Szíves gyógynövények (2.)

A szív- és érrendszeri betegségekre, szívpanaszokra számos gyógynövényt használhatunk. A galagonya, a gyöngyvirág és a tavaszi adonisz régóta ismert és alkalmazott gyógynövények. Íme néhány recept, mely segíthet rajtunk, ha zakatol a szívünk, vagy kissé rendetlenkedik. Nem árt azonban képzett fitoterapeuta segítségét kérni ebben az ügyben.

Galagonya

GalagonyaEgy nagyjából ezer férfi és nő résztvevővel végzett kutatás eredményei alátámasztották, hogy a galagonya bogyója jótékonyan hat a szívre. Csökkent résztvevők légszomja, eltűnt a fáradtság érzésük és az oxigénhiány, normalizálódott az artériás vérnyomásuk, és a szervezetük ellenálló képessége javult. Azon kívül a galagonyában megtalálható flavonoidok megszüntették a sejtekben az oxidációs feszültséget és javították a véredényekben a véráramlást. Megállapították, hogy a galagonya a központi idegrendszer ingerlékenységét csökkentve segíti a szívizmok összehúzódását. Javítja a koronáriás és agyi vérkeringést, megszünteti a tachikardiát és a szívtájéki nyomás érzést, valamint a szédülést. Különösen jól működik a galagonya pozitív hatása az idősebb embereknél.

300 ml forró vizet öntsünk a galagonya 2 evőkanálnyi virágára, hagyjuk állni 2 órán keresztül termoszban és fogyasszuk minden étkezés előtt 100 ml-t háromszor naponta.

A galagonya gyümölcs tinktúrájának elkészítéséhez a felaprított bogyókat (1 rész) öntsük fel 70-százalékos tiszta szesszel (10 rész), hagyjuk állni 10 napig sötét helyen és szedjük naponta háromszor 20 cseppenként.

Keverjünk össze 7 púpozott evőkanál galagonyabogyót és csipkebogyót, forrázzuk le 2 liter forró vízzel, jól tekerjük be ruhába az edényt és 24 órára tegyük meleg helyre (tegyük olyan alátétre, amely nem engedi át a meleget). Ezután szűrjük le és nyomjuk ki a megduzzadt bogyókat, majd tegyük a hűtőszekrénybe a kapott forrázatot. Evés közben 1 pohárnyit fogyasszanak tea helyett 2-3 héten keresztül bármilyen szívbetegség esetén.

Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis)

Májusi gyöngyvirágA gyógyításhoz a gyöngyvirág szárát, szárított virágát és levelét használják. A virágokat és a szárat a virágzás kezdetekor szedik, mivel később hatóerejük erősen csökken. A gyöngyvirág virágzatából évente csak keveset szabad leszedni, mivel a gyöngyvirág a Vörös könyvben szerepel (védett növény). Ahhoz, hogy az Önök által letépett gyöngyvirág újra kinőjön, ugyanazon a szakaszon csak leghamarabb 2 év múlva szabad ismét szedni. A gyöngyvirág levelei, szára és virágai szívglikozidokat tartalmaznak. A levelekben vannak még szaponinok, flavonoidok, szerves savak (alma-, citrom- és aszparaginsav). A gyöngyvirág készítmények kitűnnek gyors, de rövid idejű hatásukkal. Megnövelik a szívösszehúzódások erejét, csökkentik a vénás vérnyomást, nyugtató hatást gyakorolnak a központi idegrendszerre.

A májusi gyöngyvirág szárát, a leveleit és virágait, valamint készítményeit széles körben alkalmazzák heveny és krónikus szívelégtelenség I és II fokozatánál, kardioszklerózisnál (a szívizmok helyét fokozatosan kötőszövet veszi át. Tünetei a ritmuszavarok és a fokozódó szívelégtelenség), miokardium dystrophiánál (kardiomiopátia – a szívizom nem koszorúérgén és nem gyulladásos természetű károsodása, ami a szívizomfunkciónak a károsodásával társul), paroxizmális tachycardiánál (fő jellemzőjük a 150-160/ min feletti szívfrekventia, a hirtelen kezdet és befejeződés. Az inger a pitvarban vagy a kamrában képződik), szívbajnál és neurózisnál.

A gyöngyvirág minden növényi része mérgező. Könnyű mérgezés esetén a sérült pulzusa igen ritkává és szaggatottá válik, hosszú szünetekkel. Súlyos mérgezés esetén fájdalom a mellgödörben, hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, a mozgáskoordináció sérül, a lassú pulzus nagyon gyakori pulzussal váltakozik. A vérnyomás emelkedik, majd hirtelen leesik. Ezért soha ne lépjék túl a felírt dózist!

A gyöngyvirág glikozidjaiból a gyógyászat gyakorlatában a konvallatoxin (Convallatoxinum) nevű anyagot használják, amely magas biológiai aktivitással rendelkezik. Ez az anyag megtalálható a gyöngyvirág tinktúrában, amelyet saját magunk is elkészíthetünk. A gyöngyvirág friss virágait tegyük egy félliteres üvegbe, térfogatának ¾-éig megtöltve, öntsünk hozzá annyi borszeszt, hogy teli legyen az üveg és hagyjuk állni 2 hétig, majd szűrjük le. Fogyasszák 10-15 cseppenként vízzel 2-3 alkalommal naponta.

A gyöngyvirág népszerű szer a sztenokardia (rohamokban fellépő, a sziv tájáról különböző irányokban kisugárző fájdalmak és rendesen a szívműködés különböző zavarai által jellemzett betegség. L. Angina) és más szívbetegségek gyógyításánál. A sztenokardiás roham idején használhatják ezt a szert a gyöngyvirág virágaiból: Már előre szórják be a virágokat cukorral és a roham idején egyenként fogyasszák a cukrozott borsószemnyi virágot. Néha lecukrozzák a menta leveleit és virágait is, amely szintén nyugtat, segít a véredényeknek kitágulni és megszünteti a szívben érzett fájdalmat.

Tavaszi hérics

Tavaszi héricsAz évelő tavaszi hérics (Adonis vernalis) az orosz népi gyógyászatban mint gyógynövény már a XVI. századtól ismert. A tavaszi  héricset élénk sárga virágai miatt gyakran héricsnek is nevezik. Magyarországon védett faj. Ez a növény a gyógyászati gyakorlatban is engedélyezett használni, kardiotónikus készítményeket gyártanak belőle. Azonban az egész adonisz mérgező és nagyon erős hatású, ezért, a belőle gyártott készítményeket szedve szüneteket kell tartani és szigorúan be kell tartani az adagolást. Rendszerint a héricsen alapuló készítményeket rövid kurzusokban javallott inni. Az adonisz készítményeit csak az orvos felírására szabad használni. Ebben a növényben szintén sok glikozidféle található, amelyek nyugtatólag hatnak a szívre, erősítik az idegrendszert, emelik az élettónust, és fokozzák a vizeletkiválasztást, megakadályozva az ödémákat. A tudományos gyógyításban az adoniszt szívbetegségek elleni készítmények gyártásához használják szervi szívbaj és krónikus szívelégtelenség esetén. Azokat a növényeket, amelyek glikozidokat tartalmaznak (hérics, gyöngyvirág), 55-60 Celsius fokos hőmérsékleten szárítják. Ezt a szabályt például be lehet tartani az orosz kemence vagy sütő alkalmazásával. Ilyen hőmérséklet mellett a fermentumok – a glikozidokat kísérő és szétromboló anyagok – aktivitása gyorsan abbamarad. Az adonisz gyógynövényt, vagy héricset tavasszal gyűjtik a virágzás kezdetétől a mag teljes beéréséig. A begyűjtést csak 1 évre végzik el.

Készítsenek maguknak olyan tinktúrát, amelyet különböző szívbetegségek esetében javasoltak inni. Ehhez 1 csapott teáskanál gyógynövényt öntsenek le egy pohárnyi forró vízzel, fedő alatt hagyják állni sötét helyen 2 napig és fogyasszanak háromszor naponta 1-1 evőkanálnyit. A gyermekeknek kortól függően a dózis 2-4-szer kevesebb. Az adonisz tinktúrát háromszor naponta 20 cseppenként szedjék 30 perccel az étkezés előtt.

(Forrás:: Fitoterápia a szív-és érrendszeri betegségekre, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária; Az ingerképzés zavarai, Érelmeszesedés, Miokardium dystrophia, A szív ingerképzésének és ingervezetésének zavarai, Sztenokardia)

A gyógynövények hatásait használat előtt ellenőrizhetik a Gyógynövénykeresőnkben is.