A takarítás káros az egészségre? 2.

Amerikai vizsgálatok megállapították, hogy összefüggés van egyes háztartási tisztítószerek és a mellrák között. Hogyan védekezhetünk ez ellen? Cikkünk második részében gyakorlati tanácsokat kínálunk olvasóinknak.

A címkék elolvasása nem mindig segít 

Általános javaslat, hogy vásárlás előtt olvassuk el az élelmiszerek és testápoló szerek címkéjét. Sajnos azonban a háztartási tisztítószerek esetében a leggondosabb átböngészéssel sem jutunk sokra. Számos veszélyes vegyi anyag ugyanis nincs felsorolva a címkén. Az amerikai gyártók elérték az kormánynál, hogy felmentést kapjanak, és így egy sereg mérgező és rákkeltő összetevő nem kerül rá a címkékre.

A háztartási áruk piaca még erősen szabályozatlan. A törvény pedig nem követeli meg a tisztítószer gyártóktól – még azoktól sem, akik „zöld”-nek vallják magukat -, hogy minden összetevőt feltűntessenek a címkéken.

Ezért aztán, bár továbbra is javasolt a címkék elolvasása, ne feledjük, hogy ha egy összetevő nem szerepel a címkén, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a termék nem is tartalmazza azt.

20100819_atakaritaskaros1A rákmegelőzés leghatásosabb eszköze: természetes tisztítószerek

Folyamatosak azok a kutatások, melyek azt vizsgálják, milyen jelentős szerepe van ezeknek a környezetbarát kemikáliáknak a tartós egészség-megőrzésben.

A megvalósítás sem túl bonyolult. A legegyszerűbb, nem mérgező és fertőtlenítő tisztálkodó- és tisztítószer a szappan és a víz. Használhatjuk kézmosáshoz, mosakodáshoz és háztartási takarítószerként is.

Egy másik általános célú tisztítószer, mely remekül használható a konyhapultoknál, vágódeszkáknál és a fürdőszobában, a 3%-os hidrogén-peroxid és az ecet.

Frissen és tisztán tarthatjuk a lakásunkat saját magunk által összeállított természetes tisztító szerekkel is, a háztartásban fellelhető szerek segítségével. Nézzünk néhány példát:

A szódabikarbóna és almaecet keveréke jól használható a lefolyók és fürdőkádak tisztítására, vagy surolószerként szórjunk szódabikarbónát és néhány csepp levendula- vagy teafa olajat (antibakteriális hatású!) a fürdőszoba vagy konyhai tisztítandó felületeire.

Ecettel szinte minden tisztítható a ház körül. Padló tisztításhoz, ablakmosáshoz, a fürdőszoba és konyha takarításához keverjük össze folyékony marseilles-i szappannal, illóolajakkal és vízzel. Természetes textillágyítónak is kiválóan alkalmas.

A hidrogén-peroxid a klóros fehérítőknél biztonságosabban használható fertőtlenítésre és fehérítésre.

A vodka fertőtlenítő, ráadásul eltünteti a vörösbor foltokat, megöli a darazsakat és méheket, és felfrissíti a kárpitot (tegyük egy permetező flakonba, és szórjuk be vele a kárpitot).

Légfrissítők helyett

Végül, ha nem akar lemondani az illatosított környezetről, a légfrissítők helyett válasszon inkább biztonságosabb alternatívákat, például gyógyászati illóolajokat. Ne feledjük, az illóolajok nem azonosak az aromaolajokkal. Az aromaolajokat mesterségesen állítják elő, és gyakran tartalmaznak szintetikus vegyi anyagokat – ezért győződjünk meg arról, hogy az általunk használt illóolaj a legjobb minőségű és 100 százalékos tisztaságú. Kevés vízzel összekeverve és a kárpitra permetezve biztonságos és megnyugtató módja a lakás természetes úton történő illatosításának.

(Forrás: Are Household Cleaners Linked to Breast Cancer? angolból fordította: Harrach Orsolya)