Mit tesznek velünk a hőkezelt ételek?

A feldolgozott, hőkezelt ételek, többnyire halott ételek. A sütés, főzés, fagyasztás, melegítés, pasztőrözés során a hasznos tápanyagok nagy része károsodik és akár káros anyaggá válik. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a hatásokat?

20100629-hokezelt_grillA hőkezelés során olyan méreganyagok keletkeznek, melyek a szervezetben felgyorsítsák az oxidáció és gyakran gyulladáshoz vezetnek, növelik a szív- és érrendszeri betegségek és más krónikus állapotok kockázatát. A tanulmányt a Sinai Hegyi Egészségügyi Iskola végezte el és a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (klinikai endokrinológia és anyagcsere) szaklapban közölték az eredményeket.

Az előrehaladott glikációs végtermékekek (Advanced Glycation End Products, AGEs) akkor keletkeznek, amikor az ételeket feldolgozzuk: olajban sütjük, grillezzük, szárítjuk, füstöljük, pasztőrözzük. Ezek fokozott oxidációt és gyulladásokat idéznek elő a szervezetben és ezek az állapotok köztudottan növelik számos krónikus betegség: szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, Alzheimer-kór, és egyéb öregedéssel járó betegség kialakulásának kockázatát. Helen Vlassara kutató szerint azonban, nem csak az idősebb emberek egészségét veszélyeztetik, hanem a fiatalokét is, beleértve a terhes nőket és gyerekeket is. Ezek a vegyületek szinte mindenhol jelen vannak és függővé tesznek, mivel hozzájárulnak az ételek ízesítéséhez.

Szerencsére a főzés során a mennyiségüket kontrollálhatjuk, vagy csökkenthetjük, ha alacsonyabb hőfokon készítjük el az ételeket és több vizet adunk hozzá, elkerüljük az előre csomagolt ételeket, gyorsételeket. Így ezekből a végtermékekből a vérben is kevesebb lesz és a szervezet védekező-rendszere is helyreáll.

A kutatók 40 egészséges embert vizsgáltak, köztük 18-45 éves és 60 év feletti, valamint 9 vesebeteget. A résztvevők közül néhányan hagyományos nyugati ételeket kaptak, mások ugyanannyi kalóriát és tápanyagot tartalmazó ételeket, melyekben kevesebb előrehaladott glikációs végtermék volt. Ezeket az ételeket puhították, gőzölték, párolták, más eljárást nem alkalmaztak. 4 hónappal később a kevesebb AGE-t tartalmazó ételeket fogyasztók vérében 60 százalékkal kevesebb volt az AGE, az oxidáció (lipidperoxid, zsírsav-szabadgyök) és a gyulladást jelző anyag, valamint a véredények is kevésbé károsodtak, mint a kontrollcsoport esetében. A káros anyagok csökkentése az egészséges és a vesebeteg kísérleti alanyoknál is hatásosnak bizonyult.

(Forrás: Fried, Grilled and Pasteurized Foods Cause Degenerative Disease, Concludes New Study, www.foodnavigator-usa.com, angolból fordította G. Á.; Lipidperoxidáció, Glikáció, A NEM-ENZIMATIKUS GLIKÁCIÓ ÉS AZ ELŐREHALADOTT GLIKÁCIÓS VÉGTERMÉKEK SZEREPE A VESEBETEGSÉGEK ROGRESSZIÓJÁBAN… )