A férfiak egészségéhez nő is kell? (2)

Kevesen gondolnánk, hogy a szívinfarktus kockázata csökkenthető a rendszeres nemi élettel. Egy idén közzétett kutatás szerint ugyanis azoknak a férfiaknak, akik legalább hetente kétszer élnek nemi életet, kevesebb esélyük van a szívbetegségre és az agyvérzésre.

20100508__the_keyAz, hogy nemi életünk és egészségünk között szoros kapcsolat van, már rég óta tény. A szex jótékony hatással van az idegekre, csillapítja a fájdalmat, a legjobb karbantartó módszer, gyógyír testnek és léleknek, és – a legújabb kutatások szerint – csökkenti az agyvérzés és a szívinfarktus előfordulásának esélyét.

Szívügyek

Civilizált életmódunknak is köszönhető, hogy a fejlett országok többségében a szívinfarktus az egyik legfőbb halálok. A statisztikai adatok alól sajnos Magyarország sem kivétel – míg azonban korábban leginkább az öregeket és a férfiakat érintette a betegség -, addig ma már a fiatalok és a nők körében is ugyanolyan gyakran előfordul. Jelentős rizikótényező a magas vérnyomás – különösen a kezeletlen –, a magas koleszterinszint, a dohányzás, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás, a cukorbetegség és többek között a mozgásszegény életmód. Éppen ezért nem lehet eleget foglalkozni a megelőzéssel.

A szex csökkenti a kockázatot

A legtöbb magas vérnyomású, esetleg szívinfarktuson már átesett beteg leggyakoribb kérdése: élhet-e nemi életet. Az emberekben máig él az a tévhit, miszerint az infarktusok nagy százaléka aktus közben vagy közvetlenül utána következik be. Bár a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a szexuális együttlét közbeni infarktus esélye nagyon csekély (egy a millióhoz), sok férfi még mindig tart attól, hogy a hevesség tüzében szívinfarktust vagy agyvérzést kap.

Tény, hogy a nemi élet terhelést jelent a szívnek és befolyásolja az érrendszert is, hiszen a vérnyomás és a pulzusszám is megemelkedik. Nem szabad azonban megijedni, hiszen ezek a folyamatok a szervezet szükségszerű reakciói, a vérkeringés pedig az aktust követően visszaáll eredeti állapotába. Szexológusok megállapították, hogy egy átlagos együttléthez 70-80 Watt közötti energiaszükséglet szükséges, ami megfelel egy intenzívebb sétának vagy lépcsőmászásnak.

A legújabb kutatások szerint nem hogy nem szabad, hanem igenis ajánlott nemi életet élni a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek. Azoknál a férfiaknál ugyanis, akik legalább heti kétszer élnek nemi életet, alacsonyabb az infarktus és az agyvérzés kockázata, a merevedési zavarban szenvedő negyven év feletti férfiaknál pedig az infarktus négyszer, a cukorbetegség pedig kétszer gyakoribb, mint a szexuálisan kiegyensúlyozottaknál.

Kongresszus a szexuális problémák megoldásáért

A szexuális gondokkal küszködő embereknek mihamarabb segítséget kell nyújtani. Ezt ismerte fel a hazánkban nem régen megalakult Magyar Szexuális Medicina Társaság. Az egyesület tagjai között nőgyógyászok, pszichiáterek, pszichológusok, urológusok, belgyógyászok, bőrgyógyászok, plasztikai sebészek és háziorvosok is vannak, akik célul tűzték ki maguk elé, hogy segítenek a szexuális problémák megoldásában A társaság májusban, nemzetközileg ismert hazai és külföldi szakemberek segítségével tart nagyszabású kongresszust, amelyen három napon át összesen 46 előadást hallgathatnak meg a résztvevők.

(Forrás: Szívinfarktus és nemi élet – van összefüggés)

Takács Bíborka