Klímaváltozás és allergia

A Föld klímájának tartós és jelentős megváltozása számos következménnyel jár. Az átlagosnál magasabb hőmérséklet és az egyenetlenül eloszló csapadékmennyiség hatásai az allergiás betegeket is érzékenyen érinthetik.

Vészjósló jelek

20100427-klimavaltozasesallergia2Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia 2010. évi ülésén a szakemberek kiemelten foglalkoztak a klímaváltozás allergiás betegeket érintő hatásaival. Olasz kutatók 1981 és 2007 közt zajló felmérése során Olaszország egy bizonyos régiójában vizsgálták a pollenszám alakulását. Tapasztalataik alapján az adott időszakban bizonyos allergén növények pollenkibocsátása jelentősen nőtt. Az átlaghőmérséklet emelkedésével a növény virágzási ideje is kitolódott, a pollenszezon az átlagosnál hosszabb ideig tartott.

A baj nem jár egyedül

A klímaváltozás több szempontból jelentősen megnehezíti az allergiás betegek számára a tünetek kezelését. A környezetszennyezés következtében létrejövő magasabb szén-dioxid koncentráció és a hőmérséklet emelkedésének együttes következtében a parlagfű pollentermelése és virágzásának időtartalma megnő. Másfelől a légszennyezés önmagában is komoly panaszokat okozhat a betegek számára. A szennyezett nagyvárosi környezetben a légkör kémiai szennyező anyagai a pollen felszínére tapadhatnak, és egyrészt a pollen allergén molekuláival egyidejűleg, másrészt azok szerkezetét is megváltoztatva fokozott hatást fejtenek ki a légzőrendszerben.

Hazai helyzet

20100427-klimavaltozasesallergia1Az időjárás-változás következményeit sok esetben még a tudósok sem látják előre. A korábbi években a növények virágzása a pollennaptárban leírtak szerinti sorrendben követte egymást. A tavalyi és az idei évben azonban a megszokott rend felborult. A hosszúra nyúlt téli időszak után szinte egyik napról a másikra köszöntött be a tavasz. Ennek következtében például a korábban már januárban-februárban virágzó mogyoró és éger pollenszórása most egybeesik a márciusi allergén növények – nyír, nyár, kőris – virágzásával. A hirtelen jött nagy mennyiségű pollen következtében a betegek szervezetének nincs lehetősége megfelelően regenerálódni, a megváltozott környezeti hatások következtében az orrnyálkahártya tehát folyamatosan, akár heteken, hónapokon át is gyulladásban van.

A klímaváltozás azonban nem csak az allergiás betegeket sújtja. A korábban panaszmentes egyéneknél is egyre többször figyelhetőek meg légúti allergiás tünetek. Az időjárás változásának következtében tehát nem csak az allergiás tünetek súlyosbodásával, de az allergiás betegek számának növekedésével is számolnunk kell.

Bővebben olvashat a témáról az Allergia menüpontunkban.