Gyógyító kórházi design?

Kétségtelen, hogy nagy különbség van egy luxus klinika és egy városszéli vagy akár harmadik világbeli közkórház között. Hogyan befolyásolja a kórházi környezet az ott kezelt betegek egészségét? Segítenek-e a betegeken a luxus kórházi körülmények és a megnyugtató lágy zene?

Drága kórház – gyorsabb gyógyulás?

20100311-korhazidesign1 Az elegáns san diego-i Sharp Memorial kórház közel 120 millió dolláros keretből, „biztos alapokra épülő” design alapján készült. Sok szó esik manapság arról, hogy a kórházban tapasztalt körülmények befolyásolják a komfortérzetet, a gyógyulást, a betegek eredményesebben kezelhetők. Tagadhatatlan tény, hogy egy luxuskórházban a betegek sokkal jobb eredménnyel épülnek fel, már csak azért is, mert az ilyen intézmények eleve gazdagabb, így tehát jobb körülmények között, egészségesebben élő pácienseket vonzanak magukhoz, mint a kevésbé ellátott, szegényebb kórházak. Az egyes országok betegbiztosítási rendszerét figyelmen kívül hagyva is egyértelmű, hogy a drága és kiemelten szponzorált klinikák betegei előnyösebb helyzetben vannak, nagyobb eséllyel épülnek fel.

Nyilvánvaló összefüggés van a kórházi körülmények és a gyógyítás hatékonysága között abból a szempontból is, hogy egy tisztább, felszereltebb és szebb kórházban a betegek sokkal inkább biztonságban érzik magukat, és az orvosok is hatékonyabban tudnak dolgozni. Bár maga a kórház épületének szépsége, a design, a kórházi légkör befolyásolhatja a betegség kimenetelét, a környezet hatása mégsem egészen egyértelmű és közvetlen.

Luxuskórházban jobbak a szakemberek is

20100311-korhazidesign2A Sharp kórházban a nővéreknek és az orvosoknak saját szobájuk van, ahol felkészülhetnek a munkájukra, és műszakon kívül zavartalanul pihenhetnek. A nővéreket egyértelműen keményebb, gyorsabb és szakszerűbb munkára ösztönzi a luxus környezet, de az is igaz, hogy egy ilyen kórház eleve kvalifikáltabb és alaposan kiválogatott munkaerőt engedhet meg magának. A jobb szakmai kvalitású, felkészültebb személyzet bármilyen körülmények között is hatékonyabb, ám a megfelelő felszereltség és anyagi megbecsülés együtt nyilvánvalóan sikeresebb és motiváltabb csapatmunkát tesz lehetővé.

A társadalmi, anyagi megbecsülés, a jobb orvosi gárda és a kórház ellátottsága tehát összefügg egymással, de hogy ezek közül melyik összetevő segít többet, az egyelőre kérdéses. A különleges belsőépítészeti megoldások és a kórházi design ehhez képest már csak hab a tortán!

(Forrás: Does hospital ambience affect patient health? ; angolból fordította: G. Á.)