Gyógyíthat a viráglocsolás

Érezte már, hogy a növények gondozása megnyugtatja? A virágok illata, a növényekkel való törődés levezethetik a stresszt, így testünkre-lelkünkre jó hatással vannak. Az egészséges zöld növények ráadásul hálából éltető oxigénnel látják el otthonunkat.

20100326_spring_pansySokan biztosan tapasztalták már, hogy a kertészkedés, a virágok gondozása milyen megnyugtató. A növényekkel való foglalatosság leköti a figyelmünket, közelebb kerülünk a föld energiáihoz és a növények illata még közelebbről hat ránk. Ilyenkor kikapcsolunk és a jelenben vagyunk, a feladatra koncentrálunk. A növények érintése levezeti a stresszt – hacsak nem kaktuszt vagy más szúrós növényt markolunk meg. Átveszik és levezetik a földbe a feszült energiát. Szó szerint leföldelnek. Ugyanígy hat ránk a természetben tett séta, egy kirándulás, vagy a természet más elemeivel való foglalkozás is.

A virágok illata, színe megnyugtat

Ha nem áll módjában gyakran kirándulásokat tenni, legalább vegye körbe magát szobanövényekkel. A mesterséges, azaz az ember által szennyezett környezetbe a színes vagy zöld szobanövények belopják a természetet. Biztosan tapasztalta már, hogy szobanövényekkel egy kietlen, sivár helységet is feldobhatunk, még ha más díszítő elemet nem is helyezünk el a térben. Egy kórházi vagy orvosi várótermet, egy fehérre meszelt falú, dísztelen, puritán szobát is kedvessé varázsolnak a növények, ám ez csak az egészségekre érvényes. A száradt, korhadt, tönkrement virág inkább lelomboz. A feng shui szerint is inkább meg kell szabadulni a száraz, kókadozó virágoktól.

Egy szép, egészséges növény vonzza a tekintetet, nappal, a fotoszintézis révén oxigént termel, és színével, látványával megnyugtatja lelkünket. Ha még kellemes illata is van, még kellemesebben érezzük magunkat a közelében. Egyes illatok megnyugtatnak, mások felvidítanak, felfrissítenek, oldják a szorongást, a stresszt, segítenek az összpontosításban és érzelmeinkre is hatnak – főként a nők esetében.

A növények segítik az emberi kapcsolatokat

csaladban-termeszetben A természet közelségét érezve megnyugszunk, kiegyensúlyozottabbá válunk, figyelmünk, energiaszintünk a hétköznapi hajsza után helyreáll. A nyugodt környezet hat testünkre, lelkünkre, ezen keresztül a társas kapcsolatainkra, egészségi állapotunkra is. Kutatások támasztják alá, hogy azoknak a családoknak több baráti kapcsolatuk van, akiknek csupán egy lépést kell tenniük a családi fészekből, és máris a szabadban találják magukat. Egyszerű a képlet: a természetben jobban érezzük magunkat, és másokat is könnyebben engedünk magunkhoz. A stabil, egészséges kapcsolatok biztonságérzetet keltenek. Azok a betegek, akik családban élnek vagy több barátjuk van, vagy akikről gondoskodik valaki, hamarabb meggyógyulnak, mint az egyedülálló, magányos emberek, és jó eséllyel tovább is élnek. A virág, mint ajándék is a társas kapcsolatok része, hiszen az emberek gyakran virággal köszöntik egymást jeles napokon. A legtöbb ember számára a kedvesség, elismerés szimbóluma.

A szobanövények segítenek a kórházi gyógyulásban

Megfigyelték, hogy amikor a fogorvosi rendelőben narancs illóolajat párologtattak, a páciensek nyugodtabbak, szorongásmentesebbek lettek, jobb hangulatban üldögéltek, mint azok, akik csak a kietlen váróban hallgatták a műszerek köszörülését. Egy másik kísérlet során melldaganattal frissen diagnosztizált betegeknek 2 órán át valamilyen – számukra kedvező – természeti élménnyel kellett kapcsolatba kerülniük. Később jobban teljesítettek a figyelmi feladatokban, mint a természetközeli élményben nem részesülő kontrollcsoport tagjai.

A betegségek esetében azért is fontos a figyelem regenerációja, mert a kutatók szerint, ha a betegnek lankad a koncentrációja, akkor nem képes összegyűjteni a megfelelő információkat betegségéről és annak kezelési módjairól, kevésbé veti alá magát megterhelő kezeléseknek, nehezebben viseli valaminek az elvesztését, és megváltozott mindennapjait is nehezen tudja kontrollálni.

Azoknak a szívműtéten átesett betegeknek, akik felvételről hallgatták rendszeresen az óceán moraját, több esélyük volt a felépülésre, mint azoknak, akik ezt nem tették. Egy epehólyagműtéten átesett betegeket vizsgáló kísérlet is beszámol a természeti környezet jótékony hatásáról: a betegek egy részének ablaka téglafalra, más részüké fákra nézett. A fákban gyönyörködő betegek kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek, kevesebb időt töltöttek a kórházban, és a felmerülő komplikációk száma is kevesebb volt, sőt még a nővérek is csekélyebb számú negatív feljegyzést készítettek róluk.

Megelőzés és terápia

20100326_walking_with_dogsPróbálja ki! Egy héten keresztül minden nap töltsön 30 percet valamilyen természeti élménnyel. Lehet ez viráglocsolás, séta, de akár természetet ábrázoló képek nézegetése is, az a fontos, hogy lépjen kapcsolatba a természettel. Legyenek természetet ábrázoló képei, esetleg természetközeli hangot tartalmazó hanghordozói, de már akár az is sokat segíthet, ha zöld színű szövegkiemelőt használ, ez ugyanis segíti a koncentrációt. Minden nap írja le élményeit napló formában, foglalja bele, milyen érzései támadtak és fogalmazza meg, miért volt kellemes az a fél óra. A hét végén olvassa el újra az addig leírtakat, és ne fogja vissza magát, irány az erdő! Ne féljen megtenni ezt télen, a hidegben sem. Ha rendszeresíti életében ezeket a szokásokat – és a zöld növényeket –, a hatás magáért fog beszélni.