Mindig friss tejet a babának!

Az anyatej összetétele napszaktól függően változik – tudósítanak spanyol kutatók. Ezt figyelembe véve praktikus tippet adnak a szoptató anyáknak: nem mindegy, hogy a baba azon frissiben kapja-e meg a tejet. A nappali tej élénkít, mint minket a kávé, tehát a baba nem alszik jól!

A spanyol kutatók ajánlása szerint a leszívott anyatejből a babának abban a napszakban kellene kapnia, amelyben a tej képződött. Ennek az oka, hogy a nappal képződött tej más összetételű, mint az éjszakai. Az utóbbi például nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan anyagokat, amelyek elősegítik az alvást, míg a nappal képződött tej inkább élénkítő anyagokban gazdag. A reggel lefejt tejet tehát nem célszerű este adni az újszülöttnek, világít rá Cristina Sánchez kutató. Saját kutatási eredményeit a „Nutritional Neuroscience” című szakfolyóiratban írta le.

A tej igazodik a baba igényeihez

Az anyatej a különböző tápanyagok komplex keveréke, vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből, immunizáló anyagokból, hormonokból és további, biológiailag aktív anyagokból áll. Ez az összetétel a baba növekedésével változik, úgy, hogy mindig optimálisan igazodik annak igényeihez.

Az összetételben azonban nyilvánvalóan nemcsak a baba kora játszik szerepet, hanem a tejképződés napszaka is, amint ezt a spanyol kutatók igazolták.

A nap huszonnégy órájában, különböző időpontokban többször szívtak le tejet 30 anyától, ezeket a mintákat vizsgálták meg, speciálisan az úgynevezett nukleotid (a nukleotid egy, a DNS-t, az RNS-t alkotó nukleinsav, nukleotidlánc szerkezeti egysége) mennyiségére koncentráltak. Ezek a biomolekulák az építőkövei a DNS-nek, de más funkciókat is ellátnak az emberi szervezetben. Néhány közülük segíti az alvást és nyugtató hatású, mások inkább serkentőként hatnak.

A nappali tej élénkít, az esti altat

A tudósok felfedezték, hogy az alvást segítő bizonyos nukleotidok – ezeket AMP-nek (Adenozin-monofoszfát), GMP-nek (Guanozin-monofoszfát) és UMP-nek (Uridin-monofoszfát) nevezik – koncentrációja napi ciklust követ, és a legnagyobb értékeket este 8 és reggel 8 óra között éri el. Napközben az élénkítő CMP és IMP nukleotidok vannak jelen az anyatejben a legnagyobb koncentrációban.

Ezek a változások nyilvánvalóan segítik az alvási fázis bevezetését este – kommentálja a tanulmány szerzője, Cristina Sánchez: „Nem kínálnánk senkit éjjel kávéval, és ugyanez érvényes vélhetően az anyatejre is – vannak speciális, nappalra szóló alkotórészei, amelyek a baba tevékenységét stimulálják, és kiegészítő éjszakai összetevői, amelyek segítenek a pihenésben. ”Nagyon fontos tehát, hogy a kicsinek abban az időszakban adjuk az anyatejet, amikor azt lefejték – hangsúlyozza a tudós.

(Forrás: Stern.de, németből fordította: Koncz László)