Marlboro-férfi ma: szegény, alulképzett és nő

A Marlboro-férfi már kiszolgált. Napjaink tipikus dohányosa fiatal, szociálisan hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között él – és nagyon gyakran nőnemű. Míg a férfiak esetében a dohányzás általában a felélénkülést szolgálja, a nők számára inkább a stresszoldás eszköze.

Bár a felnőtt német lakosság körében még mindig jelentősen nagyobb a dohányzó férfiak aránya (37%), mint a dohányzó nőké (28%), a fiatalok és fiatal felnőttek körében azonban ez az arány már sokkal kiegyenlítettebb. A 18-19 évesek körében majdnem minden második nő döhányzik, a 20-39 éves korosztályban 40% a dohányos nők aránya. Egyre jelentősebb mértékű a dohányos nők fiatal generációja.

Miért dohányzunk?

20100609_Marlboro1Németországban naponta 400-an halnak meg a dohányzás következtében; ennyi ember ül egy teli Jumbo Jetben. Bár a dohányzás következményei nőknél és férfiaknál nagyjából azonosak, a dohányzás motivációja jelentősen eltér a két nem esetében. A legjelentősebb különbség: míg a férfiak gyakran serkentésként gyújtanak rá, a nők a dohányzástól inkább az idegesség megszüntetését, családi konfliktusok, méreg, munkahelyi frusztráció levezetését remélik. Feltűnően sokszor nyúlnak cigarettáért azért, hogy visszafojtsák a dühüket, agresszív érzéseiket, vagy csillapítsák szomorúságukat és magányukat.

További szempont, amire jelenleg még nem igazán figyelnek, hogy a dohányzást, tévesen, étvágycsökkentőnak és a fogyókúra segítőeszközének tartják.

Társadalmi megoszlás

Jelentős szociális különbség tapasztalható a dohányzó nők körében az iskolázottságot és a gazdasági helyzetet tekintve. A 20-39 éves korosztályban több mint kétszer annyi csak 8 általánost végzett nő dohányzik, mint ahány érettségizett. A gyermekét egyedül nevelő nők közül minden második (52%) nyúl a cigarettáért. A 8 általánost végzett, elvált nők közül még több, négy közül akár három is dohányzik. Ezek a különbségek, minden figyelmeztetés ellenére, a várandós nőkre is érvényesek. A hajadon és elvált terhesek között több mint háromszor annyian dohányoznak, mint a házasságban gyereket várók között (62, illetve 17%).

Bár a dohányos nők gyakran mutatják magukat öntudatosnak és határozottnak, egy bizonyos ponton, azaz a leszokás esetében a legtöbben igen gyengék és esendők. Szinte minden fiatal nő megpróbál időről-időre leszokni, vagy akár csak csökkenteni a cigarettaadagját, de csak nagyon kevesen tartanak ki az elhatározásuk mellett. Tudják, hogy szenvedélybetegek, mégis sokan inkább beletörődnek az akaratgyengeség tényébe, mint hogy lemondjanak a cigarettáról.

Ugyanakkor a dohányosok a dohányzásról való lemondással nemcsak a saját egészségüknek tennének jót, és a korai öregedést előzhetnék meg, hanem a klímaváltozás folyamatát is befolyásolhatnák. A karlsruhei atomkutatóintézet tanulmánya szerint csak a német dohányosok 7500 tonna szénhidrogént lélegeznek ki. Ez a mennyiség 10 új szemétégető kibocsátási értékének felel meg.

(Forrás: Frauen rauchen aus anderen Gründen als Männer, németből fordította: H. O.)