Sugárzó matracok? (1.)

Fontos, hogy milyen matracon és ágyban alszunk. Svéd és japán kutatók eredményei arra mutattak rá, hogy a fémet tartalmazó ágyak továbbítják testünk felé a környezet elektromágneses rezgéseit és így nagyobb az esélye a mellrák és a melanoma előfordulásának.

A bal oldalon gyakoribb a rák nyugaton

Japánban ennek a ráknak a mellrák előfordulása 3 százaléka a Svédországban előforduló eseteknek, a melanoma esetén az arány 10 százalék. A svéd Örjan Hallberg a Hallberg Független Kutatóintézet vezetője és a Karolinska Intézet munkatársa, Ollie Johansson arra keresték a választ, mi lehet az oka a nagy különbségnek. Ami még ennél is különösebb, hogy a nyugati országokban a rák e két típusa gyakoribb a bal oldalon, míg Japánban nincs különbség. Kutatási eredményeiket 2010 júniusában a Pathophysiology című orvosi szaklapban tették közzé. Meglepő eredményre jutottak: a különbség valószínűleg a távolkeleti és nyugati alvási szokásokban keresendő.

A melanomát leggyakrabban a napsütéssel hozzák összefüggésbe, de az elmúlt 30 évben a napsugárzás nem erősödött jelentősen és a melanoma gyakran a test olyan felületein jelenik, meg, melyek legtöbbször fedettek: a csípőn, a combon, és a törzsön. De vajon mi az oka annak, hogy a bal oldalon gyakrabban jelentkezik? Az alvási szokások felmérése során arra jutottak a kutatók, hogy a japán és a nyugati emberek fekvő helyzete nem nagyon különbözik, míg a matrac, amin alszanak viszont igen. Japánban a futon matracokat a hálószoba padlójára helyezik, a nyugati országokban viszont valamilyen keretre vagy vázra. Ezek legtöbbször tartalmaznak fém alkatrészeket vagy a matrac is rugózatot. Bármilyen abszurdnak tűnik is az összefüggés, nagy valószínűséggel igaz.

A különbség az ágyban keresendő

A 2007-ben végzett svéd tanulmány mutatott rá először arra, hogy a TV és rádió adókkal sűrűbben ellátott területeken élők körében a melanoma előfordulása nagyobb volt 1989-1993 között. Bár a járványtani jelentések gyakran azt sugallják, hogy a TV és a rádió adókból sugárzott elektromágneses hullámok legyengíthetik az immunrendszert, ami elősegítheti a rák kialakulását, a jelek többnyire annyira gyengék, hogy önmagukban valószínűleg nem ártalmasak. Viszont a TV és rádió adást nem lehet megfelelő antenna nélkül fogni. Ezek olyan fémből készülnek és olyan hosszúak, hogy a megfelelő hullámhosszokra rezonálnak. Ahogy például szaxofonból és más hangszerekből és van kisebb és nagyobb méretű és más-más hangot adnak ki, az antennák is a megfelelő hullámhosszokra vannak behangolva. Bizonyos frekvenciájú hullámok azonos, fél és negyed hullámhosszát képesek fogni ezek a fém tárgyak. A legtöbb amerikai és nyugati ágy kerete tartalmaz fémet, vagy fémből készül a teljes keret és az ágy hossza éppen megfelelő ahhoz, hogy a TV és rádió-adók 1940-es évek óta sugárzott hullámhosszának felére rezonáljanak. A japán ágyak nem készülnek fémből és TV-adók sem sugároznak 87-108 MHz frekvenciájú hullámokat, mint a nyugati országokban. A rugós matracok tökéletes antennaként viselkednek ezen hullámhosszok számára, így gyakorlatilag a testünkbe vezetik a TV- és rádióadók által sugárzott elektromágneses hullámokat és felerősítik azokat. Amíg ezeken az antennákon alszunk, a testünket olyan elektromágneses sugárzásnak tesszük ki, melynek rezgése háromszorosa a test saját biorezonanciás hullámainak. Az így keletkező elektromágneses mező maximális ereje 75 centiméterre van a matrac felett, éppen a testünk közepén. Korábbi kutatási eredményekből kiderült, a nők és a férfiak egyaránt szívesebben alszanak a jobb oldalukon. Ennek az oka egyelőre nem világos, de valószínű, hogy így kisebb nyomás nehezedik a szívre. Viszont, ha a jobb oldalunkon alszunk, a testünk bal oldala kétszer olyan erős sugárzásnak van kitéve, mint a jobb oldal. Az összefüggés így már világos. Ha el akarjuk kerülni, hogy ilyen antennaszerű fekhelyen aludjunk, cseréljük le a matracot fém rugó nélkülire, vagy tájoljuk legalább úgy az ágyat lehetőség szerint, hogy ne a TV és/vagy rádió adókra „nézzen”. Nevezhetjük ezt akár high-tech feng shuinak is, ha karjuk (egyébként több feng shui könyv valóban meg is említi ezt – a szerk.) , de ha ez a kutatás nem is igazolja teljesen a bal oldali rákot, legalábbis az álmatlanságot elkerülhetjük.

A hálószobánk: pihentető mennyország vagy betegséget előidéző pokol?

Nyugaton a leggyakrabban használt bonell rugós matracokat két rák-típussal, a melanomával és a mellrákkal hozzák összefüggésbe a kutatók. A melanoma a bőrrákok közül az egyik leghalálosabb. Japánban a pamuttal vagy gyapjúval töltött futon matracok terjedtek el inkább. Hallberg és Johansson eredményei szerint a rák kialakulásában közrejátszik az immunrendszer meggyengülése is, amiben a TV és rádió-adó tornyok hatása is szerepet játszik. A tanulmányok a szerint okozhat ez agytumort, és DNS-károsodást (génmutációt) is, ami pedig újabb súlyos betegségekhez vezethet. A rugók és más fém tárgyak antennaként felerősítik a sugárzásokat, melyek a szobán átcikáznak és a testünk felé irányítják. Bár a betegségek kialakulásában más tényezők is közrejátszanak: étrend, vegyi terhelés, D-vitamin-hiány, hogy csak néhányat említsünk, az elképzelés, miszerint a bonell rugós matracok közvetítik a környezeti sugárzásokat és megbetegíthetnek, meggyőzőnek tűnik. Igaz, hogy az egyes TV és rádió csatornák hullámhossza és rezgése is többféle lehet és az ágyak mérete sem teljesen egyforma, de többnyire egy bizonyos tartományban vannak, így jó eséllyel „harmonizálhatnak” egymással. Természetesen attól is függ, hogy adott területre mennyi sugárzás esik, milyen az adótornyok lefedettsége, a geopatikus sugárzás, és milyen elektronikus berendezések vannak a hálószobában, milyen az aktuális egészségi állapotunk és mennyire vagyunk érzékenyek az elektromágneses mezőre.

A sugárzás baktérium-flórát is károsítja

A sugárzás hatására szervezetünkben több mycotoxin termelődik, Dr. Dietrich Klinghardt és Dr. Robert Becker kutatók szerint. Az erős elektromágneses mező károsítja a szervezet egészséges baktérium-flóráját, immunrendszerét így kevésbé tud ellenállni a fertőzéseknek is. Ráadásul, a károsodott baktériumok toxinokat kezdenek termelni. A fertőző betegségek legalább feléért ezek a méreganyagok felelősek Dr. Klinghardt szerint, vagy legalábbis súlyosbítja a helyzetet a jelenlétük könnyebben válnak a betegségek krónikussá válását, vagy olyan fájdalmas betegségek kialakulását, mint a fibromilagia. Életünk legalább egyharmadát ágyban töltjük, ezért a rossz fekhely könnyen befolyásolhatja egészségünket, míg alszunk. A mi még ennél is rosszabb, hogy a rugók maguk is mágnesessé válhatnak. Dr. Doris Rapp szerint azonban nem csak a bonell rugós matracok lehetnek károsak: más anyagok is lehetnek károsak, melyek mérgező és szintén rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaznak.

(Forrás: Left-sided Cancer: Blame your bed and TV?, Sleep on the right side-Get cancer on the left?,. angolból fordította G. Á.)