Őssejtekkel a memória is visszanyerhető?

A hosszú távú memóriáért felelős őssejtet fedeztek fel olasz tudósok, amely számos fejlődési rendellenességen, agysérülésen, vagy akár az epilepszián is segíthet.

A hosszú távú memóriáért is felelős a felismert őssejt

memoriaNevezhetnénk „emlékező fehérjének” is a Sox 2 embrionális őssejtet, amely a kutatások szerint rendkívül fontos szerepet játszik az agy fejlődésében. Elsősorban a hippokampusz kifejlődéséhez szükséges, amely agyunkban a hosszú távú memóriáért és a térbeli tájékozódásért felel. A hippokampusz (hippocampus) az előagy (nagyagy), a limbikus rendszer része. Az emberben a halántéklebeny csúcsában, az agykéreg alatt található, ötrétegű kéregből álló képlet.

Nevét az emberi agy koronális metszetében megjelenő, csikóhalra (lat. Hippocampus) emlékeztető, görbült formájáról kapta. A primitív emlősökben az agykéreg felszínének 30-40%-át is kiteszi, az emberben ez az arány már elenyésző. A hippokampusz szerkezete egyszerűbb a többi agykérgi régióénál. Nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában. Számos idegrendszeri megbetegedés elsőként a hippokampuszban okoz elváltozásokat. Ezek miatt a neurológiai kutatások egyik kedvenc témája.

A SOX 2 beindíthatja az agysejtek szaporodását

agyalásA Telethon által finanszírozott kutatásról a Nature Neuroscience című lapban Silvia Nicolis, a milánói Milano-Bicocca Egyetem kutatója számolt be. A Sox2 fehérjéről kiderült, hogy képes beindítani azoknak a jelzőmolekuláknak a termelődését, amelyek az idegi őssejtek megőrzéséért felelősek a születés után. A hippokampusz a születés után is tovább fejlődik, és ez éppen az ott továbbra is jelenlévő őssejteknek köszönhető.

Nicolis és kutatócsoportja évek óta megfigyelték a Sox 2 gén mutációját az emberi szervezetben. Az elváltozott gént hordozó gyermekekre – a teljes emberiség alig néhány százalékánál fordul elő – jellemző tünetek: epilepszia, vakság, kognitív problémák, a hippokampusz gyengébb fejlődése. Más esetekben hipofízis (agyalapi mirigy) rendellenességeket okoz a Sox2 gén mutációja.

A felfedezés több szempontból is fontos lehet, hiszen így a memória-kieséssel vagy az említett egyéb betegségekkel diagnosztizált betegeken is segíthet egy esetleges őssejtterápia.

(Forrás: Come risvegliare le cellule staminali del cervello; SOX2; Hippokampusz; olaszból fordította: G. Á.)