Ízek üzenete

Az orvosok bizonygatják: a szervezet jobban tudja, mire van szüksége. Sajnálatos azonban, hogy nem figyelünk eléggé, vagy nincs elég tudásunk ezen jelzések „dekódolásához”. Jó lenne, ha odafigyelnénk önmagunkra és megkísérelnénk megérteni, miért választjuk ki ezt vagy azt az élelmiszert.

A szenvedélyes megkívánás, más ízek iránti hirtelen rajongás, bizonyos élelmiszerek erőteljes és állandó kívánása a szervezetben zajló különböző zavarokról árulkodhat – állítja Irina Timofejenko, gasztroenterológus.

Miről árulkodnak?

Ha hirtelen savanyút kívánunk, ez a gyomor csökkentett savtermeléséről árulkodhat. Ilyen gyakran előfordul, s a gyomor nem megfelelő szekréciós (kiválasztó) funkciójáról beszél, például gastritis (gyomorhurut, gyomornyálkahártya gyulladása) esetén.

A csípős ételek iránti szeretet jelezheti azt, hogy Önnek „lusta” a gyomra, lassan dolgozza fel a táplálékot. Ahhoz, hogy megbirkózzon a feladatával, stimulálásra van szüksége. No és mi lehet jobb a borsnál vagy paprikánál? Csináltasson gasztroszkópiát (gyomortükrözést), és ellenőriztesse, hogy minden rendben van-e. Az erős ízek szükséglete jelezheti azt is, hogy a „rossz” koleszterin szintje megemelkedett.

Az édes ízek iránti szenvedély stresszről és túlzott megterhelésről tanúskodik. A glükóz a stresszhormon – az adrenalin – kiválasztásában vesz részt. Ezért az idegi és agyi túlterheléskor a cukor gyorsabban fogy, és a szervezet állandóan követeli az újabb és újabb adagokat. Ilyen szituációban legjobb az étcsokoládéra korlátozódni, és elgondolkodni azon, hogyan változtassunk életünkön úgy, hogy kevesebbet idegeskedjünk.

Szereti bőségesen sózni az ételt? Lehet, hogy az urogenitális (húgyivarszervi) rendszerével van probléma: cystitis (húgyhólyag gyulladás), prostatit (akut bakteriális, krónikus bakteriális, nem bakteriális és prostatodynia), petefészekgyulladás stb. Forduljon orvoshoz, hogy kiszűrjék az esetleges problémát.

A szétválasztott táplálkozás gyógyít?

Sokan feltételezik, hogy az újfajta divatos diéták megoldják az emésztési problémákat. Különösen népszerűvé vált a szétválasztott táplálkozás (mikor mit mivel ehetünk) és a vércsoport szerinti napi étkezés. A dietológusok azonban nem helyeslik az ilyen buzgalmat.

Az egészséges ember számára a szétválasztott táplálkozás indifferens (közömbös), tartja Pjotr Karpenko, dietológus. A tudomány által nincs bebizonyítva az ilyen diéták hatékonysága, ahogy a vércsoport szerinti diétáké sem. Számításba kell venni, hogy a táplálkozás némely összetevői, például a hús, a gyomorban 5 óra hosszáig visszatartódnak. Ha Ön húst evett és 4 óra múlva kását eszik, teljesen mindegy, hiszen úgyis összekeverednek. Bizonyos betegségek esetében azonban, melyek a fermentumok, hormonok kiválasztási funkciójának felborulásával vannak kapcsolatban, a szétválasztott táplálkozás elvei segítenek az ember számára az legoptimálisabb étrend kialakításában. Iyen módszerek igényt tarthatnak az alkalmazásra, de csak akkor, ha ezt orvos javasolta. A divat kedvéért azonban nem éri meg magunkat gyötörni.

A zöldségek, gyümölcsök árthatnak egészségünknek?

A zöldségek és gyümölcsök sok rostanyagot és biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amelyek irritálják a gyomor nyálkahártyáját, ami emésztési problémák esetében nem mindig hasznos.

Ananász – Árt máj- és epehólyag betegségek esetében.

Szőlő – ellenjavallt cukorbetegség, krónikus faringitis (torokgyulladás), gyomorfekély, elhízás és colitis (idült fekélyes vastagbélgyulladás) esetében.

Körte – ne egyék éhgyomorra fekély és gastritis (gyomorhurut, gyomor nyálkahártya gyulladása) esetében.

Fehér és vörös káposzta – árt gyomorfekély, bél- és eperendszeri görcsökre való hajlam esetében.

Uborka – ellenjavallt gyomorfekély, heveny gastritis (gyomorhurut, gyomor nyálkahártya gyulladása) és enterocolitis (vékony- vagy vastagbél gyulladás)esetében.

Paradicsom – árt epeköves betegség, bélrendszeri problémák esetében.

Cékla – anyagcserezavarok és különösen húgyköves betegség esetében ártalmas.

Ha fennáll ezen betegségek esélye, a fenti zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatosan kérje ki orvosa tanácsát.

(Forrás: О чем сигналят вкусовые пристрастия, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)