Ehető virágok

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Díszítik a szobát, illatoznak, dekorálunk velük, vidám és szomorú eseményeken is jelképként használjuk, ajándékozzuk –, és most már akár meg is ehetjük őket. S aki megkóstolja, elfogyasztja, egészen új ízélménnyel lesz gazdagabb.

A kistarcsai Csigaházban, az Őszi Kavalkádon találkoztunk először személyesen Halmos Mónikával és ehető virágaival, ő évek óta vegyszermentesen termeszti, kimondottan étkezési célra, a virágokat. Megkóstoltunk pár kandírozott virágot, levendulát, rózsát. Valóban, igazi kuriózumnak mondható, egyelőre inkább fűszernek, mint önálló ételnek ajánlanám, ha valaki szereti a különleges fűszereket. Díszíthetünk édességeket, szórhatjuk salátára, készülhet vele fűszerolaj, leves vagy bármilyen étel. Meglephetjük ilyen virágokkal magunkat, kedvesünket vagy vendégeinket. Valószínűleg emlékezetes lesz az alkalom.

Csak ellenőrzött forrásból

Beszélgetésünk során Mónika elmondta, hogy fogyasztani kimondottan csak ezeket az étkezési célokra termesztett virágokat ajánlott, a virágboltban kapható növényeket ugyanis többnyire olyan vegyszerekkel kezelik, melyek ártalmasak lehetnek szervezetünkre. Csak ellenőrzött helyről származó virágokat fogyasszunk el. Franciaországban és több európai országban hagyománya van az ehető virágoknak, nálunk még ritkaságnak számítanak.

A virágok termesztése során speciális növénytársításokat alkalmaznak, így a kártevők ellen a növények egymást védik és nincs szükség vegyszerekre. A növényeket betakarítás után kiszárítják és kandírozzák vagy olajokat ízesítenek velük többek között. Egy részük ismertebb: ibolyafélék, levendula, rózsa, más részük fűszernövény is egyben, ilyen a menta, a chili, némelyik gyógynövény, mint a körömvirág, a bodza. Nemcsak a lelkünket, hanem testünket is gyógyíthatják, mutatósabbá varázsolják az ételt, ízesítik.

Már Erzsébet királyné is fogyasztotta

Mónika régóta gyűjti a recepteket, több mint 15 éve foglalkozik a virágokkal, szakmája virágkötő és dísznövénykertész. Jól tudja, hogy szinte egész évben teremnek ehető, a gasztronómiában is jól használható virágos és zöld növények. Termeszthetjük magunk bio módon vagy szedhetjük, gyűjthetjük a nem védett állományból, a természetből is, onnan, ahol biztosan nem éri szennyeződés a növényt. (Lehetőleg ne forgalmas utak vagy vegyi művek környékén gyűjtsünk.) A kandírozott ibolya Erzsébet királyné (Sissi) kedvence is volt, aki ezen kívül még számos más virágot is használt és fogyasztott szépsége és egészsége megőrzése érdekében. A bajor származású királyné egész életében kínosan ügyelt súlyára és külsejére, ismert számos növényt és gyógykúrát. Talán nem véletlen, hogy a Gödöllő közelében található Kistarcsán őrzi tovább Mónika a legendás recepteket, és viszi tovább az örökséget.

Sokoldalú virágok

Nyáron bóléba, süteménybe, koktélba is tehetjük, díszként és ízesítőként, fűszerként. Készíthetünk virágokkal szörpöt, limonádét is. Árvácskából, pitypangból, tyúkhúrból salátát készíthetünk, csalánból levest, de a nagyobb virágokat, a cukkini, a tök virágát meg is tölthetjük. Bár az emberek ma már talán egyre nyitottabbak a speciális ízekre, még mindig nagyon kevés étterem, vendéglátó hely használja a virágokat ételekhez. Mónika gyakran tart kóstolót és általában pozitív visszajelzéseket kap, honlapján ingyenes recepteket is találhatunk. Mi egy élő ételt választottunk ízelítőként. A recept hozzávalói szinte bárhol, hazai, háztáji termékként vagy a kertben, saját gazdaságban is beszerezhetők.

Hideg uborkaleves lóherevirággal

Hozzávalók 4 személyre: 1 db kígyóuborka (35-40 dkg), 25 dkg túró, 3 dl joghurt, só, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor kapor, 10-15 szál virágzó lóhere.

Az uborkát káposztareszelőn lereszeljük, és kissé megsózva 10-15 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk az áttört túrót, a joghurtot, a citrom levét és a finomra vágott kaprot, majd alaposan elkeverjük. Tálalás előtt behűtjük, a zöld részeitől megfosztott lóherevirágokkal a tetején kínáljuk.

A lóhere (Trifolium pratense) a méhek zsongta mezők, rétek szerény növénye. Nektárral teli édeskés virága salátákhoz, zöldséglevesekhez illik leginkább. A többféle, pasztellszínekben pompázó lóherevirág mindegyike fogyasztható, ám a réti vöröshere virága a legvonzóbb közülük.

(Forrás: Ehető virágok.hu, Kistarcsa, Csigaház, Őszi Kavalkáád 2010. szeptember 4.)

Gazdik Ágnes

Nézze meg a Gyógynövénykeresőnkben, mire jók a virágok!