H1N1: a vakcina súlyos mellékhatása?

Jól meggondolta? – kérdezte a körzeti orvos M. E.-től (60), amikor a napokban egyszerre adta be a hagyományos és az újinfluenza elleni védőoltást az asszony jobb és bal karjába. A páciens akkor biztos volt abban, hogy jól döntött, mert így akarta elejét venni a fertőzésnek.

Most, a Szent László Kórház fertőző belgyógyászati osztályának kórtermében, infúzióval a karjában máshogy látja az ügyet.

– Hétfőn már hallottam a hírekben, hogy néhány orvos ellenzi a vakcinát, mondván, hogy a szövődményeket – különösen a hosszabb távúakat – még nem ismerhetik. De akkor már bennem volt az oltóanyag. Kedden este lefeküdtem, és arra ébredtem, hogy köhögök, vér bugyog fel a torkomból. Kétszer is megtelt a vécé, amikor az ügyeletet hívtam.

Először nem akartak kijönni, mondván, hogy a köhögéstől köpök vért. Erőszakos voltam: ez nem köpet, hanem alvadt és friss vért hányok.

Rögtön a László Kórházba vitték

Szerencsémre kijöttek, mert nem is tudom, mi lett volna velem otthon, egyedül, ha nem hisznek nekem – magyarázza az asszony, aki az ügyeletes orvos előtt megint elkezdett vért hányni és majdnem elájult. Akkor látták, hogy tényleg nagy baj van, értesítették a mentőket. A beteg hajnali háromra ért a Szent László Kórházba. Vagyis nem az egyik ügyeletes intézménybe vitték, hanem oda, ahol a fertőző betegeket szokás kezelni.

– Azért szállítottak ide, mert azt mondták, hogy H1N1 vakcina szövődményének a gyanúja volt a diagnózis. Megtükrözték a gyomromat, de nem onnan jött a vér. Gyanakszom én is, hogy az oltóanyagtól lettem rosszul, mert semmilyen betegségem nincs. Annak a fiatal férfinak is a tüdejével lett probléma, aki utoljára az új influenzától halt meg – mondta az asszony, akivel a reggeli vizitnél közölték: nem tudják még, mitől lett rosszul.

A betegről a kórházban nem nyilatkoztak

– M.E. nevű hölgyet a lakásáról valóban beszállítottunk szerdán hajnalban a Szent László Kórházba, de a betegségéről nem adhatunk felvilágosítást – közölte lapunkkal Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa.

– Minden ilyen jellegű oltásnak lehet szövődménye, elsősorban idegrendszeri jellegű károsodás szokott fellépni – magyarázta dr. Kóczán István belgyógyász. – Néhány esetben bénulásos maradandó szövődmény is kialakulhat, ennek azonban az előfordulási gyakorisága egy a százezerhez. Nem biztos, hogy a normál- és az újinfluenza oltást célszerű egyszerre beadni, mert hatásuk és mellékhatásaik együtt túlságosan felerősödhetnek, talán ez okozhatott itt is bajt.

Kérdések és válaszok a H1N1 elleni vakcináról

– Ismerhetjük a mellékhatásokat ilyen rövid tesztelés után?
Tamás Ferenc, az oltást elsőként beadó orvos: – Alaptalanok a súlyos mellékhatásokról szóló állítások, a védőoltás általában csak enyhe bőrpírt, esetleg lokális izomfájdalmat okozhat.
– Beoltassák-e magukat a terhes nők?
Falus Ferenc országos tiszti főorvos: – Minden terhes nőt fokozottan védeni kell a szövődményektől, de minden esetben egyedi mérlegelés szükséges. Meg kell vizsgálni, a terhesnek van-e valamilyen alapbetegsége.
– Ilyen rövid idő alatt elő lehet állítani hatékony vakcinát?
Tamás Ferenc, az oltást elsőként beadó orvos: – Nem kapkodtak az Omninvestnél, ugyanúgy 5 hónapot szántak a vakcina előállítására, mint a szezonális influenza elleni oltóanyagoknál.
– Igaz, hogy a magyar oltóanyagba nem az új influenzatörzs került?
Kovács Attila helyettes tiszti főorvos: – Szigorúan ellenőrzött a rendszer, nem fordulhat elő, hogy más vírustörzs kerüljön az oltóanyagba, mint amelyik ellen védelmet akarnak nyújtani. Az Egészségügyi Minisztérium feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.

Scherer Zsuzsa

(Forrás: Blikk.hu)