Az ásványvizek könnyűnek találtattak

A fejlődő országoknak is megoldás lehet

20100409_moringa_oleiferaAmíg mi a fürdőszobában is gyakran mérték nélkül engedjük a csatornába az ivóvizet és pezsgőfürdőben, termálvizekben lubickolunk, addig a Föld számos országában a mai napig egyáltalán nincs ivóvíz. Afrika, Ázsia és Latin-Amerika lakóinak nagy része, több milliárd ember még ma sem jut tiszta ivóvízhez, csupán a szennyezett felszíni vizekből tudják valamelyest biztosítani napi vízszükségletüket. Közel 2 millióan halnak meg évente szennyezett vizektől, és a halottak nagy része 5 évesnél fiatalabb gyermek. A szennyezett víz eddig komoly problémát okozott, ám úgy tűnik, van megoldás.

A Current Protocols in Microbiology című lap egy új tisztítási eljárásról számolt be márciusban, mely akár a fejlődő országok ivóvízhiányát is megoldhatja, illetve a szennyezett vizek fogyasztásából adódó betegségekkel szemben megvédheti a harmadik világ lakóit. Kiderült, hogy a Moringa oleifera, más néven kelor fa segítségével 90-99%-kal csökkenthető a kezeletlen vizek bakteriális fertőzöttsége is. Michael Lea, a kanadai Clearinghouse szervezet kutatója egy olyan olcsó víztisztító berendezést szeretne kifejleszteni, mely a kelor fa víztisztító tulajdonságára épül.

A „csodatevő” kelor fa

A fa Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, Indiában és Dél-Kelet Ázsiában is honos. Levelét, főként Indonéziában, zöldségként is fogyasztják a bennszülöttek, és számos currys ételhez használják. Lea szerint a Föld egyik leghasznosabb növénye. Szárazságtűrő, levele tápanyagokban gazdag élelmiszer, de hüvelye, virága és magja is ehető, olaja világításra használható, a növény maradványai trágyázásra használhatók. Víztisztító értéke szinte felbecsülhetetlen azok számára, akiknek másképp nem jut tiszta ivóvíz.

A kelor fa magja megszárítva és összetörve kiváló vízszűrőként működik. A magot porrá őrlik, és vízben feloldódó kivonatként használható a bizonytalan tisztaságú vizekben. Esztétikailag és biológiailag is emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet nyerhetünk általa. Életmentő tulajdonságáról azonban a mai napig csak kevesen tudnak. Lea ingyenesen hozzáférhetővé tenné azon szervezetek számára az információt és a technológiát, amelyek segíthetnek elterjeszteni és használni a hátrányos helyzetben lévő övezetekben, és támogatná a fa céltudatos termesztését is.

(Forrás: World’s Most Useful Tree’ Provides Low-Cost Water Purification Method For Developing World; angolból fordította G.Á., Vízmérték)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Kis vizes egyszeregy