Óvatosan a légkondival

Ezen a nyáron sokszor érezhettük úgy, hogy szó szerint elviselhetetlen a hőség. A legtöbben ilyenkor egy légkondis helyre vágynak. Mielőtt azonban felszereltetnénk lakásunkba a klímát, nem árt tudni, hogy a nátha mellett Legionella-fertőzést is okozhat.

Ma már kevés olyan helyet tudunk mondani, ahol a nagy hőség ellen ne védekeznének légkondicionáló berendezéssel. A szállodákban, az extrákkal felszerelt autókban, a villamoson, a postán, a munkahelyen, az intercity vonatokon, a buszokon vagy akár a saját otthonunkban, bárhol beállíthatunk kedvünk szerinti hőmérsékletet, mit sem törődve a kint tomboló hőséggel. Pedig nem árt óvatosnak lenni a légkondival, ugyanis nemcsak náthát vagy ízületi betegségeket kaphatunk el egy ki nem tisztított berendezéstől, hanem az úgynevezett Legionella-fertőzést is.

A baktérium

A legionellózus betegség okozója a Legionella baktérium, ami 1976-ban, Philadelphiában ütötte fel először a fejét. Ekkor tartották a városban a háborús veteránok találkozóját, ahol több száz légiós fertőződött meg, közülük pedig 34-en meg is haltak, innen ered az elnevezés. Az eleinte titokzatosnak tartott betegségért a központi légkondicionáló berendezésben lévő baktérium, kórokozó volt a felelős, amivel azóta már a tudósok és az orvosok számtalanszor találkoztak. A baktériumnak összesen negyven típusa ismert, amik közül húsz nagyon veszélyes.

A baktérium előfordulása

A Legionella vízkedvelő baktérium, szinte bárhol előfordulhat, ahol pangó meleg víz van. Jó rejtekhelye lehet a háztartási melegvíz-rendszer, a zuhanyzófej, a szökőkút, a klímaberendezés, a hűtőtorony, pezsgőfürdő, párásító berendezés, az akvárium, a kerti locsoló, de gyakori a természetes tavakban, tócsákban és a nedves talajban is. Szaporodásához a 30 és 37 °C közti hőmérséklet az optimális, növekedése 40 és 45 °C között stagnál, 70 °C fölött pedig elpusztul. Ideális körülmények között a baktérium száma négy óránként megduplázódik.

A tünetek

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy például a csapvízben is előforduló Legionella baktérium közvetlen veszélyt nem jelent az emberi szervezetre, hiszen az emésztőrendszerbe bejutva nem fertőz. Viszont ha egy épület gépészeti rendszerébe bekerül és ott a fertőzött víz elporlad, aeroszol formájában pedig belélegezzük, a tüdőnkbe kerülve igen komoly fertőzést okozhat. A tünetek minden embernél máshogy jelentkeznek, attól függ, milyen erős az immunrendszerünk. A kezdeti tünetek az influenza tüneteihez hasonlóak, aztán ez a láz akár negyven fokosra is emelkedhet, szédüléssel, hasi fájdalmakkal, émelygéssel, hányással járhat, súlyos esetben akár halált is okozhat. Az esetek döntő többségében azonban a betegség enyhe lefolyású, sőt, sokszor észre sem vehető. Enyhe formáját láz, fejfájás és végtagfájdalmak kísérik, súlyosabb esetben azonban tüdőgyulladást okozhat, amely mellé hasmenés, aluszékonyság vagy száraz köhögés is társulhat.

Mi a megoldás?

  • Bízzuk a légkondicionáló berendezés tisztítását szakemberre, hiszen a szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek és elszaporodjanak a berendezésben. Nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer tisztíttassuk ki a klímát.
  • Ne állítsuk a légkondit soha húsz vagy huszonegy fokra, ügyeljünk arra, hogy a kinti hőmérsékletnél maximum öt fokkal legyen hidegebb bent is a levegő. Szellőztessünk sokat, rendszeresen menjünk ki a szabad levegőre.
  • Tartsuk az ivóvíz hőmérsékletét 25 °C alatt, a meleg vízét pedig az egész rendszerben 55 °C felett, a vízmelegítőben legyen a víz hőmérséklete minimum 60 °C.

(Forrás: The Legionella Experts, Legionellen – die am häufigsten gestellten Fragen – Fordította: Takács Bíborka)