A Nagyi tudja!

A háziszereket gyakran kis sérülések, megfázások, torokfájás, vagy gyomorégés esetén használják első segélyként. Hagyományos receptek a „nagyi tudja” alapon jelenleg annyira kedveltek, mint még soha.

Azonban nemcsak Európában adnak tovább generációról-generációra évszázadok óta egész-ségügyi tippeket és recepteket. Az egész világon vannak különféle hagyományos receptek, melyek az egészséget szolgálják.

Szinte mindenre van megoldás

Legyen szó gyomorproblémákról, fogfájásról, megfázásról, vagy netán nap okozta leégésről, gyógyfüvek és főszerek segítségével próbálják meg a panaszokat enyhíteni. Németországban a hagyma használata különösen megfázásos megbetegedések esetén kedvelt. Amit sokan nem tudnak: a hagyma-gyógymód Indiából ered és onnan vándorolt át számos re-cept a gumóval együtt Európába. A hagyma kénes mustárolajat áraszt magából, melynek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. Éterolaja sokoldalúan felhasználható. Apró-ra vágva és vászonkendőbe kötve a hagyma gyógyítja a fülfájást, megfázást és csillapítja a köhögést. A hagymás zacskó vízgőzzel felforrósítható és ez által az éjszaka folyamán a ki-áramló éterolaj csillapítja a panaszokat. Rovarcsípés esetén is segít a hagymalé. Felvágunk egy hagymát és közvetlenül a rovarcsípés után az érintet bőrfelületre helyezzük. A csípés helyét ezáltal azonnal fertőtlenítjük, és ezzel elkerülhető az erős duzzanat és bőrpirosság. Különösen darázscsípésnél használják sok or-szágban első segélyként.

Ázsiai egészségügyi szakértelem

A ginseng Ázsiában honos és ősidők óta sokféle panasz esetén egyetemes gyógyszerként ke-zelik. Régóta ismert idegerősítő hatása és tabletták és kapszulák formájában az életerő és az agy teljesítőképességének növelésére használják. Észak-Koreában még ma is saját kezűleg készítenek teát és porokat a gumójából. A ginseng-gyökeret ott mérgezések után és seb-gyógyulás elősegítésére használják.

Kínában a gyömbért használják gyomorpanaszok, fejfájás és megfázás esetén. Ez a növény számos ásványi anyagot, vitaminokat és éterolajat tartalmaz. A hagyományos kínai gyógy-ászat fejfájás és migrén ellen használja. A gyömbért teaként, vagy tinktúraként használják gyomorproblémák, valamint hányinger esetén. Leégés és gyulladások esetén a kínaiak a liliom gumóját használják. Ez lipidekben, karotinban, B- és C-vitaminban gazdag és szívesen szolgálják fel erőlevesként az immunrendszer erősíté-se céljából. Mivel a liliomgumó a bőrtől hőt képes elvonni éppen a nap okozta leégés esetén nagyon kedvelt Kínában.

Egészség a Földközi-tenger országaiban

A Földközi-tenger országaiban a citrusféléket használják hagyományos gyógynövényként. A szuhar szép virág narancs- és sötétpiros szirmaival. Levelein gyanta található, melyet antibakteriális hatásúnak mondanak. Ez okból használják baktériumok, gombák és vírusok el-len. Ágaiból és leveleiből tea főzhető, amely menstruációs panaszok enyhítésére is szolgál. Görögországban a szuhar-teát használják fogszuvasodás megelőzésére. Külső mosáshoz a szuhar-gyanta bőrproblémák, mint pl. a bőrkiütés hatásos.

Alapvető azonban, hogy bármelyik országban vagyunk is, a házi szerek nem előzik meg az orvosi tanácsot. Mivel a házi szereknek nem kívánt mellékhatásai is lehetnek, különösen kis-gyermekek és terhes nők esetén csak az orvossal történt egyeztetés után lehet ezeket használni.

(Forrás: Bewährte Hausmittel aus der ganzen Welt, németből fordította: Koncz László)