizsgálandó etikai és morális problémákat vet fel a gyorsan kifejlesztett oltóanyag korai tesztelése a veszprémi gyermekeken.

Mindezért:

  • Felszólítjuk az ÁNTSZ-t az oltóanyag alkalmazási stratégiájának azonnali visszavonására és megváltoztatására, az oltóanyag további tesztelésére, valamint a szakmai kérdések nyilvánosság előtti tisztázására.
  • Felszólítjuk a kormányzatot, hogy haladéktalanul fejezze be a pandémiás oltással kapcsolatos pazarló gazdálkodást: miközben az egészségügy területén az ellátást veszélyeztető megszorítások folynak, a tárca hatmilliárd forintot készül költeni egy bizonytalan szakmai hátterű, alá nem támasztott és nem kellően átgondolt oltási kampányra.
  • Felhívjuk az illetékesek figyelmét a média sokoldalú, pontos és tudományos alapokon nyugvó tájékoztatásának felelősségére, az alapvető orvosi és orvosetikai szabályok betartására és betartatására.
  • Felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy az oltás beadás előtt alaposan és sokoldalúan tájékozódjon.
  • Felhívjuk az oltóorvosok figyelmét az őket érintő szakmai szabályok betartásának felelősségére, függetlenül a szakmai hibákat tartalmazó ÁNTSZ protokoll tartalmától. Felhívjuk a figyelmet a hibákból származó szakmai és anyagi felelősség kérdéseinek tisztázására is, még az oltások beadásának megkezdése előtt.

Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány

További kérdéseikkel forduljanak a Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány képviseletében:
Hajdu Ráfis Gáborhoz: 06 20 340 7301
Dr. Vajna Virághoz: 06 30 575 2192
Dr. Bodrogi Beához: 06 30 606 1655
Írásban a vedooltas@vedooltas.hu mailcímen lehet érdeklődni.

Ön mit gondol? Mondja el a Fórumban!