Egészséges baktériumok? (1.)

Sok nőt és lányt érintő probléma a vissza-visszatérő hüvelyfolyás és egyéb betegségek. A közös illemhelyek, strandok, uszodák, zuhanyzók mind a fertőzés lehetséges forrásai, de a védelem sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. A megoldás: az egészséges bélflóra helyreállítása.

A megoldás: az egészséges bélflóra helyreállítása

A bélflóra a beleinkben természetes körülmények között élő baktériumok összessége. Habár sokak számára zavaró lehet az a gondolat, hogy szervezetében élő mikrobák tartózkodnak, tény, hogy bélrendszerünkben milliárdnyi baktérium – több mint 500 faj – található. A beleinkben több baktérium található, mint ahány sejt a szervezetünkben! Viszonylag új keletűek a jótékony baktériumokkal és ezek pozitív egészségügyi hatásaival kapcsolatos ismereteink, ám a közvélemény mégis egyre szélesebb körben megérti és elfogadja. A bél- és emésztőrendszeri traktus a bélflórának is nevezett sokrétű és összetett baktérium ökoszisztémának nyújt otthont, amely tartalmazhat „jó” és „rossz” baktériumokat. A többségük teljességgel ártalmatlan, a bélflóra egyensúlyának felborulása azonban befolyásolhatja az általános egészségi állapotot.

A „jó” baktériumok egészségünk őrei

Csörnyei Ida természetgyógyász tanácsadónk szerint, amennyiben a testen levő nyílásokat egy-egy kapuként foghatjuk fel, akkor a hasznos bacik az őrök a kapuban. Ha elég őr van a kapuban, akkor megvédenek a káros betolakodóktól, ha pedig kevesen, akkor mindenki jöhet-mehet, nincs aki megvédje a szervezetet. Tehát a feladat az őrök számának növelése.

Születésünkkor a bélrendszerünk steril, benne baktérium nem található. Az optimális baktérium-összetétel kialakulásának a normál szülés és az azt követő anyatejes táplálás kedvez. Császármetszés és/vagy az anyatejes táplálás korai elhagyása esetén késve vagy nem tökéletesen alakul ki. A bélflórát mikroorganizmusok – baktériumok és gombák – tömege alkotja. Ezek a vastagbélben élnek és normál körülmények között semmiféle káros hatásuk nincs. Az egyes fajták mennyiségi aránya minden embernél más. A vastagbélbe jutott, az ember számára emészthetetlen béltartalom maradékán élnek és cserébe bizonyos ellenszolgáltatásokat nyújtanak:

A normál bélflóra főbb funkciói:

  • az idegen kórokozókkal szembeni védelem,
  • az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása,
  • a nyálkahártyát alkotó sejtek osztódásának, fejlődésének szabályozása,
  • a maradék tápanyagok megemésztése,
  • rövid szénláncú zsírsavak termelése (ez a bélhámsejtek elsődleges tápanyaga).
  • vitaminokat (elsősorban K-vitamint) termelnek,
  • tejsavat termelnek, ezáltal növelik a belek savasságát, és gátolják a betegséget okozó olyan baktériumok fejlődését, mint például: a Clostridium, Salmonella, Shigella, vagy az E. coli.
  • Segítik az ásványi anyagok felszívódását: a bélrendszer megemelkedett savasságának köszönhetően fokozzák az ásványi anyagok – pl. a kalcium – felszívódását.
  • Megelőzik a hasmenést, hatékony és biztonságos módszert jelentenek az akut gyermekkori hasmenés megelőzésében és kezelésében.

Az egészséges bélflóra helyreállítása probiotikummal.

A probiotikum szó szerinti jelentése: „az életért”. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyeket ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk, jótékony hatást gyakorolnak egészségünkre. A probiotikumok a „jó” baktériumok, amelyek azon túl, hogy jót tesznek az egészségnek, kordában tartják „rossz” baktériumokat, és így segítenek megőrizni a természetes, egészséges bélflóra egyensúlyát. Az olyan jó baktériumok, mint a Lactobacillusok és a bifidobaktériumok azon kívül, hogy csökkentik a toxikus/mutagén összetevők szintjét, aktív támogatást nyújtanak a vastagbél sejtjeinek. Amikor a jótékony mikroflóra a vastagbélben rostokat emészt, rövidláncú zsírsavak jönnek létre. A vastagbél szövetei elsősorban ebből nyernek energiát. Tehát, az említett rövidláncú zsírsavak szintjének emelése segíthet abban, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a vastagbél krónikus állapotait. A vastagbél méregtelenítése: az egészséges jótékony mikroflóra populáció ugyancsak kulcsfontosságú szerepet tölt be a vastagbél veszélyes vegyi anyagoktól való méregtelenítése által. Csökkentik számos toxikus vagy karcinogén metabolit termelődését. A Lactobacillus acidophilus például, gátolhatja egyes rákkeltő aminok és enzimek képződését a bélben.

Az immunrendszer támogatása

Jobban fejlődik és működik az immunrendszer a veleszületett immunitás megerősítése révén. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a probiotikum-fogyasztás segít az egészség megőrzésében azáltal, hogy csökkenti a mindennapos fertőzések és megbetegedések előfordulását. Természetesen előzik meg a fertőzést: a probiotikumokat összefüggésbe hozták számos antibiotikus hatású anyag – köztük az acidophilin és a bacteriocin – termelésével, amelyek segítenek kordában tartani a patogén baktériumok és gombák, mint pl. a Candida szintjét. Nemrégiben egy kutatás rámutatott, hogy a probiotikumok fokozhatják a gyermekek immunrendszerének egészségét, és megelőzhetnek számos vírus- és baktériumfertőzést. Enyhítik a gyermekek élelmiszerallergiáját: a kutatások arra is rámutattak, hogy az allergiás rendellenességek által veszélyeztetett családokban született babáknak adott probiotikumok csökkentik az atópiás dermatitisz előfordulását.

(Forrás: Probiotikumok a hasznos bacik)