Pollenfelvétel a bőrön át

Mostanáig úgy véltük, hogy a pollent belélegzéssel vesszük fel. Az újabb tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a bőrön keresztül is bejuthat a szervezetünkbe.

20100511-pollenfelvetelaboronat2A tavasz köszöntével egyidejűleg kezdődik a pollenszezon is. Az allergiások számára ilyenkor hétköznapi jelenség a szipogás, folyamatos tüsszögés, könnyező, viszkető szemek és a légzési nehézségek. A hatékony bőrápolás erősen csökkentheti a betolakodó pollenszemcséket és erősítheti a bőr ellenálló képességét.

Elsődleges védőbástya: a bőr

Bőrünk a legnagyobb felületű szervünk. Állandó kapcsolatban van a környezetünkkel, és elsődleges funkciója a védelem. Rendes körülmények között a bőr véd a vírus- és baktériumtámadásokkal szemben, és megakadályozza ezek behatolását a szervezetbe. Ám néha a bőrnek is megárt a jóból a sok. Ha a bőrünket túl sok izgalom éri, vagy nem rendszertelen bőrápolás vagy az életmódváltozás következtében a „védelmi szerep” sérül, betolakodók hatolhatnak be szervezetünkbe.

A következmény lehet bőrkiütés, viszketés, ekcéma kialakulása, vagy egyszerűen a bőr kiszáradása. Minél gondosabban ápoljuk a bőrt, annál erősebb a védekező szerepe a betolakodókkal szemben. Bár bőrünk három rétegű, mégis selymesen vékony. A kozmetikumok és mosószerek agresszív anyagai, valamint a nem elégséges bőrápolás miatt a bőr védelmi képessége meggyengül, megnő az áteresztő képessége. Ilyenkor a külső anyagok, például az allergének könnyen utat találnak a szervezetbe. Az allergiásoknak és pollentől szenvedőknek ezért a pollenallergia-orvosi kezelés bőrápolásra vonatkozó utasításait olyan konzekvensen kellene végrehajtani, mint a naponkénti fogmosást. Ezáltal a bőr sorompó szerepét egyensúlyban lehet tartani, s így annak természetes védelme rendkívüli módon megerősödik.

Ápoljuk és védjük

Fontos lenne a pollenek bejutását teljesen megakadályozni és a test allergénterhelését lehetőség szerint jelentősen csökkenteni. Ennek érdekében erősíteni kell a bőrt. A szakértők a tudományos tanulmányok új felismerései alapján javasolják a bőr védelmi szerepének bőrápolással történő erősítését. A bőrápolás különleges kellékei révén kiegészítő védelmet biztosíthat a pollenekkel szemben. Krémek által felvitt, meghatározott hatóanyag-komplexummal erősíthetők a bőrenzimek, és ezáltal a védelmi funkció, így a pollen-betolakodók száma jelentősen csökkenthető.

Aki a pollenallergia ellenére élvezni szeretné a tavaszi levegőt és a napot, mielőtt a természetbe megy kenje be magát megfelelő védőkrémmel. Erre nem csak azért van szükség, hogy a nem kívánt pollenek behatolását megakadályozza, egyben ápolja i, lággyá és rugalmassá teszi a bőrét.

Hajhagymák, mint bejárati ajtók

A pollenek a bőr természetes védelmén is áthatolhatnak, és a hajtüszőkön át a vérkeringésbe jutnak. Ezért az orvosok és szakértők azt tanácsolják, hogy a pollenek eltávolítása céljából esténként, alvás előtt alaposan mossuk le a bőrünket és mossunk hajat. A hajmosást azért is érdemes estére időzíteni, mert ellenkező esetben a hajra tapadt allergéneket éjszaka a párnáról is belélegezhetjük. Mivel azonban a vízzel érintkezés a bőrt ugyancsak megterheli, fontos lágy és könnyen elviselhető samponok használata. Ellenkező esetben ugyanis az allergiás ördögi körbe kerül, és jobban gyötri a bőrét, mint amit az el tud viselni.

Utazzunk ésszel

A pollenallergiásoknak érdemes saját pollennaptárt készíteni, és annak alapján tervezni tevékenységüket. Ha lehet, úgy utazzanak nyaralni, hogy a nyaralásuk megtervezésekor előre tájékozódjanak, hogy úti céljukon és környékén vannak-e számukra veszélyt jelentő növények, és azok mikor virágoznak. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel sok kellemetlenségtől kímélhetik meg önmagukat.

(Forrás: Pollenaufnahme über Haut, németből fordította: Koncz László, Részlet a Gyógyító diáták című könyv 1. kötetéből. Megjelent a Puedlo Kiadó gondozásában.)

Bővebben olvashat a témáról az Allergia menüpontunkban.