Nyolc óra munka – ergonomikusan

A hosszú távú, fix testhelyzetben végzett ülőmunka károsan hat a mozgásszerveinkre, növeli az elhízás veszélyét és egyéb problémákat is okozhat. Egyre többen próbálkoznak azonban gerincjavító és kondíciót jobban karbantartó alternatívákkal. Mit szólna egy fitt labdához vagy egy kis gyalogláshoz, ücsörgés helyett?

Figyelje, hogyan dolgozik!

20100505_ergonomia_ikonA jól megtervezett, megfelelően kialakított, egészséges, biztonságos munkahely a fizikai és szellemi munkát végzők számára egyaránt fontos. Az ergonomikus munkakörnyezet nem csupán a dolgozó kényelmét biztosítja, de hatással van testi-lelki egészségére, hatékonyságára, munkabírására is. Ennek része a munkaállomás megfelelő kialakítása, a világítás, az ülőalkalmatosság, az asztal magassága stb.

Bizonyos munkahelyeken a munkáltató törvényileg előírt kötelessége pontosan meghatározni, milyen mozgásszervi terhelésnek teszi ki a dolgozót. Jellemzően ez a nehéz fizikai munkával járó állásokra igaz, irodai munkánál, főképp kisebb cégek esetén az ilyen irányú felmérés elmarad. Saját magunk is kideríthetjük azonban, hogyan hat ránk a napi munkavégzés, ha egy átlagos munkanapon megfigyeljük, hogyan foglalunk helyet asztalunknál.

Elemezzük ki az egyes munkafolyamatokkal, például e-mailek átolvasásával, tárgyalásokkal stb. töltött időt és azt, hogy milyen testhelyzetben végezzük a munkát. Különösen a gyakran végzett, ismétlődő testmozgásokra, például az egérhasználatra koncentráljuk. Próbáljuk leírni lábtartásunkat, háti és nyaki gerincünk görbületét. Vizsgálódásunk térjen ki arra is, milyen gyakran tartunk pihenőt.

Az egészséges ülés

Kissé leegyszerűsítve alapszabályként megfogalmazható, hogy üljünk egyenesen, derekunkat támasszuk meg. Combunk és a lábszárunk, valamint a szék ülőkéje és a gerinc vonala hozzávetőleg 90 fokban álljon. Felkarunk kényelmesen „lógjon”, nyakunk az egyenes helyzetet szereti leginkább, gyakori átmozgatással. Kényelmes lehet a csuklót kissé megemelve tartani, hogy ne törjön meg a csuklóízület sem, mert az az ujjak zsibbadásához, fájdalmak kialakulásához vezethet. Legfontosabb, hogy tartsunk rendszeresen szünetet, óránként öt percet. Ez idő alatt álljunk fel, mozgassuk meg végtagjainkat és nyakunkat. Ezzel mintegy „kimozgatjuk” az ízületeket, és a vérkeringés is megélénkül. Ha megtehetjük, hogy váltsunk, akkor azonban nem csak széken ülhetünk munka közben, számos alternatív megoldás közül választhatunk.

Alternatív megoldások

20100505_fitnesslabda2Körültekintően megtervezett irodai munkahely sajnos kevés van, ezért sokan kényszerülnek alternatív megoldásokra, valaki azonban inkább az érdekességként, az új eszközök kipróbálása végett, esetleg az egészsége érdekében, tudatosan próbál ki egyéb alkalmatosságokat az íróasztalnál. Íme, néhány közkedvelt „próbálkozás”.

Lábtámasz
Leggyakoribb probléma, hogy tipikus magasságú íróasztalra helyezik a számítógépet, amit ugyan állítható magasságú székkel lehet kompenzálni, de a lábszár és lábfej így már „lelóg”. Lábtámasz segítségével így is elérhető a megfelelő anatómiai pozíció a lábfej számára. Hátránya lehet, hogy elcsúszhat, ezért olyan terméket érdemes választani, amely stabilan rögzíthető. Alább bemutatjuk ezek előnyeit és hátrányait.

Térdeplőszék
Közismert néven térdeplőszéknek hívják az egyensúlyszéket, mely az egyenes testtartás elérését célozza, csökkentve ezáltal a hát terhelését. Hátránya, hogy a lábfejet szükségképpen hátra kell feszíteni, valamint akármilyen puha is a felület, nagyon megterheli a térdeket, ezért hosszú távon nem ajánlott használata. Ezenfelül sokszor a munkához megfelelő magasság sem érhető el segítségükkel.

20100505_jaro_munkaallomasÜlőlabda
Egyfajta „dinamikus” üléshez vezet az egyre inkább terjedő ülőlabdák használata. Mivel elmozdul, kismértékű aktív izommunkával kell egyensúlyban tartani. Megfelelő méretű labdát választva ülőalkalmatosságnak elérhető a gerinc és a végtagok optimális tartása és a munkához szükséges magasság is.

Kellemetlen élményben lehet azonban annak része, aki azonnal kidobja székét, mikor átül a labdára. A szokatlan, egész nap végzett izommunka hatására ugyanis izomláz alakulhat ki, ami akár ugyanolyan fájdalmas lehet, mint a gerincproblémák. Eleinte csak pár percig használjuk, majd fokozatosan növeljük a labdán töltött időt. Hátrányaként említhető balesetveszélyessége, kellő odafigyelés híján ugyanis le lehet pottyanni róla.

Gyaloglógépes munkaállomás
Hazánkban még nem terjedt el, de az Egyesült Államokban már sokan állva, sőt, gyaloglógépes munkaállomáson sétálva dolgoznak. Az eszköz lehetővé teszi, hogy az emberek számítógépükön dolgozhassanak, miközben legfeljebb 3 km/óra sebességgel haladó taposógépen gyalogolnak. Gyártójának kutatásai szerint használói energiafelhasználásukat száz kalóriával képesek megnövelni óránként. Hasznos lehet, hiszen ezt ülve nem égetnénk el, de fokozott figyelmet kell fordítani a balesetveszély elhárítására.

(Forrás: Nyolc óra munka – ergonóm körülmények közt)