Szíves gyógynövények (1.)

A szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyításában felbecsülhetetlen segítséget nyújthatnak a gyógynövények. Ezeket azonban szakértőnek kell kiválasztania, hiszen minden egyes növény hat a szív egyik vagy másik funkciójára.

Természetesen léteznek népszerű és az idő által igazolt szerek, amelyek gyakorlatilag bármelyik szívbetegségnél alkalmazhatók. Az ilyen segítő növények közé tartozik például a galagonya (Crataegus). Ahhoz, hogy a fitoterápia csak hasznot hajtson és hatékony legyen, jobb olyan szert választani, amely konkrétan nekünk felel meg.

Szívelégtelenség

Íme, a szíves gyógynövények első csoportja – az úgynevezett kardiotonikus szerek. Ezek a növények, amelyek a szívösszehúzódások erejét növelik meg. Az ilyen szerek rendszerint segítenek, ha a betegnél szívelégtelenség jelei mutatkoznak: kifejezett gyengeség, ödémák, májnagyobbodás, a bőr kékes színezete. A legjobb kardiotonikumok azok a szerek, amelyek szívglikozidokat tartalmaznak. Néhány növény is tartalmaz ilyen anyagokat. Ezeket régóta alkalmazza a hivatalos gyógyászat is és gyógyszerek alkotóelemeiként használják – tablettákban, injekcióoldatokban. Nem kevés olyan kardiotonikum-növény létezik, amely nagyon gyengéd hatással bír a szívre fogyasztásuk esetében. Ilyen például a tavaszi hérics (Adonis), az összes szívglikozidnál meglévő kardiotonikus hatás az adonisznál igen mérsékelt, ami lehetővé teszi, hogy legyengült betegeknél is bátran alkalmazható legyen. Az adonisz kifejezett vízhajtó hatása segít a vízpangás problémáját is megoldani. Hasonló hatással rendelkeznek a tavaszi gyöngyvirág (Convallaria), a bolyhos virágzatú asztragál fű, a közönséges gyujtoványfű (Linaria). A glikozid tartalmú növényeket olyan keverékek összetevőjeként használják, amelyek lehetővé teszik a mellékhatások elkerülését. Ritka esetekben alkalmazzák az egynövényes terápiát.

Szívritmuszavar

A második csoportba tartoznak azok a szerek, amelyek a szívritmust javítják. Az aritmiát gyakran kísérik a különféle fajtájú szívsérülések (defektek). Amikor az aritmia gyakoribb szívösszehúzódásokkal együtt jelenik meg (a pulzusszám 80 vagy több), akkor a vérvörös galagonyát lehet alkalmazni. Hasonlóan viselkedik a fekete termésű berkenye is. A szíves gyöngyajak (Leonorus) gyengédebben hat. A gyöngyvirág és a hérics szintén alkalmazható a magas pulzusszámú aritmia esetében.

Egyéb szív- és érrendszeri problémák

A gyógynövények harmadik csoportja, amelyet szívbetegségek esetében rendelnek – ezek szalicilátokat tartalmazó gyógynövények. Példának csak néhányat sorolunk fel: a málna levele, enyves levelű legyezőfű (Filipendula) (gyöngyvessző, bajnóca), fehér virágú bazsarózsa, tőzegeper (Comarum palustre), fűzfakéreg. Ezek a füveket akkor rendelik, ha isémiás szívbetegségről, a érelmeszesedésről van szó, amikor a betegnek túl sűrű a vére. A szalicilátokat tartalmazó növények „hígítják” a vért és lehetővé teszik könnyebb keringetését a szív- és érrendszeri edényekben, amelyek meszesedéses plakkokkal van tele. Hasonló hatással rendelkeznek azok a füvek, amelyek kumarint (tonkababkámfort) tartalmaznak. A legelérhetőbb és leghatásosabb képviselőjük az orvosi somkóró (Melitotus). Hasonló hatással rendelkeznek a bajkáli csukóka (Scutellaria), a többgyökerű zsálya (Salvia). A szívelégtelenség során gyakran jelenik meg ödéma. Ez ellen vizelethajtó hatással rendelkező gyógynövényekkel vehetjük fel a harcot. A legismertebbek és legelérhetőbbek – a lenmag és a mezei zsurló (Equisetum arvense).

A legjobb népi receptek a szív- és érrendszer számára

Az aritmia és az extrasystole (a ritmusos szívműködést csak időközönként szakítja meg egy-egy idő előtti systole, a kóros ingerület kiindulási helye csak EKG vizsgálat alapján lehetséges) legjobb szereként tartják a galagonyát. A legerősebb hatást a vizes extraktum nyújtja. Elkészítéséhez 1 evőkanál széttört galagonyatermést leöntünk 1 pohárnyi forró vízzel, lassú tűzön, nem engedve túlzott forrást elfőzzük az eredeti térfogat feléig, majd hagyjuk lehűlni és leszűrjük. Fogyasszunk 1 csapott teáskanálnyit (40 cseppet) naponta 3 alkalommal étkezés előtt. Tartós eredmény eléréséhez 3 hónapon át kell szedni a galagonyát.

Keverjünk össze friss gyöngyajak levet azonos mennyiségű vodkával. Fogyasszunk 1 teáskanálnyit naponta 3 alkalommal evés előtt aritmia és szívneurózis esetén. Koronáriás elégtelenség, szívfájdalmak, szervi szívbaj, tachykardia (ritmusos szapora szívműködés) esetében 2 evőkanál valeriána gyökeret öntsünk le egy pohárnyi forró vízzel és forrásban lévő vízfürdőn tartsuk 15 percig. Hagyjuk 40 percig állni és szűrjük le. Ezt a koncentrált főzetet naponta 3-4 alkalommal fogyasszuk 3 evőkanálnyi mennyiségben evés után fél órával.

Öntsünk le 300 ml forró vízzel 1 teáskanál száraz (vagy porrá tört száraz) mentalevelet, fedjük be fedővel és hagyjuk állni 1 órán keresztül. Szűrjük le és fogyasszuk naponta 3 alkalommal, 1-1 pohárral éhgyomorra szervi szívbaj, gyenge szív esetében. A gyógyítást hónapokon keresztül folytassuk.

Keverjünk össze 3-3 rész borsmentát, gyöngyajkat, 2-2 rész gyógyászati valeriána gyökeret és közönséges komló (Humulus lupulus) tobozt. Daráljuk le a gyógynövényeket, 1 evőkanálnyi keveréket öntsünk le egy pohárnyi forró vízzel, hagyjuk 1 órán keresztül állni és szűrjük le. Naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 1 evőkanálnyit szervi szívbaj, szívtájéki fájdalom esetében, valamint nyugtatóként.

Öntsünk le 1 pohárnyi forró vízzel 1 evőkanál porcfüvet (Herniaria L.) és hagyjuk termoszban állni 2 órán át. Fogyasszunk 1/3 pohárnyi forrázatot naponta háromszor 30 perccel evés előtt 1 hónapon keresztül ödémák és infarktus utáni állapot esetében.

Néhány növényről részletesebben is írunk hamarosan.

(Forrás:: Fitoterápia a szív-és érrendszeri betegségekre, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária; Az ingerképzés zavarai)

Nézze meg a Gyógynövénykeresőnkben, mire jók még a gyógynövények, mielőtt alkalmazná!