A legjobb ránctalanító

Az emberiség egyik legfőbb esztétikai élménye a nők szépsége. Minél tovább szeretnénk megőrizni, tehát próbálkozunk megannyi fantasztikus, főleg a reklámok által sugallt csodaszerrel. Az eredmény azonban sok esetben sajnos elmarad.

Több C-vitamin = több kollagén

Bőrünknek számtalan csodálatos összetevője van. Rugalmassága, feszessége, szépsége, fiatalossága elsősorban azon múlik, van-e benne elegendő kollagén. A kollagén nagyon sok vizet tud magához kötni, bezárni a réseibe és ott megtartani. Ez nagyon megtetszett a kozmetikai iparnak, és úgy gondolták, ha a testünk nem termel belőle elegendőt, semmi gond, tégelybe zárjuk, és máris megoldódott a probléma!

Mi egy kicsit inkább gondolkodjunk. Mi az oka annak, hogy a szervezet nem termel elegendő kollagént? A válasz egyszerű: a kollagén termelődéséhez C-vitaminra van szükség. Minél több a C-vitamin, annál több a kollagén. Az emberek nem képesek a testükben saját maguk számára előállítani ezt a vitamint, így teljes mértékben attól a mennyiségtől függnek, amennyi a táplálékkal jut be a szervezetbe. Ha nincs belőle kellő mennyiségben, kevesebb lesz a kollagén, kevésbé lesz feszes, rugalmas a bőr. Kevesebb vizet tud magában tartani, öregedni kezd. Megjelennek és elmélyülnek a ráncok. A bőr elsősorban a kollagénnek köszönhetően, belülről köti meg a vizet.

Kollagén, koleszterin és az érfalak

Fontos még valamit tudnunk. A kollagén nemcsak a bőr feszességében, rugalmasságában játszik fontos szerepet, hanem az erek rugalmassága, épsége, terhelhetősége is főként ennek a függvénye! Az erek falában normálisan sok-sok kollagénnek kellene lennie. Ehhez ugye sok-sok C-vitaminra van szükség. Amikor nem jutunk hozzá kellő mennyiségben, kevesebb és rosszabb minőségű kollagén termelődik, az erek fala meggyengül.

C-vitamin minden mennyiségbenEbben az esetben felvetődik még egy probléma. Mivel az erek kevésbé lesznek rugalmasak, ellenállóak, kis sérülések keletkeznek az érfelszín belsején. Ilyenkor jön az érfalak „betapasztása” koleszterinnel (ami nem is olyan mumus, mint ahogy ezt gondoljuk), és a sérülések helyén mész rakódik le. Nem csinál mást, csupán megpróbálja helyrehozni a keletkezett kárt, úgy, hogy betömködi a repedéseket.

Szerintem a C-vitamin hiánynak egyenes következménye a rosacea (a bőr hirtelen kipirulása – a szerk.), az érelmeszesedés és agyvérzés, szívinfarktus… Ez a saját véleményem, nem a kozmetikus szakkönyvekből szívtam magamba. Én így látom!

Koleszterinre szükségünk van!

Felháborítónak tartom, hogy magas koleszterinszint esetén koleszterincsökkentőket írnak fel, ahelyett, hogy érfalat erősítenének! A koleszterin fantasztikus anyag, és a tankönyveink is leírják, hogy a sejtfalak építőköve.

A szervezetben megtalálható koleszterin 80%-át mi állítjuk elő, 20%-át táplálékkal visszük be, tehát a testünk termeli a legnagyobb részét. Ha eszünk belőle, ha nem, az bizony ott van a szervezetünkben! Akár tetszik sok embernek, akár nem, a koleszterinre szüksége van a szervezetnek, és igenis, a vegetáriánusok körében is előfordul magas koleszterinszint.

Mit is tud ez a csodálatos anyag? Alapanyaga a férfi és női nemi hormonoknak, a mellékvese által termelt és az ellenálló képességet növelő, ún. stresszhormonoknak, valamint a D-vitaminnak! Másfelől az ereket védő E-vitamin a vérben nagyrészt koleszterinhez kötődve szállítódik és jut el a test minden részébe.

Összegezve tehát a leírtakat, annyit mondhatok kozmetikai vonatkozásban, hogy az egyik legjobb ránctalanító és érfalerősítő a C-vitamin – belsőleg adagolva. Az, hogy riogatják az embereket a C-vitamin „vesekőképződéses” mellékhatásával, számomra felháborító és nevetséges. Naná, mert akkor a kozmetikai ipar kevesebb krémet tud eladni, és a gyógyszeripar is gondban lenne, mert több millió ember lehetne egészséges és boldog – és ugye akkor jó páran becsukhatnák a boltot…

(Forrás: A legjobb ránctalanító)

Rudolf Ibolya
kozmetikus
Tanácsadás